Egzotiškieji kempingai

„Taip keliaujant galima apsigyventi ant jūros kranto arba kalnų papėdėje, kur viešbučio niekaip nepastatysi“, - poilsiavimo kempinguose privalumus vardijo apie 10 metų tokiu būdu kartu su draugais poilsiaujanti Ieva.

Palapinių miestelių mėgėja pastebėjo, kad nemažai kempinguose poilsiaujančių šeimų yra gana pasiturinčios ir juose apsistoja ieškodamos ne pigesnės nakvynės, o norėdamos poilsiauti širdžiai artimoje aplinkoje, kurią būtų galima papuošti kartu atsivežtomis nuotraukomis ar gėlėmis.

„Kadangi mūsų vaikai televizorių žiūri ištisus metus, toks poilsiavimas yra savotiškas jų grūdinimo būdas. O mums patiems toks gyvenimas labai artimas. Smagu būti gryname ore, tarp įdomių, būtent tokį gyvenimo būdą mėgstančių žmonių, kurie vieni kitiems netrukdo“, - aiškino poilsiautoja.

Kartu su vyru keliaujanti Goda mano, kad jauniems žmonėms viešbučiai nereikalingi, galima puikiausiai keliauti ir daug daugiau pamatyti su kuprinėmis ant pečių nei patogiai įsitaisius viešbučio kambaryje. Be to, keliauti kartu su vaikais dažniausiai būna puikiausios sąlygos.

Skandinavijoje yra labai tvarkingi, puikiai įrengti, patogūs ir nuostabiais vaizdais akis gundantys kempingai. „Juose tikrai nieko netrūksta“, - konstatavo Agnė. Po Šiaurinę Europą dviračiais keliavusiai 7 asmenų kompanijai mokestis už nakvynę dviejose palapinėse – 25 eurai.

Retkarčiais keliautojams tekdavo susimokėti kelis papildomus eurus už naudojimąsi dušais. Bet toks mokestis buvo taikomas labai retai ir smarkiai piniginės nepaplonindavo. „Taip keliauti yra pigiau. Be to, keliaujant dviračiais viešbutis kažkaip būtų ne į temą. O taip keliauti smagiau“, - aiškino 15 metų su draugais keliaujanti Agnė.

„Dieną galima Adrijos jūroje mirkti, o vakare orui šiek tiek atvėsus keltu iš kempingo kelia į Veneciją, plukdo po Didįjį kanalą, o vakare grįžti į kempingą“, - vieno įspūdingiausių šalia Venecijos esančių kempingų privalumus vardijo Ieva.

Italijoje esančius Dolomiti kalnus vietiniai gyventojai rekomenduoja atvykėliams kaip vienus gražiausių kalnų šalyje. Netoli San Martino miestelio įsikūrusiame kempinge poilsiautojai gėrisi fantastiška kalnų panorama.

Norintieji patirti netradicinių pojūčių ir poilsiauti kartu, pavyzdžiui, su transvestitais, turėtų ilgai negalvoję traukti į Paryžių ir įsikurti Bolonės miške esančiame kempinge. „Ypač studentams ir ypač lietuviams yra puiki galimybė apsigyventi pigiau, nes niekas netikrina, kiek žmonių vienoje palapinėje miega. O ir publika labai įdomi“, - pasakodama šypsojosi Ieva.

„Man patiko kempingai Kroatijoje prie Adrijos jūros. Juose įsikuri ant paties jūros kranto ir klausaisi ošimo“, - patirtais įspūdžiais dalijosi Ieva, paprastai keliaujanti kartu su šeima ir draugais. Tačiau Kroatijoje poilsiaujant kempingų kainos yra šiek tiek didesnės negu Italijoje.

Pasak nemažai Europos kempingų aplankiusios Ievos, kai kuriose postsovietinėse šalyse vis dar gajus noras iš bet ko pasipelnyti ir „nugręžti“ klientą, o ne suteikti malonų ir kokybišką servisą.

Poilsiaujant kempinguose tenka naudotis įvairiais elektros prietaisais, dažniausiai – elektrinėmis plytelėmis. Anot patyrusių poilsiautojų, kadangi skirtingose šalyse būna skirtingi šakučių lizdai, kempingų prižiūrėtojai sumano pasipelnyti ir reikalauja papildomo mokesčio už tinkamus kištukus.

„Mums ta pasirodė totalus „briedas“ ir mes padarėme lietuviškai. Išardėme laidus ir į rozetes kišdavome plikus laidus, kuriuos užkišdavome degtukais. Taip galėjome naudotis elektra bet kokiame kempinge“, - patirtimi dalijosi Ieva.

„Jeigu tenka nakvynės ieškotis naktį, nežinote, kiek kainuoja nusižiūrėtas kempingas, ir planuojate nusnūsti vos kelias valandas, tada verčiau automobilius palikite už kempingo teritorijos, atsineškite į kempingą čiužinius, o ryte tyliai išsikelkite“, - poilsiautojams patarė kartą už kelių valandų nakvynę su šeima apvalią sumelę paklojusi keliautoja.

Kempingo prižiūrėtoja net nesileido į kalbas apie jokias nuolaidas, nepaisant fakto, kad poilsiautojai kempinge praleido vos keletą valandų, jiems už nakvynę teko pakloti maždaug po 10 eurų. Dažniausiai nakvynė vienam žmogui (važiuojant automobiliu ir statant vieną palapinę) atsieina apie 5-10 eurų.

„Jeigu nereikėtų gamintis maisto, tada drąsiai galima prisipūsti čiužinuką ir pernakvoti kokiam saulėgrąžų lauke, o ryte nueiti ir nemokamai pasinaudoti kempingo privalumais. Juk nebūtina visur mokėti tuos pinigus“, - patarimus keliautojams dalijo Ieva.

Brangus poilsis lietuviškose stovyklavietėse

Daugelis stovyklautojų gyvenimo būdą pamėgusių lietuvaičių skundžiasi, kad mūsų šalyje kokybišką ir patrauklų poilsį kempinguose siūlančių stovyklaviečių labai trūksta, o dažniausia šalia ežerų išsidėsčiusiose stovyklavietėse už kiekvieną paslaugą reikalaujama papildomo mokesčio – taip lietuviškos kainos pranoksta europietiškas.

Trakų istoriniame-nacionaliniame parke, šalia Galvės ežero 5,6 hektarų teritorijoje įsikūręs „Kempingas Slėnyje“ – populiari vokiečių, danų, olandų, suomių, prancūzų turistų ir lietuvaičių poilsio vieta.

Apsistojęs pagrindinėje kempingo aikštėje, talpinančioje 90 turistinių automobilių, už naktį poilsiautojas sumokės apie 27-74 litus (kaina priklauso nuo automobilio paskirties, palapinės dydžio ir kitų paslaugų: asmens mokestis – 16 Lt, palapinės mokestis – 5-11 Lt, vieta automobiliui – 6 Lt, vieta motociklui – 4 Lt, šuns mokestis – 4 Lt).

Šaltuoju metų laiku už poilsį vieninteliame Kuršių Nerijoje – Nidos kempinge – už servisą poilsiautojas paliks apie 30-80 litų. Pirmoje birželio pusėje paslaugos pabrangsta apie 10-20 litų, nuo birželio pabaigos iki rugpjūčio pabaigos – dar apie 30 litų, o paskutinę rugpjūčio savaitę viskas apie 30 litų atpinga.

Grabuosto ežero saloje (Molėtų r.) puikuojasi keturių žvaigždučių moderniai įrengtas kempingas „Obuolių sala“. Vasarą nakvynė minėtoje stovyklavietėje žmogui kainuoja apie 30-70 litų, rudenį – beveik 10 litų pigiau. Norint tik praleisti dieną saloje, išsikepti lauko kepsnių ar pasimaudyti, užsiregistravę administracijoje ir susimokėję iškylos mokestį, galėsite išsirinkti tinkamiausią vietą su stalu ir suolais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)