Tikslas – sudėtingi maršrutai įspūdingose vietose

Ilgai kelionei besiruošiantys „Montis Magia“ alpinistai kops į didžiausias ir stačiausias uolų sienas Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Kaip paaiškino vienas iš komandos narių, Arūnas Kamandulis „tikimės užlipti į tokias viršūnes, į kurias pažiūrėjus išsižioji“.

Aukštų ir techniškai sudėtingų uolinių sienų laipiojimas – tai alpinizmo ir uolų laipiojimo kombinacija. Neužtenka būti stipriam keletą minučių ir neužtenka būti pajėgiam bristi per sniegynus keletą dienų. Didelių ir sudėtingų sienų lipimas – lipimo įgūdžių, jėgos, ištvermės ir psichologinės ramybės išbandymas. Įveikiant techniškai sudėtingus maršrutus gali reikėti lipti uolomis ir ledu, o kartu temptis maišus su reikalingu inventoriumi, maistu ir vandeniu.

Dažnai norintiems pasiekti viršūnę tenka ant vertikalios uolos praleisti keletą dienų, o kartais – savaitę ar daugiau. Tad ant uolų sienos tenka ir miegoti, ir gamintis maistą, kitaip tariant,- kiekvieną vakarą jaukiai įsikurti ant vertikalaus horizonto. Tiek užliptos, tiek neįveiktos sienos daug išmoko, o ant žemės nusileidžia šiek tiek kitoks žmogus negu tas, kuris pradėjo lipti.

Jauni, bet turintys daug patirties

„Montis Magia“ alpinistų komanda – trys 23-jų metų jaunuoliai, kurie jau yra išgyvenę daug nuotykių kartu. Ilgus metus iš eilės bent po kelias savaites kartu mėgavosi uolomis Europos laipiojimo regionuose, nuo audrų ir šalčių slėpėsi lipdami ledo bei kombinuotus maršrutus Tatruose, Alpėse, Norvegijoje. Alpinistai taip pat yra dalyvavę ištvermės maratonuose, kur išbandė ne tik fizines jėgas, bet ir valią bei psichologinį suderinamumą streso ir nuovargio būsenoje. Tačiau svarbiausias dalykas, jungiantis komandos narius - žavėjimasis kalnais bei nuotykiais ir iš to kylantis ryžtas lipti įspūdingomis uolų linijomis bei kalnų maršrutais.

Komandos nariai yra pelnę ne vieną apdovanojimą pastarųjų metų uolų laipiojimo bei alpinizmo čempionatuose. Daugiau nei prieš penkerius metus laipioti pradėję jaunuoliai neilgai trukus savo vardus užtvirtino tarp Lietuvos, o vėliau ir tarp Baltijos alpinizmo čempionatų prizininkų.

2009 m. G. Simutis bei S. Žukauskaitė pelnė pirmąją vietą abiejuose čempionatuose pralipę 910 m aukščio El Capitan uolą Josemičio nacionaliniame parke, Kalifornijoje. Šis lipimas, kaip ir pati kelionė į aukštų uolų laipiojimo rojumi pripažįstamą Josemitų parką, jaunuoliams suteikė dar daugiau įkvėpimo, motyvacijos bei ryžto siekti daugiau – lipti aukščiau ir sunkiau.  

Skatina jaunus žmonės siekti savo svajonių

Šiuo septynių mėnesių trukmės projektu „Montis Magia“ komanda, lipsianti Lietuvos alpinistų dar nelankytuose regionuose, nori įgyvendinti keletą tikslų. Bene svarbiausias – tai senos svajonės išpildymas. Tačiau kartu komanda siekia supažindinti žmones su netradiciniais užsiėmimais, populiarinti Lietuvoje laipiojimą uolomis bei alpinizmą kaip sporto šakas bei laisvalaikio praleidimo būdus ir skatinti jaunus žmones nebijoti daryti tai, ko iš tiesų trokšta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją