Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Vieni renkasi įvairių kelionių organizatorių siūlomas keliones, kiti keliones planuoja patys, tačiau ne visų lūkesčiai lieka patenkinti, kadangi vis pasitaiko nesklandumų, sudrumsčiančių užtarnautą poilsį. Tam, kad geriau pasiruoštumėte žiemos atostogoms šiltuose kraštuose, pateikiame keletą patarimų, padėsiančių suplanuoti kelionę be priekaištų.

Daug kas priklauso nuo šalies: koks žmogus esate?

Pradedant galvoti apie šalį, kurioje norėtumėte praleisti savo atostogas, pirmas dalykas, kurį turite padaryti - gerai pagalvoti apie tai, kokio tipo žmogus esate ir kokios situacijos kelia daugiausiai streso. Jeigu esate ramus žmogus, kuriam bendrauti su nepažįstamais sekasi sunkiai ir jaučiatės nepatogiai, jei esate nuolat stebimas ir kalbinamas, pasvarstykite, ar atostogoms tiks turistų pamėgtos šalys, tokios kaip Egiptas ar Turkija: didelė dalis šių šalių gyventojų generuoja pajamas tik iš turizmo, todėl yra suinteresuoti nuolat siūlyti savo prekes ir paslaugas šalių svečiams, o nepratusiam prie to europiečiui tai gali atrodyti įkyru ir kelti neigiamų emocijų.

Net jeigu ir esate tų žmonių tipo, kurie atostogas leidžia viešbučio teritorijoje, aptarnaujančio personalo išvengti nepavyks: padavėjai, pardavėjai, viešbučių administratoriai ir kiti darbuotojai nuolatos kalbina viešbučių gyventojus ir būna itin (kartais perdėtai) paslaugūs tikėdamiesi arbatpinigų. Šios šalys ypač tinka tiems, kurie gerai išmano derybų meną: jei nemokate derėtis – už pirkinį galite permokėti kone penkis kartus, bei tiems, kuriems patinka nuolatinis šurmulys ir vakarėliai, – turistiniuose rajonuose kiekvieną vakarą siūloma daugybė pramogų.

Jeigu esate iš tų, kurių nevilioja turistams skirtos pramogos ir programos, rinkitės Europos salas, kuriose kultūriniai skirtumai nėra tokie akivaizdūs ir kuriuose nebūsite nuolatiniame dėmesio centre. Tiems, kurie mėgsta iššūkius, aktyvų poilsį, netradicines keliones ir negali pakęsti „sėdėjimo vienoje vietoje“, rekomenduojama rinktis keliones į egzotiškas šalis, tokias kaip Tailandas, Indija, Vietnamas, kuriose įspūdžių tikrai niekada nepritrūks.

Viešbutis neturi kelti neigiamų emocijų

Nusprendus į kurią šalį ketinate vykti, paprastai susiduriama su viešbučio pasirinkimo dilema: nevarbu, ar kelionę planuojate patys ar perkate kelionių agentūros kelialapį, viešbučių pasirinkimas yra didelis, pateikiama nemažai informacijos apie kiekvieną iš jų, skiriasi kainos, lokacijos vieta, žvaigždučių skaičius ir aplinka, todėl išsirinkti gali būti pakankamai sudėtinga. Renkantis viešbutį svarbu žinoti, kiek laiko ketinate jame praleisti, - ar daug keliausite po apylinkes, ar didžiąją laiko dalį leisite viešbučio teritorijoje – pagal tai reikėtų rinktis viešbučiui suteiktų žvaigždučių skaičių.

Svarbu nepamiršti, kad viešbučių kategorizavimas žvaigždutėmis nėra vieningas visame pasaulyje, todėl kiekvienos šalies atveju vertėtų išsamiau pastudijuoti, už ką viešbučiui suteikiamos žvaigždutės. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad kai kurie viešbučiai gali būti nekategorizuoti: nors skelbia turintys žvaigždutes, tačiau jas viešbutis suteikė pats sau, todėl, pavyzdžiui, nekategorizuotas penkų žvaigždučių viešbutis Egipte gali prilygti dviejų žvaigždučių lietuviškajam.

Kitas kriterijus, į kurį reikėtų atsižvelgti, - vieta, kurioje įsikūręs viešbutis. Net jeigu ir ketinate laiką leisti viešbutyje, atstumas iki artimiausio miestelio turėtų būti nedidelis (galima nueiti pėsčiomis): viešbučių parduotuvėlėse gali nebūti visų būtinų prekių, o esamų antkainiai labai dideli.

Jeigu vykstate į šalį ant jūros kranto, rinkitės viešbutį, turintį atskirą priėjimą prie jūros - nereikės papildomai mokėti už gultus, rankšluosčius, į paplūdimį nepateks pašaliniai asmenys: išvengsite prekeivių, daiktai bus saugesni. Planuojantiems aktyvesnį poilsį rekomenduojama rinktis viešbutį mažiausiai nutolusį nuo lankytinų objektų: nors viešbutis gali kainuoti daugiau, tačiau pažintinės kelionės bus pigesnės, be to turėsite daugiau laiko pasižvalgyti po apylinkes.

Dažna klaida, kurią daro poilsiautojai, ketinantys praleisti mažai laiko viešbutyje: pasirenkamas prastesnis ir pigesnis viešbutis, tačiau paprastai šiuose viešbučiuose sąlygos neleidžia net kokybiškai pailsėti ir pakenkia kelionių kokybei: nėra oro kondicionierių, nesureguliuotas vandentiekis, nesandarūs langai, praleidžiantys triukšmą ir kiti nepatogumai.

Viskas ar ne viskas įskaičiuota?

Norėdami išvengti papildomų rūpesčių ieškant, kur pavalgyti, vis daugiau poilsiautojų renkasi „viskas įskaičiuota“ maitinimo tipo viešbučių pasiūlymus - nors šie ir kainuoja gerokai daugiau nei siūlantieji tik pusryčius, ar pusryčius ir vakarienę, tačiau ir nusivylusių šiuo maitinimo tipu daugėja. Kadangi viešbučiai nepajėgia kiekvieną dieną siūlyti vis skirtingo patiekalų asortimento, o poilsiautojai paprastai stengiasi paragauti visų patiekalų, maistas labai greitai pabosta ir poilsiautojai yra priversti ieškoti alternatyvų.

Taip pat „viskas įskaičiuota“ pasiūlymo neišnaudoja ir tie, kurie keliauja po apylinkes, nes paprastai į dienos pažintinių kelionių kainą įskaičiuotas ir maitinimas kelionės metu. Svarstant maitinimo tipą viešbutyje, pasidomėkite, kokiu laiku pusryčiaujama ir vakarieniaujama: paprastai pusryčius galima pavalgyti iki 11 -12 valandos ryto, o vakarienė pradedama teikti nuo 18 valandos, todėl net ir nepavalgius pietų kitoje maitinimo įstaigoje neturėtumėte išalkti, o sutaupoma pinigų suma tikrai nemaža. Net ir didžiausi „viskas įskaičiuota“ idėjos šalininkai dažnai neištveria visų dienų viešbučio teritorijoje, naktinėtojai dažnai nespėja nubusti iki pusryčių pabaigos, todėl, taupantiems pinigus rekomenduojama pasidomėti maisto kainomis šalyje: galbūt savarankiškai renkantis vietas pavalgyti kelionė kainuotų netgi pigiau.

Kiek pinigų skirti kelionei?

Nėra paslaptis, kad nustatytas kelionės biudžetas dažniausiai nepasiteisina: išlaidų būna gerokai daugiau nei planuota, todėl geriau iš anksto numatyti krepšelį papildomoms išlaidoms ir taip išvengti nemalonių situacijų kelionėje ar po jos. Apskaičiuoti apytikslę kelionės kainą nėra sudėtinga, jei keliaujate su kelionių agentūra: kadangi transportavimo išlaidos įskaičiuotos į kelionės kainą, belieka pasidomėti organizuojamomis ekskursijomis ir išsirinkti tas, į kurias tikriausiai vyktumėte, įtraukti papildomo maitinimo kainas, pirkiniams skirtas išlaidas bei bent 10 procentų kelionės kainos nenumatytoms išlaidoms: išleisti mažiau nei suplanuota kur kas smagiau nei atvirkščiai.

Jeigu keliaujate savarankiškai, išlaidas suplanuoti gali būti sunkiau, nes gali kilti daugiau nenumatytų situacijų, todėl šioms situacijoms rekomenduojama numatyti daugiau išlaidų (gali būti, kad atvykę į viešbutį negausite kambario, kurį užsisakėte, arba paaiškės papildomų sąlygų ir pan.). Jungtinio finansavimo bendrovės Savy.lt, teikiančios paskolas ir kelionėms, duomenimis, vidutinė paskolos kelionei suma – 2800 Lt: atsižvelgiant į vidutinį kelionės krepšelį, didžiausia dalis atostogoms renkasi Egiptą ar Turkiją.

Jeigu dar nepradėjote planuoti žiemos atostogų, dabar puikus metas tai padaryti: paskutinių minučių pasiūlymai kelionių agentūrose gali neatitikti lūkesčių, o pastudijavus įvairius galimus kelionių variantus, vis dar galima pasinaudoti įvairiais pasiūlymais ir susiplanuoti puikias atostogas.