Kaip keliones suplanuoti tinkamai ir nepasimauti ant sukčių kabliuko? Kelionių organizatoriaus teigimu, skyrus kiek daugiau laiko pasidomėjimui, galite būti net labai nustebinti – puikūs pasiūlymai tiesiog pasiekiami ranka.

– Ar jau juntamas susidomėjimas kelionėmis ir atostogomis?

– Šiais metais jaučiame net dar didesnį žmonių susidomėjimą, nei praėjusiais metais. Gali būti todėl, kad padidėjo pasiūla, padidėjo kelionių organizatorių konkurencija, todėl jie siūlo geresnes kainas keliautojams.

Kelionių užsakomumas, lyginant su praėjusiais metais, tikrai didesnis. Padaugėjo žmonių, kurie iš anksto planuojasi savo atostogas, todėl jie sausį, kai prasideda išankstiniai pardavimai, planuoja savo kitų metų atostogas. Tiesa, kartais tai daro net anksčiau. Tie laimingieji, kurie žino, kad tam tikru konkrečiu metu turės atostogas, gali įsigyti geriausia kaina tuos pasiūlymus.

– Kada prasideda pats atostogų pikas?

– Atostogų pikas prasideda birželio mėnesį, vasarą. Pietų Europoje skrydžiai organizuojami iki pat spalio, maždaug pusę metų yra galima keliauti į šiltus kraštus vasaros sezonu, tačiau patys lietuviai intensyviai pradeda keliauti, kai pasibaigia moksleivių atostogos, kai pasibaigia didieji darbai. Geriausias laikas įsigyti paskutinės minutės pasiūlymus už geriausią kainą – gegužės mėnuo. Orai tuo metu jau būna nuostabūs Pietų Europoje, o gamta dar nėra nualinta saulės, o lėktuve dar būna gana nemažai laisvų vietų.

Internetas yra visagalis. Būtina į paieškos laukelį įsivesti viešbučio pavadinimą, pažiūrėti keliautojų atsiliepimus, jie ten tikrai realiausi. Nereikia žiūrėti tik į katalogo nuotraukas, nes ir žvaigždučių kiekis apie viešbutį tikrai ne viską pasako.
R. Širvinskas-Makalius

– Kas šiemet domina keliautojus? Ar yra negirdėtų ir nematytų pasiūlymų?

– Pagrindinės kryptys – viskas tas pats. Pirmoje vietoje yra Turkija, kur kiekvienais metais keliautojų skaičius tik auga, bet pastebėjau tai, kad kelionių organizatoriai tikrai siūlo ir naujų krypčių. Lietuviai, kurie keliauja jau ganėtinai seniai, kurie yra užsibrėžę kiekvienais metais aplankyti vis kitą šalį, negrįžti į tą pačią, tai tikrai jie turi nemažą pasirinkimą.

Yra ir tos kryptys, kurios anksčiau buvo dingusios iš Vilniaus oro uosto sąrašo, pavyzdžiui, Tunisas, Madeiros sala, netgi istorinis skrydis į Madagaskarą. Tai pirmasis toks ilgas reisas iš Lietuvos, taip pat galima keliauti į Albaniją, į žemyninę Italijos dalį. Galimybių labai daug.

Rimvydas Širvinskas-Makalius

– Žmonės perka kelionių paketus ar viską atskirai?

– Iš tiesų, žmonės moka lyginti, kas yra pigiau: ar susiplanuoti atostogas savarankiškai, ar pasitikėti kelionių organizatoriumi ir iš jo įsigyti. Pavyzdžiui, į Turkiją pigiau nuvyksite su kelionių organizatoriumi. Kitos kryptys, tokios kaip Graikija, galima susiplanuoti ir savarankiškai. Tik nuo metų laiko ir pigių skrydžių bendrovių kainų priklauso, kuris variantas yra palankesnis. Lietuviai lygina, kad jeigu keliauja su šeima, dažniausiai renkasi kelionių organizatoriaus paslaugas, nes tada niekuo nereikės rūpintis.

Jeigu yra labai užsiėmę, tada irgi renkasi kelionių organizatorių, o tie, kurie viską nori suplanuoti patys, organizuoja kelionę savarankiškai. Tokiu būdu dažnai galima ir sutaupyti. Taip pat, žinoma, yra didesnis krypčių pasirinkimas.

– Į ką atkreipti dėmesį perkant kelionių paketus? Kaip išsirinkti viešbutį?

– Internetas yra visagalis. Būtina į paieškos laukelį įsivesti viešbučio pavadinimą, pažiūrėti keliautojų atsiliepimus, jie ten tikrai realiausi. Nereikia žiūrėti tik į katalogo nuotraukas, nes ir žvaigždučių kiekis apie viešbutį tikrai ne viską pasako. Ispanijoje galima pasitikėti tomis žvaigždutėmis, tačiau Turkijoje – nelabai. Reikėtų pasidomėti ir neturėti didelių lūkesčių. Taip pat reikia atkreipti dėmesį į skrydžio laiką. Šiais metais yra kaip niekad daug kelionių organizatorių rinkoje, kurie siūlo įvairius skrydžių laikus.

Jeigu jūs norite pilnai išnaudoti savo atostogų laiką, pasižiūrėkite kuris kelionių organizatorius siūlo jums išskristi 5 valandą ryto, 8 jau pasiekti Europos krantus, o atgal skristi vėlai vakare arba po pietų. Taip pat palyginkite kainas, dažnai kelionių organizatoriai turi net tuos pačius viešbučius, tačiau skirtingomis kainomis.

– O ką atkreipti dėmesį perkant viską atskirai?

– Pasižiūrėti į skrydžių kainas, nes dabar pigių skrydžių bendrovės sunkiai gali būti net pavadinamos pigių skrydžių bendrovėmis. Kartais skrydis į JAV gali kainuoti pigiau nei į Siciliją. Nepamirškite to, kad pigių skrydžių bendrovės apmokestina bagažą. Jeigu jūs keliaujate su šeima, jums tikrai reikės bent vieno bagažo. Taip pat pasitaiko ir besidubliuojančių krypčių, pasižiūrėkite internete, kas jums yra patogiau. Viešbutį užsisakinėkite iš patikimų sistemų arba agentūros.

Arnas Mazėtis, Rimvydas Širvinskas-Makalius

– Booking ar AirBnb – populiariausios platformos gyvenimui. Ar tikrai?

– Jos yra žinomiausios, taigi tikrai patikimos. Deja, aš drįsčiau teigti, kad kelionių organizatoriai kartais turi ir geresnių pasiūlymų. Tiek kelionių agentūros, tiek abi šios platformos gauna tam tikrą komisinį atlygį už pardavimą, tačiau kelionių agentūros kartais gali pasiūlyti specialią paketo nuolaidą. Kai manęs daug kas klausia, kur užsisakinėju viešbutį, aš sakau, kad pas save, jie galvoja, kad aš save reklamuoju, bet aš tiesiog palyginu įvairiausias kainas.

– Kokių kabliukų čia gali būti ir kuo reikėtų itin domėtis?

– Kai žmonės klausia mano patarimo, rašo žinutes, aš matau dažniausią problemą, kad jų viešbučio užsakymas buvo atšauktas, nes jie nepateikė kortelės tikslių duomenų. Lietuviai įveda debetinės kortelės duomenis, ir viešbutis, kuris gauna iš Bookingo'o užsakymą, negali nuskaičiuoti pinigų ir rezervaciją tiesiog atšaukia.

Kai manęs daug kas klausia, kur užsisakinėju viešbutį, aš sakau, kad pas save, jie galvoja, kad aš save reklamuoju, bet aš tiesiog palyginu įvairiausias kainas.

Reikia pasitikrinti, kad jūsų kortelė būtų aktyvuota, kad būtų galima nuskaičiuoti kreditą viešbučiui. Kartais taip pat būna, kad užsisakomas kažkoks pasiūlymas ir staiga jis atšaukiamas – mano vienai kolegei taip buvo, kai likus vienai dienai iki išvykimo į Karibus buvo atšauktas jos apgyvendinimo variantas. Šeimininkas tiesiog nepastebėjo, kad buvo per daug rezervacijų.

Rimvydas Širvinskas-Makalius

– Kur ieškoti pigiausių lėktuvo bilietų?

– Aš esu linkęs ieškoti kainų lyginamosiose sistemose. Viena iš jų – Skyskaner. Galbūt nerekomenduočiau eiti į kiekvieną aviakompaniją atskirai ir tikrinti, nes galima iš proto išsikraustyti.

– O jeigu tave apgauna, kur kreiptis?

– Reikia kreiptis į pačią kompaniją, nes galbūt jie nenorėjo apgauti. Ką aš rekomenduočiau – kreiptis į vartotojų teises.

– Kokie jūsų pagrindiniai patarimai?

Pradėti rūpintis atostogų planu jau dabar. Tas bumas, pats pikas gerų kainų jau beveik praeina, kuo labiau įsibėgės pavasaris, tuo labiau kainos kils.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)