Ši fiesta rengiama 185 tūkst. gyventojų turinčios Pamplonos globėjo šventojo Fermino garbei.

Po chupinazo – penktadienio popietę vykusio atidarymo ilgiau nei savaitę vyks įvairūs koncertai, folkloro renginiai ir vakarėliai, per kuriuos bus gausiai geriama ir kitaip linksminamasi.

Šimtai bėgimo su buliais ir koridos priešininkų bei gyvūnų teisių aktyvistų šventės išvakarėse surengė protesto akciją, kurią pavadino „Nuogalių bėgimu”. Jos dalyviai žingsniavo Pamplonos gatvėmis apsirengę tik apatiniu trikotažu arba visai nuogi, užtat galvas pasipuošę didžiuliais plastikiniais ragais ir nešini spalvingais plakatais.

Bene labiausiai San Fermino fiesta žinoma dėl encierro – bėgimo su buliais. Kai šį bėgimą 1926 metų romane „Fiesta" („Ir pateka saulė”) aprašė Ernestas Hemingway’us, jis pradėjo vilioti turistus iš viso pasaulio.

Kas rytą penki buliai ir tiek pat jautukų paleidžiami siauromis senamiesčio gatvelėmis. Jie iki bulvių kovos arenos bėga 825 metrus, kur kas vakarą būna nukaunami matadorų. Kartu su buliais bėgantys tūkstančių raudonai ir baltai apsirengusių drąsuolių rankose turi tik į ritinį susuktus laikraščius.

Adrenalino suteikiantis bėgimas trunka vos apie pustrečios minutės, tačiau yra kupinas pavojų. Per fiestą nuo 1911 metų, kai buvo pradėti daryti oficialūs įrašai, iš viso žuvo 14 žmonių. Pavyzdžiui, 2003-iaisiais gyvybės neteko ispanas, 1995-aisiais – amerikietis.

Didesnę riziką dalyviams ir žiūrovams kelia itin didelis bėgikų skaičius. Dėl to šimtai žmonių būna sužeidžiami. Dauguma aukų būna ne subadomos, o sutrypiamos.

Bulių ir žmonių bėgimo tradicija Pamplonoje siekia 1591 metus. Tuomet tai tebuvo būdas pergabenti gyvūnus iš užtvarų į koridą. Tačiau panašūs renginiai religinių švenčių metu vykdavo ir anksčiau.

Devynias dienas užtrunkanti San Fermino fiesta tradiciškai baigiasi liepos 14-osios vidurnaktį. Tuomet aikštėje susirinkę žmonės, degant žvakėms, gieda gedulingą „Pobre de Mi” („Vargas man”).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją