Galite būti ramūs – Latvijos kurortuose pasijusite kaip namie. Latvišką šneką čia užgožia poilsiaujantys lietuviai bei rusakalbiai. Tuo tarpu vakariečių – nedaug, o ir tie dažniausia atklydę iš Skandinavijos šalių.

Pramogos nemokamos

Bene didžiausias Latvijos privalumas – pinigų čia išleisite žymiai mažiau nei ilsėdamiesi Lietuvos pajūryje. Septynių dienų atostogos Latvijoje vienam suaugusiam su dviem vaikais, įskaičius visas išlaidas, kainavo apie 1900 Lt. Pirmąsias dvi dienas praleidome Liepojoje, likusias – Ventspilyje. Liepojoje neseniai remontuotas trijų lovų kambarys be patogumų bendrabučio tipo name kainavo 70 litų. Tualetas, gerai prižiūrimi dušai bei virtuvėlė su mikrobange ir virduliu buvo tame pačiame aukšte, todėl didelių nepatogumų nejutome. Tačiau grindys ilgame koridoriuje taip girgždėjo, kad teko keltis su pirmaisiais poilsiautojais. Be to, šie poilsio namai buvo toli nuo centro, judrioje miesto gatvėje.

Kurorto gyvenimas verda pajūrio parke. Čia įrengti teniso kortai bei mini golfas, kur lazdą galima išsinuomoti vos už kelis litus, o vaikams už 5 litus 20 minučių nuomojami keturračiai dviračiai. Tai buvo bene brangiausia paslauga. Pramogų industrijos su daugybe atrakcionų vaikams, kokia yra mūsų pajūryje, čia nerasi. Tačiau būtent todėl tėvams su vaikais tikras rojus – nėra kur leisti pinigų. Gausiai įrengtos sūpynės, čiuožyklos bei karstymosi įrenginiai yra nemokami.

Kavinių tenka ieškoti

Trims žmonėms papietauti pajūrio kavinėse galima už 35–45 litus. Tik štai arti jūros rasti kavinę, kurioje maistas būtų šviežias, problemiška. Kavinių apskritai nėra daug, todėl susivėlinę pietauti maisto galite nerasti. Paprastai valgiai pašildomi mikrobangėje arba laikomi specialiuose katiluose – kaip bistro tipo kavinėse. Tačiau todėl ir kaina nedidelė. Palyginti – Palangoje už tokią sumą trys žmonės pavalgytų tik didžkukulius. Mėsos patiekalų kainos pas mus svyruoja nuo 17 iki 23, sriubų – nuo 6 iki 11, mišrainių – nuo 7 iki 12 litų.

Mėgstantiems ledus išlaidauti taip pat neteks. Palangoje, J.Basanavičiaus gatvėje, ledai iš šaldiklio kainuoja 4–5 litus. Ventspilyje už tokią sumą pasmaližiausite brangiausių ledų. Pajūrio kioskeliuose nežymiai brangesni tik gėrimai, tačiau ne tiek, kad pamačius kainą norėtųsi kulniuoti iki parduotuvės.

Lietuviais skundžiasi

Palangoje lova parai kainuoja mažiausiai 25, o paprastas kambariukas – 150 litų. Ventspilyje triviečio ar keturviečio kambario su patogumais kainos prasideda maždaug nuo 120 litų. Vidutinė kaina – apie 140 litų. Tiesa, virtuvėlė dažniausia būna bendra su kitais gyventojais. Švara joje – sąlyginė. Tuo tarpu pats miestas – išblizgintas. Nors norint rasti šiukšliadėžę tiek paplūdimyje, tiek centre reikia gerokai pasistengti, šiukšlės, kad ir kaip keista, nesimėto.

Beje, kambarių nuomotojai lietuviams kambarius rezervuoja nenoriai. „Su jumis turėjo gyventi dar trys lietuvių šeimos, tačiau nė vienas neatvyko ir telefonu neatsako. Išsiaiškinau, kad vienu telefonu rezervuotas kambarys net keturiuose namuose. Ir tai ne pirmas atvejis. Paprastai lietuviai rezervuoja vietas, tuomet jas visas apvažiuoja ir išsirenka labiausiai patikusią. O mes liekame it musę kandę“, – pyko mūsų namo administratorius.

Kita vertus, galima suprasti ir tautiečius. Kai užsisakiau kambarį, man buvo pasakyta, kad gyvensiu privačių namų rajone. Tačiau apie tai, kad jis stovi vienoje pagrindinių miesto gatvių, kuria nuo 6 val. ryto prasideda intensyvus eismas, o šalia – daugiabučių rajonas, savininkas nutylėjo. Todėl norintiems gyventi ramioje vietoje verta labai gerai išsistudijuoti miesto žemėlapį. Tiesa, visai arti jūros yra vos keletas poilsio namų. Visi kiti kažkodėl stūkso ne žaliojoje juostoje, o kurorto centre. Taigi nusiteikite iš anksto, kad be mašinos Ventspilyje sunkiai išsiversite.

Maistas nebrangus

Į Latviją vežėmės nemažai maisto produktų atsargų, tačiau to daryti nebūtina. Kainos čia panašios kaip Lietuvoje. Kadangi pusryčius ir vakarienę gaminomės namuose, maistui išleidome nedaug – apie 400 litų. Keista, bet gyvendami savo namuose Lietuvoje per savaitę maistui išleidžiame vos šiek tiek mažiau.

Dar apie 300 litų išleidome ledams, gėrimams bei muziejams. Mat pakeliavome po Liepojos ir Ventspilio apylinkes. Bene daugiausiai mums kainavo apsilankymas nuotykių parke, kuriame, panašiai kaip pas mus Jonavoje, galima pasikarstyti medžiuose įrengtose trasose – 65 litus, maudynės nedideliame vandens parke po atviru dangumi bei ekskursija į smėlio olas Kuldigoje – po 35 litus.

Visos kitos pramogos buvo nemokamos, tarp jų ir vaikų miestelis Ventspilyje su daugybe sūpynių bei čiuožyklų.

Keliuose – saugiau

Kadangi daug važinėjome, degalai – benzinas ir dujos – kainavo apie 300 litų. Drąsiai juos galite piltis Latvijoje. Dujų kaina čia net keliais centais mažesnė nei Lietuvoje.

Tiesa, keliai Latvijoje baisūs. Asfalte atsivėrusios tokios duobės, kad kartais norisi net užsimerkti. Populiariausias kelio ženklas Latvijoje – įspėjantis apie nelygų kelią. Vienintelis išsigelbėjimas, kad automobilių čia kur kas mažiau nei pas mus. Prisipažinsime, kad leistiną greitį gerokai viršijome. Nors Latvijos policija garsėja griežtumu, keliuose neteko matyti nė vieno pareigūno.

Patys latviai greitį taip pat viršija, tačiau važiuoja daug drausmingiau nei mes. Kelyje neteko matyti nė vienos avarinės situacijos ar pavojingo lenkimo manevro, todėl jaučiausi visai saugiai. Tuo tarpu vos pervažiavus Lietuvos sieną teko trauktis nuo kelio viduriu vilkiką lenkiančio automobilio. Įdomiausia, kad jam buvau vienintelė kliūtis – už manęs kelias buvo laisvas.