Pagal šią tradiciją, likus kelioms savaitėms iki Kalėdų, šveicarų vyrai ir berniukai vakarais eina į gatves ir iki sutemstant pliauškina botagais tam, kad pažadintų iš miego Kalėdų Senį. Pastarojo žadinimas gali vykti ir paryčiais, tad nieko keisto, jei botagų pliauškėjimą išgirsite ir ketvirtą valandą ryto.

Ši tradicija – tik viena iš daugelio, kurių nenumarino ir iki šiol saugo šveicarai. Kaip ir tradicinių kalėdinių papuošimų mugių, vykstančių visoje šalyje likus savaitei ar porai iki Kalėdų.

Šveicarai ypač mėgsta gražinti namus. Jei vasarą dažno nuosavo namo kieme „vaikšto“ akmeninės ar molinės antys, „bėginėja“ ežių šeimynėlės, prie mažų dekoratyvinių tvenkinių stovi garniai, o ant mažų suoliukų sėdi moliniai berniukai su mergaitėmis, tai dabar šias dekoracijas keičia beveik į kiekvieną namą pro langą lipantys kalėdų seniai, dar po vieną kartu su elniais stovi kiemuose.

Todėl nenuostabu, kad artėjant Kalėdoms, parduotuvės prisipildo gražiausių dekoracijų namams ir žaisliukų eglutėms, ir dar labiau suprantama, kodėl šioje šalyje tokios populiarios kalėdinės mugės.

Viena didžiausių kasmetinių Kalėdinių mugių vyksta Bremgartene. Čia žmonės plūsta ne tik paskanauti karšto vyno, vaisių šokolade, sūrio ir vaflių, pažiūrėti, kaip gaminamos žvakės, bet ir įsigyti naujų dekoracijų namams. Tiesa, čia už mažą rankų darbo žaisliuką eglutei - porcelianinį angeliuką su krištolu – gali tekti sumokėti apie pusantro šimto Šveicarijos frankų, o iš medžio drožta skulptūra gali atsieiti netgi pusę tūkstančio.

Tačiau Kalėdinių atributų galima įsigyti ir kur kas pigiau - iš medžio šakelių, samanų ar šiaudų padaryti ežiukai, voveraitės, pelėdos ar elniai, vainikai ant durų bei langų leidžia pajusti šventę ir nusiteikusiems neišlaidauti mugės svečiams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją