Jį kartoja Indijos, Pakistano, Bangladešo ir kiti sportininkai. „Kabaddi“ tamil kalba (viena iš Indijos kalbų) reiškia „paliesti ranką“. Šis komandinis žaidimas gyvuoja jau daugiau nei 4000 metų. Į rungtynes Azijos šalyse susirenka pilni stadionai, o žaidimui tereikia aikštės, vikrumo, gerų plaučių, noro nugalėti ir gebėjimo nuspėti priešininko veiksmus.

Indijos delegacija šią sporto šaką pademonstruos liepos 8 d. Šiaulių miesto stadione vyksiančiame renginyje „Pasaulio tautų diena“. Šio renginio metu savo unikalias nacionalines sporto šakas, žaidimus ir šokius pristatys 50-ies užsienio šalių delegacijos, dalyvaujančios TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynėse.

Žaidimą mėgo net pats Buda

Legenda pasakoja, kad kabaddi praktikavo ne tik Indijos medžiotojai, siekdami išmokti staigiu judesiu nukauti žvėrį, bet ir princai, norėdami įrodyti savo jėgą ir laimėti nuotaką. Taip pat ši rungtis aprašoma ir Indų epe „Mahabharata“, o budistai tikina, kad net Gautam Buddha, norėdamas atsipalaiduoti žaisdavo kabaddi.

Paprastos taisyklės ir ypatingos įrangos nebuvimas pavertė kabaddi masiniu Indijos sportu. Aikštėje varžosi dvi komandos po septynis sportininkus, dar penki – atsarginiai. Tai vienas iš nedaugelio komandinių žaidimų rūšių, kur vienas varžovas puola keturis gynėjus. Tikslas – paliesti bent vieną, o geriau visus keturis, perbėgti jų komandos teritoriją ir nesugautam grįžti į savo.

Kiekvienai atakai puolėjas turi vieną įkvėpimą. Gynėjai, susikibę rankomis, stengiasi neleisti puolėjui perbėgti teritorijos, o jei būna paliesti – sugauti varžovą ir išlaikyti savo pusėje, kol praras kvapą. Jei atakos metu puolėjas pamiršta kartoti magišką žodį arba įkvepia oro – tašką gauna priešininkai. Pasiruošti atakai kiekviena komanda turi po 5 sekundes. Kabaddi žaidžia tiek vyrų tiek moterų komandos, suskirstytos pagal amžių ir svorio kategorijas.

Jogos ir fizinės jėgos derinys

Joga, Indijos filosofijos menas, išmokantis valdyti savo kūną ir mintis – viena iš sudėtinių kabaddi sporto dalių. Puolimo metu, sulaikęs kvėpavimą, bekartodamas „kabaddi“ sportininkas bėga per visą aikštę ir atgal, stengdamasis nuspėti varžovų judesius. Vieno iš jogos pratimų, „pranajama“, metu taip pat yra sulaikomas kvapas, siekiant lavinti vidaus organus. Kabaddi metu ne tik sulaikomas kvapas, bet ir atliekama fizinė veikla. Tai viena iš nedaugelio sporto šakų, kurios metu derinami jogos ir fiziniai pratimai. Į tarptautines varžybas, tokias, kaip pavyzdžiui tarp Indijos ir Irano komandų susirenka daugiau nei dešimt tūkstančių žiūrovų.

TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynėse, kurios vyks liepos 5-11 dienomis visame Šiaulių regione, ketina dalyvauti neprofesionalūs sportininkai iš 56 pasaulio šalių. Žaidynių programoje numatyti 50 pasaulio šalių nacionaliniai pasirodymai, vyks 41 sporto renginys, trys sporto čempionatai. Gausi kultūros programa, kurioje – 23 renginiai.

TAFISA sportas visiems žaidynės vyksta kas ketverius metus. Dėl teisės surengti pasaulinę sporto entuziastų šventę Šiauliai konkuravo su tokiais miestais, kaip Kvala Lumpūru (Malaizija) bei San Paulu (Brazilija). TAFISA – Tarptautinė sporto visiems asociacija (The Association For International Sport for All) buvo įkurta 1991 metais Bordo (Prancūzija). Jos sudėtyje yra per 180 narių, remiančių ir prijaučiančių sporto visiems judėjimui ir idėjoms, iš 120 šalių: Europos, Azijos, Amerikos, Afrikos ir Okeanijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją