Meksiko miestas per pastaruosius 10 metų gerokai pasikeitė. Kadaise šio miesto buvo vengiama dėl užterštumo ir nusikalstamumo, o dabar tai – kosmopolitiškas miestas su kunkuliuojančiais rajonais, puikiomis vietomis pavalgyti ir nuostabia meno scena. Šiame mieste galite įsigyti antikvarinių dirbinių, tradicinių meksikietiškų kūrinių, paspoksoti į nuostabius sienų piešinius ir architektūros šedevrus ar tiesiog praleisti vieną kitą valandėlę XXI a. grakščiame bare ant stogo.

Meksiko skirtingų kolonijų (rajonų) pažinojimas – geriausias būdas orientuotis šiame eklektiškame mieste. Pradėkite Centro Histórico, UNESCO globojamame Pasaulio paveldo objekte, kuriame yra keletas miesto žymiausių muziejų ir įdomybių. Šio rajono centre yra Zócalo – neįtikėtino dydžio aikštė, kurios šone yra Mechiko pagrindinė katedra ir keletas įspūdingų valstybei priklausančių pastatų.

Palacio Nacional dabar yra šios aikštės rytinėje pusėje, bet pirmasis šioje vietoje savo rūmus buvo pasistatęs actekų imperatorius Montesuma II. 1521 metais Korteso įsakymu šie rūmai buvo sunaikinti ir jų vietoje buvo pastatyta tvirtovė, kuri per 1692 metų maištus taip pat buvo sugriauta bei vėliau atstatyta. Dabar šioje vietoje yra Meksikos prezidentūra, valstybės iždas ir keletas Diego Riveros freskų, nusakančių Meksikos civilizacijos užgimimą.

Yra dešimtys kitų muziejų, bažnyčių ir istorinių vietų, kurias įdomu pamatyti, bet gana dažnai nepakankamai įvertintas perlas yra Palacio Postal. Šis architektūros šedevras iškilo praėjusio amžiaus pradžioje ir itališko renesanso stiliumi buvo sukurtas Adamo Boari, kuris taip pat sukūrė ir gretimą Palacio Bellas Artes.

Nuostabu tai, kad įmantriai paauksuotame ir marmuru išklotame pastato viduje vis dar veikia paštas. Įsigykite senų atvirukų iš lauke esančių pardavėjų ir įeikite į vidų nusipirkti pašto ženklų bei pasigrožėti baroko šedevru.

Vos už kelių kvartalų yra kitas architektūros stebuklas - Casa de los Azulejos. Tai yra XVI amžiaus rūmai, pastatyti Ispanijos didikui. Mėlynai ir baltai puoštas mauriškas fasadas išpieštas geometrinėmis figūromis, o viduje yra erdvus dengtas kiemas su fontanu ir spalvinga 1925 metų freska, kurios autorius yra José Clemente Orozco. Kiemelyje dabar yra restoranas. Tai yra itin malonus būdas mėgautis kava ir huevos rancheros.

Jei pajusite poreikį trumpam pasprukti iš miesto chaoso, nuvykite į Čapultepeką – apie 600 hektarų žalumos, senų miškų, ežerų, zoologijos sodo, lauko kavinių ir puikių muziejų. Kai atsigausite, keliaukite į Museu Nacional de Antropología. Jei Meksike norite aplankyti tik vieną muziejų, tebūnie tai būtent šis.

Pastatas, 1960 metais sukurtas Pedro Ramírezo Vásqueso, yra masyvus architektūros darbas su ilgu kiemu, kurio viduryje yra didžiulė bronzinė kolona. Jos centras skėčio pavidalo ir nuo jo nuolat bėga vanduo.

Didžiulio muziejaus viduje yra neįtikėtina ikikolumbinio meno kūrinių, sukurtų Meksikos vietinių kultūrų, kolekcija. Tarp eksponatų yra žymusis actekų saulės akmuo, keletas 20 tonų sveriančių Olmekų galvų ir pritrenkianti natūralaus dydžio senovės Majų valdovo karaliaus Pakalo kapo kopija.

Aikštelėje priešais įėjimą į muziejų vietiniai Totonako liaudies žmonės reguliariai atlieka stebuklingas voladores apeigas – pakimba ant virvių, prikabintų prie 20 metrų aukščio stulpo, o tuomet sukasi ir skenda ore lyg karuselėje.

Šiek tiek į šiaurę nuo parko įsikūręs Polanco rajonas – Meksiko miesto atsakas į Rodeo drive (JAV, Kalifornija). Akį traukiančios parduotuvės išsirikiavusios Presidente Masaryk gatvėje į vakarus nuo Anatole France. Apsilankykite Galería Mexicana Diseño, gražioje parduotuvėje, kurios specializacija yra šiuolaikinis meksikietiškas ir tarptautinis dizainas.

Ieškantiems platesnio, naujoviškesnių suvenyrų parduotuvių pasirinkimo ir daugybės kavinių, barų bei restoranų, derėtų apsilankyti gretimame Roma rajone. Šia rasite trijų juostų alėjų, kurių kraštuose yra fin-de-siècle ir art-deco stilių pastatų mišinys. Tai pagrindinė pėsčiųjų gatvė ir geriausia vieta norintiems pažiūrėti į žmones – šiame rajone jų galima pamatyti pačių įvairiausių.

Sparčiai augančios Meksiko šiuolaikinio meno scenos skonį pajusite OMR galerijoje – čia pateikti bene geriausių šiuolaikinių Meksikos ir kitų šalių menininkų darbai, sukurti nuo 1990 metų. Galerija įsteigta XX a. pradžios pastate, kuris yra vienoje iš Roma gražiausių aikščių. (Jei norite daugelyje miesto galerijų vykstančių parodų sąrašo bei naudingo gatvių žemėlapio, tai apsilankykite www.arte-mexico.com tinklalapyje).

Roma rajone taip pat galima paragauti nuostabių virtuvės šedevrų.

Per kelis kvartalus į vakarus nuo OMR yra Ixchelis – viena gražiausių rajono renesanso naujovių, atidaryta 1994 metais. Viršuje veikiantis restoranas - puiki vieta pavalgyti, o apačioje esantis poilsio kambarys ir baras terasoje sukuria puikią atmosferą padrybsojimui po pietų.

Nusileidus saulei smarkiai padidėja vietų, kur galima išgerti, pasirinkimas. Puiki vieta pradėti - klestintis barų rajonas Condesa.

Tokio pat pavadinimo viešbutyje, įsteigtame atnaujintame 1928 metų daugiabutyje, yra keletas jaukių kampelių išgerti, taip pat terasa ant stogo, iš kurios matosi vešlus priešai viešbutį esantis Parque España.

Tarp senų fotografijų ir 1950 metų stiliaus dekoracijų laisvai liejasi ledo šaltumo Victoria alus ir ugninga tekila (tik įsitikinkite, kad ji 100 proc. pagaminta iš agavos).

Naktį pabaikite La Opera – prabangiame praėjusio amžiaus pradžios stiliaus taške su raudonomis būdelėmis, paauksuotomis dekoracijomis ir skyle lubose, kurią neva pramušė revoliucionierius Pancho Villa, čia atvykęs 1910 metais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją