Įžymūs objektai

Atrodo, visai negaila pinigų, kad pamatytum „Mona Lisą“, pasivaikščiotum po Vatikaną ar nusifotografuotum su vaškinėmis Madame Tussaud muziejaus garsenybių figūromis. Problema tik ta, kad visų objektų lankymui pinigų gali ir nepakakti.

Kaip sutaupyti? Įsigykite kortelę „CityCard“. Ji suteikia teisę aplankyti pagrindinius miesto muziejus ir nemokamai naudotis viešuoju transportu 1 – 3 dienas (daugiau informacijos galite rasti tinklalapyje europeancitycards.com).

Jeigu ketinate aplankyti daugiau negu 3 – 4 vietas, ši kortelė tikrai atsipirks. Jei mažiau – atkreipkite dėmesį į pasiūlymus konkretaus muziejaus bilietų kasoje. Kartais juose parduodami „didmeniniai“ bilietai, leidžiantys iš karto aplankyti 2 – 3 objektus. Tai gali sutaupyti jums 30 – 40 proc. išlaidų, be to, kiekvieną kartą nereikės stoviniuoti eilėje prie kasos.

Transportas

Kai kuriose užsienio šalyse už naudojimąsi viešuoju transportu galima pakloti ne mažiau, nei už važiavimą taksi savo tėvynėje. Autobuso ar metro bilietas gali kainuoti nuo 5 lt Dubajuje iki 16 lt Stokholme.

Kaip sutaupyti? Išsiaiškinkite, kaip elgiasi vietos gyventojai. Dažniausiai jie neperka vienkartinių bilietų. Ne, jie nevažinėja „zuikiu“, o įsigyja terminuotus bilietus savaitei ar mėnesiui (šiuo būdų kelionė atsieina 3 – 4 kartus pigiau).

Turint terminuotą bilietą (jie gali būti skirti ir 1, 3 ar 10 dienų), nereikės kiekvieną kartą rūpintis nauju bilietėliu, juo labiau, kad kai kuriose šalyse jie parduodami tik specialiuose kioskuose. Rasti šiuos kioskus kartais būna sudėtinga, todėl tenka žingsniuoti iki viešbučio pėsčiomis ar rizikuoti užsidirbti stambią baudą.

Užkandžiavimas

Atlikite eksperimentą. Kurios nors poilsio dienos pabaigoje paimkite popieriaus lapą, rašiklį ir suskaičiuokite, kiek šiandien išleidote pinigų ledams, dešrainiams, kukurūzų spragėsiams ir pan. Rezultatas veikiausiai nebus džiuginantis. Kad pasimėgautų užkandžiais tarp pagrindinių valgių, statistinė šeima gali išleisti 80 – 120 Lt per dieną.

Kaip sutaupyti? Vaikai gali praalkti bet kuriuo metu, o ir suaugusiems marinti save alkiu neverta. Kad nereikėtų vaikščioti gurgiančiu pilvu, įsimeskite į rankinę kelis obuolius, plytelę šokolado ar savo pačių suteptų sumuštinių. Tokie užkandžiai bus naudingesni už greitą maistą ir atsieis pigiau.

Pramogos

Kartą viena šeima (mama, tėtis ir du sūnūs) išvyko pailsėti į pietus. Vasara pasitaikė vėsoka, padrybsoti paplūdimyje nepavyko. Kad nenumirtų iš nuobodulio, berniukai visą dieną praleisdavo atrakcionų parke, mama prapuldavo parduotuvėse, o šeimos galva tuo metu leisdavo laiką viešbučio bare.

Po savaitės poilsiautojams teko skambinti namo ir prašyti, kad artimieji atsiųstų pinigų... Tai viena iš nerašytų atostogų taisyklių: kuo daugiau nuobodžiausite, tuo daugiau pinigų išmesite į balą.

Kaip sutaupyti? Prieš kelionę apgalvokite, ką veiksite, jeigu poilsio metu kurorte pasitaikys blogas oras, o linksmos kompanijos surasti nepavys. Galbūt vertėtų įsidėti pora kompaktiškų stalo žaidimų ar nešiojamą kompiuterį su gerų filmų kolekcija?

Pirkiniai

Didelės sumos atbaido pirkėjus. Prekybininkai tai žino ir beveik visada vietoje 10 rašo 9,99. Dėl šio psichologinio efekto apsipirkti užsienyje yra pavojinga. Kainos doleriais, eurais ar svarais atrodo gerokai mažesnės, negu mūsų akys yra įpratusios matyti. Ir tik pervedę pirkinio kainą į savo šalies valiutą, neretai suprantame, kad įsigijome jį tikrai ne pigiau, o galbūt net brangiau...

Kaip sutaupyti? Nepirkite nieko, ką tik pamatę. Duokite sau dieną (ar bent kelias valandas) pamąstyti. Paskaičiuokite, kiek daiktas kainuoja litais. Pagalvokite, ar jums tikrai jo reikia. Ir tik įsitikinę, kad pirkti tikrai verta, grįžkite į parduotuvę.

Suvenyrai

Argi galima iš atostogų neparsivežti kokio daikčiuko atminimui? Pavyzdžiui, tos medinės kaukės, lėkštės, puodelio, kelių magnetų... Kiekvienas daiktas atskirai kainuoja ne tiek jau ir daug. Tačiau dauguma turistų retai apsiriboja vienu daikteliu ir suvenyrams išleidžia krūvą pinigų, galinčią siekti ir mėnesio atlyginimą.

Kaip sutaupyti? Pradėkite kolekcionuoti tik vienos rūšies daiktus: keraminės lėkštes su miestų atvaizdais ar magnetus ant šaldytuvo. Laikykitės taisyklės, kad iš kiekvieno miesto / šalies parsivešite tik vieną suvenyrą. Galiausiai tai leis ne tik sutaupyti, bet ir sukaupti gražią suvenyrų kolekciją, kurią išdidžiai galėsite parodyti svečiams.

Vanduo

Manote, kad sudarant kelionės biudžetą neverta net atsižvelgti į tokią smulkmeną? Paskaičiuokime. Karštą dieną išgersite mažiausiai du 0,5 l mineralinio vandens buteliukus. Vienas jų turistinėse zonose gali kainuoti net 8 Lt. Taigi trijų asmenų šeima per savaitę vien tik vandeniui išleis 160 Lt.

Kaip sutaupyti? Iš ryto prisipirkite vandens butelių vietos prekybos centruose. Ten jie paprastai kainuoja 3 – 4 kartus pigiau.

Kur neverta taupyti?

· Miesto panoramai. Jeigu neišvydote miesto panoramos nuo apžvalgos aikštelės, manykite, kad pažinote tik pusę miesto.

· Gastronominėms „įžymybėms“. Neparagauti skanumynų, kurie garsina jūsų lankomą šalį, yra tas pats, kas visas atostogas praleisti viešbučio kambaryje. Pinigų, žinoma, sutaupysite, bet neteksite ir didelės dalies malonumo.

· Atminimams. Geras fotoaparatas ar vaizdo kamera kainuoja nepigiai, tačiau kokybiška vaizdo technika tarnaus ilgai ir padės išsaugoti kelionių prisiminimus.

Dėmesio, kontrolė!

Pinigai liausis dingę juodosiose skylėse, jei kontroliuosite jų srautą.

Sudarykite kelionės biudžetą. Iš sumos, kurią su savimi pasiėmėte, 20 proc. atidėkite nenumatytoms išlaidoms, o likusius pinigus padalykite iš kelionės dienų skaičiaus. Tai ir bus kasdienių išlaidų suma, kurios stenkitės neviršyti.

Pirkite urmu. Pirmąją atostogų dieną apmokėkite viską, kas įmanoma: savaitinius transporto bilietus, ekskursijų paketą, muziejų korteles, procedūras SPA ir pan. Visų pirma, pirkti urmu yra pigiau, antra, žinosite, kiek pinigų liko suvenyrams, maistui ir pramogoms.

Mokėkite grynaisiais. Atsiskaitant mokėjimo kortele, sunku paskaičiuoti, kiek išleidote, ir kiek pinigų dar liko. Kontroliuoti popierinių pinigų srautą yra kur kas lengviau.

Pasiimkite su savimi „teisingą“ sumą – maždaug tiek pat, kiek sumokėjote už pačią kelionę (arba bilietus ir viešbutį, jei keliaujate savarankiškai). Paprastai tokios sumos užtenka ekskursijoms, transportui, maistui ir nedideliam apsipirkimui.

Tačiau jei planuojate taupyti (gamintis maistą patys, nevažiuoti į ekskursijas ir pan.), jums turėtų pakakti ir pusę kelionės kainos atitinkančios sumos. O jei norite apskritai negalvoti apie pinigus, imkite dvigubai didesnę sumą negu kelionės kaina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)