Didžiausias iš trijų miestų yra Kospikua, esantis tarp Senglėjos ir Birgu. Šie miestai - tai Maltos kultūros ir paveldo lopšys, viliojantis istorijai neabejingus turistus.

1530 m. Maltos riteriai, kuriuos Suleimanas II išvijo iš Rodo (Graikija) ir Bodrumo (Turkija), paskelbė Birgu Maltos sostine. Netrukus čia buvo pastatyti gyvenamieji riterių kvartalai, vadinti „auberges“ (nuo prancūziško žodžio, reiškiančio užeigos namus).

Daug šių XVI a. namų išliko iki mūsų dienų. Norėdami apsaugoti savo valdas, riteriai, dar vadinami hospitalieriais, Birgu mieste pastatė seniausią šalyje fortifikaciją - Šv. Angelo fortą (jie pastatė ir Šv. Michaelo fortą Senglėjoje). Jie taip pat atidarė didžiulę ligoninę, nes toks buvo jų ordino pašaukimas ir vardo kilmė.

Tam, kad apsaugotų savo karalystę, didelę jos dalį hospitalieriai apjuosė gynybine siena, pastatė sargybos bokštus ir iškasė griovį aplink fortą. Vienas laisvalaikio leidimo Vitoriozoje būdų yra pasivaikščiojimas krantine, kur galima apžiūrėti didingas miesto sienas ir galingą tvirtovę su bastionais ir sargybos bokštais. Vaizdai tikrai įspūdingi, o visą pusiasalį nesunkiai apeisite vos per pusvalandį.

Vienas svarbiausių įvykių Birgu istorijoje yra 1565 m. įvykusi Didžioji apsiaustis, kuomet nedidelė riterių kariuomenė atrėmė daug didesnes Osmanų imperijos pajėgas. Apie šį nuožmų ir kruviną mūšį žinojo visa Europa; Volteras rašė, kad nėra garsesnio įvykio už Maltos apsiaustį. Mūšis įrodė Europai, kad Osmanų imperija nėra nenugalima. Taip prasidėjo Viduržemio jūros regiono – Ispanijos, Prancūzijos, o vėliau ir Anglijos - dominavimo laikotarpis.

Šiame mieste daug bažnyčių ir katedrų. Visos jos dekoruotos didingais religiniais meno kūriniais, statulomis ir skulptūromis. Maltos ir Goco salose bažnyčių netrūksta, bet daugiausia jų yra Vitoriozoje ir Valetoje. Pati žymiausia - ant jūros kranto stovinti Šv. Lorenco bažnyčia, pastatyta 1696 m.

Be to, Birgu mieste gausu įvairiausių muziejų – tikriausiai jų čia daugiau nei bažnyčių. Štai Maltos jūrų muziejus yra įsikūręs 1845 m. pastatytame pastate, kuriame kažkada buvo kepama duona Britanijos kariniam laivynui. Muziejuje susipažinsite su Maltos laivybos istorija – nuo tada, kai į salą atplaukė finikiečiai, iki dabartinių laikų. Inkvizitoriaus rūmuose šiandien įsikūręs Nacionalinis etnografijos muziejus. Tai vieni iš nedaugelio iki mūsų laikų išlikusių inkvizitorių rūmų, kurie kadaise buvo išsibarstę po visą katalikiškąją Europą.

Birgu parapijos muziejuje saugomi archeologiniai radiniai ir eksponatai, susiję su Trijų Miestų istorija. Čia eksponuojami dokumentai ir nuotraukos rodo, kokį svarbų vaidmenį šie miestai atliko II Pasaulinio karo metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)