Kaip žinote, nuo 2006 metų pro saugumo patikrą galima neštis tik kelis 100 ml talpos skysčių buteliukus. Tai nėra tokia jau didelė problema, tačiau tuos skysčius reikia parodyti, specialistams reikia juos apžiūrėti, o gerai taisyklių nežinantys keliautojai visada stabdo eiles.

Jungtinės Karalystės Ministro Pirmininko Boriso Johnsono pažadai rodo, kad jau 2022 metais Londono oro uostuose padėtis gali pasikeisti.

Johnsonas žada, kad tuomet kiekvienas Londono oro uostas turės 3D bagažo skenerius. Jie lengvai aptiks ne tik skysčius, bet ir visus kitus potencialiai pavojingus daiktus. Tai, beje, nėra naujiena – žmonės tokiais skeneriais skenuojami jau ne viename oro uoste. Tačiau šių pažangių įrenginių dėka bus galima atpažinti pavojingus skysčius.

Johnas Hollandas-Kaye, Hitrou oro uosto, kuriame jau yra tokie skeneriai: „Mes galime atpažinti, kokie skysčiai yra buteliuke, mes galime pažvelgti į nešiojamo kompiuterio vidų ir sužinoti, ar ten kas nors paslėpta – visa tai leidžia ženkliai pagerinti saugumą.“

Taigi, nebereikės skysčių laikyti atskiruose sandariai uždarytuose buteliukuose. Nebebus būtina jų ištraukti, o vėliau vėl viską susidėti. Tuo pačiu nebereikės išsitraukti ir kompiuterio ar kitų elektronikos gaminių. Tiesa, neskubėkime džiaugtis, nes reikės atlikti dar nemažai bandymų, kol taisyklės bus pakeistos.

Oro uosto patikra

Mažų buteliukų reikalavimas įvestas siekiant užkirsti kelią skystoms bomboms. Tačiau jūsų šampūnas nėra jokios bombos sudedamoji dalis. Tikimasi, kad nauji skeneriai pagreitins keleivių patikrą ir atvers galimybes pašalinti perteklinius apribojimus. Prognozuojama, kad keleivių srautas per naujos kartos patikros punktus bus 50-60 kartų greitesnis.

Tiesa, visa tai yra labai brangios technologijos, todėl po kitus oro uostus jos plis vangiai. Todėl tikėtina, kad daugelyje kitų šalių oro uostų ir po 2022 metų toliau rodysime skysčius, vaistus ir elektroniką.