Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Anykščiai

Anykščiuose 1835-aisiais gimė poetas, kalbininkas Antanas Baranauskas. O Niūronyse, Anykščių valsčiuje 1879-aisias gimė dar vienas žymus rašytojas Jonas Biliūnas. Anykščiai – tai miestas šiaurės rytų Lietuvoje, Utenos rajone.

Miesto pavadinimas kilo nuo Anykštos upelio. Tiesa, gyventojai šiek tiek kitaip aiškina miestelio vardą. Centriniame Anykščių parke stovi skulptūra, vaizduojanti pakeltą nykštį. Sakoma, kad žmonės palietę jį, pasisems stiprybės ir sėkmės. Paskutinių kelerių metų duomenimis, Anykščiuose gyvena apie 11 tūkstančių žmonių.

Turbūt kiekvienam lietuviui, net ir negyvenančiam Anykščių mieste ar rajone, yra žinoma Antano Baranausko poema „Anykščių šilelis“. Anykščių šilelis, tai Anykščių miškų šiaurinė dalis.

Tai kraštovaizdžio draustinis, kurio dydis – net 150 hektarų. Anykščių šilelyje stūkso bene žinomiausias Lietuvos akmuo Puntukas, o netoliese nuo jo ir akmuo vadinamas Puntuko broliu. Puntukas ir jo brolis yra įtraukti į lankytinų Anykščių vietų sąrašą.

Keliaujantiems į Anykščius taip pat rekomenduojama aplankyti Labirintų parką, Arklio muziejų, apžvalgos bokštą esantį Bijeikiuose, Anykščių rajone, Vorutos piliakalnį, Laimės žiburį ir daugelį kitų įspūdingų vietų.

Mažeikiai

Mažeikiuose 1939-aisias gimė prozininkas, dramaturgas, eseistas Romualdas Granauskas. Mažeikiai - šiaurės vakarų Lietuvoje esantis miestas. 2014-ųjų metų duomenimis, Mažeikiuose gyvena apie 36 tūkstančius žmonių. Manoma, kad Mažeikių pavadinimas kilęs nuo asmenvardžio – pavardės Mažeika arba Mažeikis.

Mažeikių rajone gausu turistams aplankyti rekomenduojamų vietų. Sąrašas ilgas, tačiau svarbiausios vietos turbūt yra Šatrijos Raganos memorialinis muziejus, Renavo dvaras, Daubarių piliakalniai ir senovės gyvenvietės, Geidžių akmuo, Mažeikių muziejus, Pievėnų kaimo bažnyčia ir varpinė.

Vilkaviškis

Vilkaviškis gali pasigirti jame gimusių žymių žmonių gausa. Tarp šių žmonių yra ir 1858-aisiais Paežeriuose, Vilkaviškio rajone gimęs poetas, prozininkas, publicistas, tautinės giesmės autorius bei laikraščio „Varpas“ redaktorius Vincas Kudirka.

Vilkaviškio rajone, Kiršuose 1904m. gimė dar vienas lietuvių literatūrai svarbus žmogus – poetė Salomėja Nėris. Na, o 1906-aisiais tuometiniame Vilkaviškio valsčiuje gimė rašytojas, vertėjas ir Lietuvos diplomatas Antanas Vaičiulaitis.

Vilkaviškis, tai miestas pietvakarių Lietuvoje, tarp Šeimenos ir Vilkaujos upių santakos. Pasakojama, kad miesto vardas kilo nuo greta tekančios Vilkaujos. Pirminis miesto pavadinimas buvęs Vilkaujiškis, tačiau laikui bėgant pradėtas vartoti patogesnis variantas – Vilkaviškis. Paskutinius keletą metų miesto gyventojų skaičius sukasi apie 12 tūkstančių.

Vilkaviškyje gausu ir lankytinų vietų. Internetiniai turizmo puslapiai rekomenduoja aplankyti tokias vietas kaip Paežerių dvaro rūmai, kurie laikomi bene unikaliausiu Sūduvos krašto dvarų kultūros paveldo objektu, Jono Basanavičiaus sodybą ir tautinio atgimimo ąžuolyną, Vinco Kudirkos klėtelę-muziejų, Pajevonio piliakalnį su gyvenvietę ir kt.

Marijampolė

1893-iaisiais metais Pilotiškėse, Marijampolės apskrityje gimė vieno žinomiausių lietuviškų romanų „Altorių šešėly“ autorius Vincas Mykolaitis-Putinas. Marijampolės apskrities centras ir yra miestas Marijampolė. Tai miestas pietvakarių Lietuvoje, neoficialiai vadinamas Suvalkijos sostine.

Marijampolė – septintasis pagal dydį Lietuvos miestas, turintis apie 39 tūkstančius gyventojų. Marijampolė taip pat yra dešimtasis miestas pagal Baltijos valstybių etninių gyventojų kiekį.

Atvykusiems į Marijampolę rekomenduojama aplankyti Vinco Mykolaičio-Putino memorialinį muziejų, Lietuvos prezidento Kazio Griniaus memorialinį muziejų, Tauro apygardos partizanų ir tremties muziejų, Buktos gamtinį - pažintinį taką ir daugelį kitų vietų.

Šakiai

Šakių apskrityje buvusiame Barzdų valsčiuje 1875-aisiais gimė poetas, publicistas Juozas Baltrušaitis. Šakiai – pietvakarių Lietuvoje esantis miestas. Beveik neabejojama, kad Šakių miesto vardas kilo nuo asmenvardžio, pavardės Šakaitis, mat apie Šakaičių kaimą kalbėta buvo jau XVIa. pabaigoje. Šiuo metu Šakiuose gyvena apie šešetą tūkstančių gyventojų.

Šakių rajone rekomenduojama aplankyti Gelgaudiškio dvaro pastatų ansamblį, Kidulių bei Zyplių dvarus, Sudargo piliakalnių kompleksą, Griškabūdžio Kristaus atsimainymo bažnyčią, P. Sederavičiaus skulptūras, Vinco Kudirkos muziejų.

Panevėžys

1861-aisiais Panevėžio apskrityje gimė rašytoja, publicistė ir visuomenės veikėja Gabrielė Petkevičaitė-Bitė. Ten pat rašytoja ir mirė. Panevėžį randame šiaurės Lietuvoje. Panevėžys – penktas pagal gyventojų skaičių Lietuvos miestas. Praeitų metų duomenimis, Panevėžyje gyveno apie 96 tūkstančius žmonių. Niekam abejonių nekelia Panevėžio miesto pavadinimo kilmė – jis įsikūręs prie Nevėžio upės, tad ir miestas pavadintas atitinkamai.

Panevėžio rajone aplankyti rekomenduojamų vietų netrūksta. Internetiniai turizmo puslapiai siūlo aplankyti Smilgių etnografinę sodybą, Senvagę, Kristaus Karaliaus katedrą, Juozo Tumo-Vaižganto ir knygnešių muziejų, Linų muziejų ir daugelį kitų dėmesio vertų vietų.

Prienai

Važatkiemyje, tuometiniame Prienų valsčiuje, 1930-aisiais gimė, o vėliau pačiuose Prienuose mokėsi poetas, dramaturgas bei visuomenės veikėjas Justinas Marcinkevičius. Prienus randame pietuose, Kauno rajone. Miesto vardas – asmenvardinės kilmės, kilęs nuo dar ir dabar sutinkamos pavardės. Paskutinių kelerių metų duomenimis, Prienų mieste gyvena apie 10 tūkstančių gyventojų.

Norint pažinti Prienus, rekomenduojama aplankyti Prienų Kristaus Apsireiškimo bažnyčią, Revuonos parką, Prienų dvarą, Greimų tiltą, jungianti Nemuno skiriamas Prienų dzūkišką ir suvalkietišką dalis, taip pat vertėtų aplankyti Prienų krašto muziejų.

Biržai

1893-iųjų Biržų apskrityje, tuometiniame Papilio valsčiuje, gimė poetas, rašytojas, dramaturgas, žurnalistas Kazys Binkis. Biržai – miestas šiaurės Lietuvoje, Panevėžio apskrityje. Miesto pavadinimo kilmė nėra aiški, tačiau manoma, kad jis gali būti kilęs nuo beržų, beržynų. Paskutiniais duomenimis, Biržuose gyvena apie 12 tūkstančių žmonių.

Vietų, kurias būtų galima aplankyti atvykus į Biržus netrūksta. Internetiniame turizmo puslapyje susidomėjusiems rekomenduojama aplankyti Biržų, Butautų ir Atsravo dvarus, karstinę įgriūvą vadinama „Karvės uola“, pėsčiųjų tiltą per Širvėnos ežerą ir dar daug kitų vietų.

Dalintis
Nuomonės