Dažnas lietuvis šiomis dienomis pažvelgęs į vaizdą už lango ir patikrinęs, ką rodo termometro stulpelis, mintimis nuklysta į saulėtas Barselonos gatves. Ne retas ir lėktuvo bilietą nusiperka. Jeigu kelionės kryptis aiški, o ir lagaminas beveik supakuotas – keletas neturistinių patarimų iš lietuvės, gyvenančios Barselonoje, lūpų.

1. Transportas. Kelionę neišvengiamai pradėsite oro uoste. Nevarkite ieškodami taksi ar stovėdami eilėje prie autobuso, kuris jus nuvežtų į miesto centrą. Atvykę į Barselonos oro uostą, eikite tiesiai prie traukinių išvykimo taško. Ten nusipirkite T10 bilietą, kuris kainuoja 9.95 eur. Šis bilietas – tai dešimt kelionių metro, autobusu ar traukiniu Barselonos ribose. Traukinys nuveš jus tiesiai į miesto centrą, o ir sutaupysite (shuttle bus bilieto kaina– 5,25 eur).

2. Turgus. Retas, kuris nėra girdėjęs apie žymųjį Barselonos maisto turgų pačiame miesto centre „Boqueria“ (www.boqueria.info) Verta įsidėmėti: priešingai, negu esame įpratę, turgus sekmadieniais nedirba. Produktų kainos skirtingose eilėse skiriasi. Centrinė eilė, kurioje atsiduriate vos tik įėję – pati brangiausia. Nepatingėkite paeiti į šonines. Kai kurių produktų kainos skiriasi beveik visu euru. Tiesiate ranką prie natūralių sulčių kokteilių? Paklauskite, ar juose nėra cukraus. Daugelis kokteilių saldinami dirbtinai, bet galima rasti ir sveikuoliškų. Jie truputį brangesni, bet nepalyginamai gardesni. Klauskite! Beje, jeigu užsuksite į turgų po 18 - 19h, t.y. prieš jam užsidarant, kai kuriuos dalykus, pvz. šviežiai pjaustytus vaisių rinkinius galima gauti už pusę kainos arba du už vieno kainą.

3. Muziejai. Pirmajį mėnesio sekmadienį daugelį jų galima aplankyti nemokamai. Būtinai pasidomėkite tuo prieš kelionę. Taip galima sutaupyti nemažą sumą. Būtina paminėti, kad į kai kuriuos muziejus įėjimas gali kainuoti ir 20 eurų.

4. Sagrada Familia – vienas Barselonos simbolių ir bene labiausiai turistų lankoma vieta. Eilėje sezono metu galima laukti valandą ar dvi. Išeitis – nusipirkti bilietus iš anksto internetu. Tokiu atveju retai kada tenka laukti daugiau nei 15 minučių. (www.sagradafamilia.org/en/tickets).
5. Parduotuvės. Nors Barselonoje sekmadienį nedirba beveik jokios parduotuvės, išeitis pirkinių ištroškusiems yra. „Mare Magnum“ – prekybos centras, dirbantis 365 dienas per metus. Čia ir įvairios parduotuvės, ir restoranai, o ir šiaip po įdomų uosto pastatą paslampinėti verta: (http://www.barcelona-tourist-guide.com/en/shopping/maremagnum-centre-barcelona-port).

6. Gurmanams būtina aplankyti „El Nacional“ (www.elnacionalbcn.com/en/). Tai – įspūdingas, kelių skirtingų restoranų kompleksas po vienu stogu. Čia rasite visko: ir tapas, ir austrių, ir itališkos virtuvės ar šviežios žuvies. Kainų rėžis taip pat nuo A iki Z. Bet įspūdingiausia dalis – interjeras, nesuvokiamo aukščio lubos bei jas siekiančios lentynos.

7. Akvariumas. Barselona didžiuojasi vienu didžiausių akvariumų Europoje: (www.aquariumbcn.com) Jeigu senokai norėjosi pamatyti ryklius bei rajas iš arti – proga puiki.

8. Žemėlapis. Barseonos gatvelės neretai klaidina net ir vietinius. Puikus būdas sau padėti – mobili programėlė CityMapper. Ja naudotis ypač paprasta: įvesite tikslą, programėlė nupieš artmiausią kelią. Taip pat pateiks geriausio maršruto automobiliu ar autobusu duomenis. Tiesa, programėlė nurodys, kurioje stotelėje reikės išlipti. Patogesnio pagalbininko kelionėje po Barseloną ir būti negali. Beje, daug kur mieste veikia viešas, nemokamas Wi-Fi. Ypač gerai veikia paplūdimyje. Ko dar gali žmogus norėti? Gero laiko!