Avikalnį atrasite UNESCO pasaulinio paveldo statusą turinčioje Kuršių nerijos nacionalinio parko teritorijoje, Garnių kalno kraštovaizdžio draustinyje, kuris įkurtas išsaugoti ypatingą mokslinę vertę turinčias Juodkrantės apylinkes su sengire apaugusiomis parabolinėmis kopomis, raiškiu Avinkalnio kyšuliu (ragu), lygumine pajūrio ir padrėkusia pamario palve, į Lietuvos raudonąją knygą įrašytų augalų ir gyvūnų rūšių radavietėmis, Europos bendrijos svarbos buveinėmis.

Čia įrengta apžvalgos aikštelė, nuo kurios matyti Avikalnio rago palvės kompleksas bei viena gražiausių Kuršių nerijos panoramų – slėnis, Pilkosios (Mirusios) kopos Naglių gamtos rezervate. Puikiai matyti ir gamtos paminklo parabolinių kopų – komplekso pietinė dalis, taip pat paprastųjų pušų senieji medynai - sengirės fragmentai, kuriems jau daugiau kaip 230 metų.

Egzistuoja keletas Avių kalno pavadinimo kilmės versijų, tačiau duomenų apie ant šio smėlio kalno besiganančias avis užfiksuota nėra. Viena iš Avikalnio pavadinimo kilmės versijų - žvelgiant nuo Kuršių marių pusės, kalno kontūras panašus į avies galvą.

Kita versija susijusi su garsų asimiliacija ir vertimu, kai iš vokiško kalno pavadinimo Schapen (Berg) (1796 m. žemėlapyje) ilgainiui pavadinimas pakito į Schafen (Berg), kas vokiečių kalboje reiškia Avis (Avių kalnas arba Avikalnis).

Avikalnį lengviausiai pasieksite automobiliu, važiuojant nuo Klaipėdos pusės 23-ajame kelio Klaipėda – Nida kilometre, dešinėje kelio pusėje. Automobilių sustojimo aikštelėje rasite informacinį stendą apie vietą, kurioje esate. Atkreipiame dėmesį, kad dviračiu Avikalnį pasiekti galima nuo Juodkrantės gyvenvietės (apie 2 km) tik krašto keliu Klaipėda – Nida, tačiau dėl intensyvaus automobilių eismo sezono metu, tai nėra saugu.