Anchelio krioklys

Anchelio krioklys, esantis Venesuelos Bolivaro provincijoje, išsiskiria ne tik tuo, kad yra pats aukščiausias pasaulio krioklys – 979 m aukščio – bet ir tuo, kad jame yra aukščiausia nenutraukiamo vandens kritimo pakopa. Po nedidelio maždaug 30 m kritimo nuo krioklio viršaus, vanduo krenta dar 820 m. nuo Auyan-Tepui (Velnio kalno) plokščiakalnio.

Šis krioklys 1933 metais buvo atsitiktinai „atrastas“ amerikiečio aviatoriaus Jimmie Crawford Angelo. Tuo metu aukščiausio pasaulio krioklio paieškos lakūno turbūt visiškai nedomino – pilotas Venesueloje ieškojo garsiųjų aukso rūdos kasyklų ir praskrido tiesiai virš krioklio. Nors iš tikrųjų krioklio atradėjas nėra žinomas, nes vietiniai gyventojai – Pemón gentis – jau žinojo apie krioklio egzistavimą.

Vietovės aplink krioklį išsiskiria savo gražumu – netoli plokščiakalnio auga begalės augalų ir gėlių, taip pat oranžinė ir geltonoji lantana, purpurinė Princesės gėlė, rožinė mimoza ir daugelis orchidėjų bei bromelijų rūšių. Krioklys turi įtakos netgi orams prie Auyan-Tepui. Dėl milžiniško vandens krentamo atstumo vėjas sukuria stiprius rūkus aplink plokščiakalnį, o su krentančiu vandeniu besimaišantis lietus gali sukurti papildomų krioklio „galūnių“.

Tugela krioklys, Pietų Afrika

Pietų Afrikos Kwazulu Natal regione esantis antras pagal aukštį pasaulyje Tugela krioklys yra 948 m aukščio. Jis sudarytas iš penkių atskirų pakopų, o ilgiausios vientiso vandens kritimo pakopos ilgis - 411 metrų. Tugela krioklys prasideda amfiteatrą primenančio Mont Aux Sources kalno viršūnėje. Tai yra ganėtinai siauras krioklys, kurio plotis  15 metrų, o vidutinis nubėgančio vandens tūris - 1,5 kubinio metro per sekundę.

Tugelos krioklio viršūnę galima pasiekti po penkių valandų ėjimo nuo artimiausios aikštelės automobiliams, o apačia yra santykinai netoli – už 8 kilometrų – nuo karališkojo Natal nacionalinio parko kelio. Bet kuriame Pietų Afrikos viešbutyje jums suteiks informacijos apie tai, kaip nuvykti iki Tugelos ir parvykti atgal.

Bus daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją