Kelionė, kurią vilnietis organizavosi pats, be kelionių organizatorių pagalbos, subjuro nuo pat pradžių. Į Atėnus jis atvyko naktį. Vėliau paaiškėjo, kad Graikijos sostinės rajone, kuriame vaikinas ketino apsistoti, tokiu paros metu prisisaugo ir graikų policijos pareigūnai.

„Atvažiavau į Atėnus, ir mane apvogė aikštėje. Galima sakyti, miesto centre. Tik išsilaipinau aeorouoste, atvažiavau autobusu į centrą, jau ėjau link viešbučio, ir mane apvogė“, - DELFI pasakojo Mikas.

Pagelbėjo Atėnų „plaštakės“

Ilgapirščiai atėmė iš vaikino kelionę rankinę su fotoaparatu, pinigais ir asmens dokumentais. Mikas pasakojo bandęs vytis plėšikus, tačiau jie paspruko. Tada vaikinui pagelbėjo seniausios profesijos atstovės.

„Jie bėgo, bandžiau vytis. Aišku, nepasivijau. Bet bebėgdamas papuoliau į prostitučių rajoną. Paprašiau, kad jos iškviestų policiją. Iškvietė, - pasakojo pašnekovas. – Policija atvažiavo, apvažiavome aplink tą rajoną, nieko neradome ir nuvažiavome į nuovadą. Surašiau pareiškimą dėl vagystės ir paprašiau pasakyti Lietuvos ambasados adresą. Pasirodė, kad adresas ne tas.“

4 val. nakties neteisingu adresu nukreiptas vaikinas paskambino į Lietuvą ir paprašė brolio, kad šis išsiaiškintų tikrąjį ambasados adresą. Suradęs Lietuvos diplomatinę atstovybę Atėnuose, jis dar porą valandų laukė darbo pradžios.

Anot Miko, Lietuvos diplomatai pagelbėjo kaip galėdami: išdavė laikiną dokumentą, patvirtinantį jo tapatybę ir patarė kreiptis į artimiausią „Western Union“ atstovybę, per kurią artimieji iš Lietuvos gali atsiųsti pinigų. Tiesa, „Western Union“ to nepakako: anot Miko, kompanijos atstovai pareikalavo papildomų dokumentų su nuotraukomis, antspaudais ir t.t. Dėl šių reikalavimų vilnietis pinigų perlaidos iš Lietuvos buvo priverstas laukti dar parą.

Ačiū Dievui, riaušės

Be cento likęs turistas negalėjo nė pasvajoti apie viešbutį, o ambasada esą teisinosi negalinti jo apnakvindinti. Čia nepavydėtinoje padėtyje atsidūrusį lietuvį išgelbėjo... riaušės. Mikas prieglobstį rado jau keletą mėnesių prieš valdžios taupymo politiką protestuojančių graikų stovykloje.

„Nakvojau aikštėje. Ten, kur protestuotojai revoliuciją daro, - prisiminė pašnekovas. – Papasakojau savo istoriją. Sako, eik: va, palapinė yra, pasidėsi daiktus. Iš pradžių ant žemės miegojau kelias valandas, paskui palapinėje vietos atsirado. Mane supažindino su vienu protestuotojų vadovų, priėmė.“

Palapinėje Atėnų centre vilnietis praleido dvi naktis. „Trečiadienį jau nakvojau viešbutyje. Bet gal grįšiu ten, neblogas tūsas vyksta“, - nusijuokė Mikas.

Paklaustas, ar tokie pirmos kelionės į Graikiją įspūdžiai neatmušė noro keliauti į šią šalį, vilnietis teigė gerokai pagalvosiantis prieš kitas atostogas.

Ambasada: visiškai saugių vietų nebūna

Dalia Ambrazevičiūtė, Lietuvos ambasados Atėnuose patarėja, atsakinga už konsulinius klausimus, DELFI teigė, kad apiplėšti tautiečiai Graikijos sostinėje nėra retas reiškinys. Tačiau nesėkmingų atostogų aukos į ambasadą neplūsta.

„Nelaimė bet kur gali ištikti. Šią savaitę buvo vienas atvejis, užpraeitą – irgi vienas. Nepasakyčiau, kad padaugėjo nukentėjusių. Vienas kitas atvejis per savaitę, ir tai nebūtinai, kad kas savaitę po vieną atvejį. Prie ambasados tikrai nestovi apiplėštų lietuvaičių eilė“, - nusijuokė D. Ambrazevičiūtė.

Pasak jos, Mikui gerokai nenuskilo. Mat vaikinas sumanė apsistoti Omonijos rajone, kuriame turistams būti rizikinga, o ypač – tamsiuoju paros metu.

„Nežiūrint to, kad ten yra ir prabangių viešbučių, ten neramu. Paskutinis atvejis ten ir buvo, - prisimindama Miko istoriją pasakojo D. Ambrazevičiūtė. – Tada buvo naktis, o ten ir dieną nelabai saugu. Jis minėjo, kad nežinojo, kad šitas rajonas yra pavojingas.“

Anot pašnekovės, Graikijos turizmo industrija atvykėlių skaičiumi nesiskundžia – esą dėl neramumų Šiaurės Afrikoje kaip tik juntamas turistų antplūdis.

„Vyksta įprastinis turistinis sezonas“, - pridūrė D. Ambrazevičiūtė. Ji taip pat pažymėjo, kad Lietuvos ambasada Atėnuose dirba įprastu grafiku – būtent todėl, kad į Graikiją plūsta atostogaujantys tautiečiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)