Kalnai nuo seno žmones saugojo nuo užpuolikų ir žavėjo savo didingumu. Jie ramiai stūkso per lietų ir pūgas, pirmieji pasveikina ryto saulę, niekada nejuda, nesiskundžia ir tyliai saugo paslaptis, šypsosi iš aukštybių, tarsi norėdami patikinti, kad niekas nenuskriaus žmonių, kuriuos jie saugo.

Vien vaizdas, kai iš už kalnų pateka saulė, pripildo mus ramybės ir suteikia ryžto. Mes nurimstame, supratę, kad egzistuoja kažkas daug didesnio už mus pačius ir kad nesvarbu, kur bebūtume, ši dieviška didybė visada yra šalia. Štai aukščiausios pasaulio viršūnės, kurios suteikė įkvėpimo ne vienai kartai ir vis dar stūkso - aukštos ir elegantiškos.

Everestas (Džomolungma)

Himalajų kalnų grandinėje esantis Everestas yra aukščiausias kalnas pasaulyje, virš jūros lygio iškilęs 8848 m. Jis buvo pavadintas kalno tyrinėtojo brito Džordžo Everesto garbei. Ir nors kopimas į Everestą nėra toks pavojingas kaip kopimas į kai kuriuos kitus kalnus, iš ekspedicijų į tokį aukštį sugrįžta ne visi. Tibetiečių ir kinų kalbomis Džomolungma reiškia “Šventąją motiną”, o dardžilingo kalba - “Šventąjį kalną”.

K2

Šis kalnas dar vadinamas Čogoriu ir Godvino-Osteno kalnu. Tai antras pagal aukštį kalnas pasaulyje, iškilęs 8611 m virš jūros lygio. Jis dar vadinamas “Žiauriuoju kalnu”, nes klastingi jo maršrutai nusinešė daug gyvybių. Keturiems viršūnę pasiekusiems žmonėms tenka vienas žuvusysis, dėl to pagal aukų skaičių šis kalnas yra antroje vietoje tarp aukštesnių nei 8000 m kalnų. K2 stūkso Pakistano ir Kinijos pasienyje. Į jį niekuomet nekopiama žiemą.

Kančendžanga

Žodis “Kančendžanga” reiškia “penkis sniego turtus”. Taip šis kalnas vadinamas todėl, kad turi penkias viršūnes, iš kurių keturios yra aukštesnės nei 8450 m. Jos reprezentuoja šiuos dievo turtus: auksą, sidabrą, deimantus, grūdus ir šventasias knygas. Vietiniai šį kalną vadina “Sewalungma”, arba “kalnu, kurį mes sveikiname”. Tai trečiasis pagal aukštį kalnas pasaulyje. Jis stūkso Himalajuose ir yra 8586 m aukščio. Kančendžangos viršukalnė iškilusi Sikimo Himalajų atkarpoje.

Lotsė

Lotsės kalnas yra Himalajų kalnų grandinėje tarp Tibeto ir Nepalo Khumbu regiono. Tai ketvirtasis pagal aukštį kalnas pasaulyje. Pagrindinė Lotsės viršūnė yra iškilusi 8516 m virš jūros lygio, rytų Lotsės viršukalnė siekia 8414 m, o Shar Lotsės viršukalnė - 8383 m. Visos trys Lotsės viršūnės patenka į aukščiausių viršukalnių dešimtuką.

Makalu

Šis kalnas yra Himalajų kalnų grandinėje Nepalo ir Kinijos pasienyje. Tai penktas aukščiausias kalnas pasaulyje; jis iškilęs 8485 m virš jūros lygio. Makalu - tibetietiškas, o Makaru - kiniškas kalno pavadinimas. Vietiniai jį dar vadina Makalungma. Makalu viršūnė yra maždaug 22 km nuo Everesto. Šis kalnas sulaukia daug susidomėjimo, nes jo forma primena ketursienę piramidę.

Kiti kalnai:

* Čo Oju (8201 m)
* Daulagiris (8167 m)
* Manaslu (8163)
* Nanga Parbatas (8126)
* Anapurna (8091 m)

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)