Vyriausiasis „Kalnapilio“ aludaris Ričardas Barakūnas pastebi, kad tradicinis kiniškas alkoholinis ryžių gėrimas huangjiu yra vadinamas „geltonuoju“ arba tiesiog ryžių vynu, tačiau pagal gamyboje naudojamą technologiją ir ingredientus jis yra labiau giminingas alui. Juk huangjiu „vyne“ nėra nė kruopelės vynuogių.

Alus Kinijoje – jau prieš 5000 metų

Archeologų radiniai byloja, kad Kinijoje alus pradėtas gaminti dar 2300 metų prieš mūsų erą, o žaibiškai išpopuliarėjo vos prieš šimtmetį. Daugiausiai šioje šalyje pagaminama ir suvartojama šviesaus alaus, tačiau kai kuriuose baruose galima užsisakyti ir tamsaus kinietiško alaus.

„Istoriniuose šaltiniuose teigiama, kad pirmieji alų virti pradėjo kinų ūkininkai, kurių gaminamas alkoholinis gėrimas buvo giminingas alui. Pradžioje tiek Kinijoje, tiek aplinkinėse civilizacijose – Egipte, Mesopotamijoje, į alų buvo dedamos uogos, vynuogės ir medus“, – aiškino R. Barakūnas.

Įdomu tai, kad šiuolaikiniai kinų aludariai vos keliais ingredientais neapsiriboja ir vis drąsiau leidžiasi į skonio eksperimentus ir alų verda su kadagiais, moliūgais, kaktusais, pievų viržiais, pušų ūgliais ir kitais netikėtais deriniais.

Ryžiai – ir taurėje, ir lėkštėje

Alaus eksperto R. Barakūno teigimu, Kinijoje išverdama daugiausiai alaus visame pasaulyje, tačiau, skirtingai nei Lietuvoje ar kitur pasaulyje, kinai alui gaminti naudoja daug ryžių, o apynius neretai keičia karčiuoju melionu.

„Kiniškas alus yra nestiprus, todėl nenustebkite, jei bare greta prisėdęs kinas vienu ypu ištuštins taurę alaus. Besilankantiems Kinijoje ne pirmą kartą – tai nekelia nuostabos“, – juokėsi R. Barakūnas. Visgi, statistiškai kinas išgeria kelis kartus mažiau alaus nei vidutinis europietis.

Lengvą kiniško alaus skonį padiktavo vietinė virtuvė, pasižyminti riebiais ir aštriais patiekalais. Tuo tarpu alus maisto gamyboje naudojamas tik išskirtiniais atvejais, dažniau – kaip palydovas prie sotaus patiekalo.

Du metus kinų restorane Londone dirbęs restorano „Lauro lapas“ virtuvės šefas Laurynas Karvelis atskleidžia, kad kinų virtuvė pasižymi skonių pilnatve. „Kalbėdami apie maistą, dažniausiai jį apibūdiname pagal keturis skonio pojūčius – aštru, sūru, kartu, saldu, tačiau kinai išskiria penktąjį skonį – umami, reiškiantį „skanumo pajautimas“, kuris mūsų burnoje išlieka ilgiausiai“, – tikino L. Karvelis.

Tradicinėje kinų virtuvėje dominuoja keli pagrindiniai ingredientai – ryžiai, makaronai, sojos ir tofu, kiniški grybai ir imbierai, o visi patiekalai skęsta dideliame kiekyje padažo. Virtuvės šefas siūlo patiems pasigaminti tikrą kinų virtuvės šedevrą, prie kurio aštraus skonio puikiai derės lengvas šviesus alus.

--------------------------------------

Mapo doufu arba močiutės tofu

Jums reikės:
30 g laiškinių svogūnų
2 skiltelės česnako
4 pievagrybiai
15 g imbiero šaknies
200 g tofu sūrio
1 a. š. čili padažo
1 a. š. pomidorų padažo
1 v. š. miso pastos
0,5 stiklinės šviesaus alaus
Aliejaus kepimui

Gaminimo eiga:

Paruošiame ingredientus kepimui. Atskiriame laiškinio svogūno baltąją dalį ir susmulkiname, žaliąją dalį supjaustome išilgai juostelėmis. Tofu sūrį supjaustome kąsnio dydžio gabalėliais, imbierą – plonais šiaudeliais. Susmulkiname česnaką.

Į įkaitintą keptuvę pilame šiek tiek aliejaus ir sudedame baltąją svogūno dalį, susmulkintą imbiero šaknį ir česnaką. Kai viskas gražiai apskrunda, įpilame šiek tiek alaus.

Dedame pievagrybius, pomidorų ir čili padažą, miso pastą. Jei padažas per tirštas, įpilame dar alaus, jei per skystas – įlašiname kelis lašus vandens ir krakmolo mišinio. Dedame tofu sūrio gabalėlius, apibarstome žalumynais. Visus ingredientus, atsargiai maišydami, kad nesusitrintų tofu, dar šiek tiek pakepame. Serviruojame lėkštėje ir papuošiame žalumynais.

------------------------------------------

RIČARDO BARAKŪNO dosjė:
Vyriausias „Kalnapilio“ aludaris nuo 2002 m.
Daugiau nei 15 metų patirtis verdant alų ir kuriant naujus alaus receptus.
2002 metais baigė Skandinavijos aludarių mokyklą Danijoje (dabar sujungtą su Kopenhagos universitetu).
10 metų Kopenhagos universitete būsimus aludarius iš viso pasaulio moko alaus virimo meno.
Sertifikuotas alaus someljė nuo 2015 m.