„Lietuvos pirkėjai nėra linkę vertinti rankų darbą tiek, kiek jis iš tiesų yra vertas“, - liūdnai konstatavo Vytenis, taip paaiškindamas kodėl svetainės kūrėjai labiausiai orientuojasi į užsienio pirkėjus.
Praskaidrindami susitikimo nuotaiką Andželika ir Vytenis parodė visiems baro stalo, prie kurio ir gimė tokios svetainės idėja nuotrauką.

„Mes tikime, kad socialinis verslas gali būti sėkmingas“, - entuziazmu degė „Crafts World“ įkūrėjai.

Kurti bei parduoti savo kūrinius šioje svetainėje kviečiami įvairaus amžiaus ir socialinės padėties žmonės. Svetainės kūrėjai bendradarbiauja su vaikų namų, senelių namų gyventojais.

Su kitomis kūrėjomis verslo pradžios patirtimi dalijosi Reda, šiuo metu gyvenanti iš veltinio kūrinių ir turinti savo studiją „Vilnos dizainas“.

„Reikėjo drąsos pradėti. Negali laukti, kol sudalyvausi keliose parodose ar kol tavo darbai bus tobuli. Šiemet dalyvavau jau ketvirtame „kaziuke“, o per pirmąją mugę viena moteris priėjusi pareiškė: „Na, jau su tokiom tapkėm tai slėpkis!“. Tada ji papasakojo, kaip reikėtų sutvarkyti padą, kur gauti medžiagų. Gal žmonės tokie geranoriški buvo iki krizės?“, - pasakojo Reda.
Papuošalus kurianti Agnė -„Agnera“ prisipažino, jog darbą paliko prieš pusantrų metų, tačiau kol kas dar negali teigti, jog kūryba atneša pakankamą uždarbį.

„Labai kritiškai žiūriu į savo darbą. Verslumo patirties mokausi iš draugų, turinčių verslus, nors, žinoma, jiems atrodo, kad mano darbas – ne verslas. Mėginau greitai atsidaryti elektroninę parduotuvę, nes juk turiu tiek programuojančių draugų. Tas „greitai“ truko trejus metus...“ – apie tai, kaip kartais posakis „turėk 100 draugų“ ne visada nepasiteisina pasakojo Agnė.

Marijampolėje papuošalais prekiaujanti Jolanta prasitarė tokį verslą pradėjusi tuomet, kai sunkmečiu neteko darbo. Taigi marketingo specialistė gavo progą ne tik išlaisvinti kūrybiškumą, bet ir panaudoti profesines žinias.

„Naudojuosi pažintimis, sukauptomis per visą gyvenimą. Dirbu „žmogus- žmogui“, tiesiogiai su kiekvienu. Tačiau kartais tai labai išsekina,“ – prisipažino Jolanta.

Nuostabių autorinių rankinių „mama“ Celestina, filologė/filosofė iš profesijos, pasakojo: „Pradėjau svajoti apie gražią rankinę sau, bet tokios niekur neradau...Ir pagalvojau, o gal imti ir pasisiūti...? Pamažu ėmiau konstruoti rankines tarsi vyras: tiesiog kalti su kaltukais ir plaktukais...“.

Nors dauguma išvydę Celestinos rankines aikčioja, moteris skundžiasi, jog šiandien jaunimui įtikti sudėtinga:
jie mieliau renkasi garsių vardų, tokių kaip „Versace“ padirbtus aksesuarus.

Internete savo kūryba prekiaujančios merginos pripažįsta, jog klientui nepačiupinėjus gaminio kartais būtent dėl to kyla sunkumų: pirkėjas kitaip įsivaizduoja prekės dydį, atspalvį, svorį.
Todėl „Crafts“ svetainėje sukurti detalūs gaminių aprašai – nurodomas daikto svoris bei ilgis, gaminys fotografuojamas dažniausiai baltame fone.

Susitikime dalyvavusi „Versli Lietuva“ atstovė Indrė kūrėjams prisiminė, jog kurdami naują bendrovę jie gali pasinaudoti pagalba – 6000 litų vertės konsultacinėmis, buhalterinėmis paslaugomis.
Taip pat organizacijos svetainėje galima atrasti verslo plano skaičiuoklę, vertingos informacijos bei rinkos tyrimų.
Su „Verslios Lietuvos“ pagalba galima dalyvauti didžiulėse Europos rankdarbių, prieškalėdinėse mugėse su iki 70 proc. kompensuojamu dalyvio mokesčiu.

„Švedija, Vokietija, Japonija domisi mūsų prekėmis ir kūrėjais. Ypač japonai čia ieško „egzotikos“. Jiems egzotika tai, kas mums – visiškai įprasta“, - teigė Indrė.

Paskutiniame merginai siųstame laiške Japonijos verslininkai prašė padėti surasti medinių šaukštų, pintų krepšių gamintojus. Taigi „Crafts World“ raitojasi rankoves ir ieško pynėjų.

Susitikime dalyvavo ir „Crafts“ partneriai valstybinė mokesčių inspekcija. Šios institucijos atstovė Kristina paragino kreiptis į inspekciją iškilus bet kokiems klausimams ir paragino gaunančius pelną iš savo kūrybos, inspekcijoje gauti individualios veiklos pažymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)