Tačiau yra ir blogų siurprizų: gaunant galutinę sąskaitą už kruizą ir pamatant šimtus dolerių, priskaičiuotų už arbatpinigius. Arba atvykstant į oro uostą po palaimingos savaitės Karibų saloje ir sužinant, kad turite sumokėti išvykimo mokestį, nes priešingu atveju negalėsite išvykti iš salos (kita vertus, užstrigti rojuje skamba ne taip jau blogai). Štai septyni budgettravel.com atrinkti mokesčiai, kuriuos turėtumėte įtraukti į biudžetą – įskaitant kelis, kurių galima visai išvengti, jei esate pakankamai sumanus.

Mokesčiai už vizas

Keliaujantiems į kai kurias didesnes valstybes, yra būtina turėti vizas ir mokesčiai už jas kartais gali siekti pakankamai „padorias“ sumas. Planuojate į tik kartą per gyvenimą nutinkančią kelionę į Kiniją? Suplanuokite dar 140 JAV dolerių (apie 358 litų) žmogui už vizą. Viza aplankyti Indiją kainuoja 76 JAV dolerius (apie 195 litų) (įskaitant aptarnavimo mokestį), o viza į Rusiją - ir iki 170 JAV dolerių (apie 435 litų). Pasitikrinkite konsulato tinklalapyje, kiek jums reikės išleisti pinigų. Vizų išdavimas gali užtrukti kelias savaites, todėl būtinai planuokite iš anksto, nes kitaip mokėsite dar daugiau, tam, kad visus reikiamus dokumentus susitvarkytumėte laiku.

Išvykimo mokesčiai

Ar kada nors žiūrėjote į lėktuvo bilieto kainos sudėtį? Dažniausiai kartu su mokesčiu už keleiviui suteikiamas paslaugas ir patogumus (Passenger Facility Charge) ir skrydžio segmento mokesčiu (Segment Tax) yra įtrauktas ir išvykimo mokestis (departure tax), taikomas tarptautiniams skrydžiams. Dauguma valstybių taiko šį mokestį, nors jis ne visada yra įtrauktas į jūsų kelionės lėktuvu kainą. Tokiu atveju jums išvykimo mokestis bus pritaikytas oro uoste, jau grįžtant namo. Tai yra ypač dažnas atvejis Karibuose bei Centrinėje ir Pietų Amerikoje. St. Kitts išvykimo mokestis yra 37 JAV doleriai (apie 95 litų) žmogui, tuo tarpu išvykimas iš St Maarten kainuoja 30 JAV dolerių (apie 77 litų) žmogui. Norėdami išvykti iš Kosta Rikos, turėsite sumokėti 28 JAV dolerius (apie 72 litų).

Mokestis paprastai yra mokamas grynaisiais arba kreditine kortele ir turi būti sumokėtas prieš pradedant imigracijos procedūras išvykimo antspaudui gauti. Oro uostų tinklalapiai dažniausiai skelbia informaciją apie išvykimo mokesčius, taip pat jūs visada galite paskambinti į savo oro linijas ir pasiteirauti apie išvykimo mokestį. Jei jums įdomu, kartais šie mokesčiai yra renkami finansuoti tokius dalykus, kaip oro uosto statybos, kelio darbai ir vandens ir nutekamųjų vandenų sistemos priežiūra.

Kurortų mokesčiai

Šis mokestis tarp keliautojų yra turbūt pats nekenčiamiausias, ypač todėl, kad jis yra taikomas tokiems dalykams, kurie iš pirmo žvilgsnio ir gali pasirodyti nemokami – paplūdimio rankšluosčiams, kasdieniniam laikraščiui ir net kambaryje esančiai kavai. Havajų kurortai garsėja savo papildomais mokesčiais (nors yra keli, kurie neima papildomų mokesčių, įskaitant „Kona Beach Hotel“).

„The Hyatt Regency Maui Resort & Spa“ prašo 25 JAV dolerių (apie 64 litų) už kambarį, už naktį, mokant už prieigą prie bevielio interneto (wi-fi), kasdieninį laikraštį ir valandą teniso kortuose. Mokestis taip pat gali būti ne iš anksto nustatytas, o paskaičiuotas procentais, pridedamais prie mokesčio už kambarį.

Tai yra įprasta praktika Puerto Rike, kur tokie kurortai, kaip „Conrad San Juan Condado Plaza“ prie sąskaitos prideda 16 proc. už belaidį internetą, vietinius skambučius ir įėjimą į kurorto kazino. Ne tik paplūdimių kurortai taiko šį mokestį: Las Vegaso ruože esantis „Bellagio“ prie kambario kainos prideda 22,40 JAV mokestį (apie 57 litų) už naktį už naudojimąsi internetu, treniruoklių sale ir vietinius skambučius.

Ir šie mokesčiai yra neginčytini, net jei jūs neplanuojate naudotis internetu ar mankštintis. Būtinai perskaitykite tekstą smulkiu šriftu, kur dažniausiai yra rašoma apie kurortų mokesčius, ypač, kai naudojatės trečiosios šalies rezervacijos tinklalapiu. Jei jums vis dar yra neaišku, paprastas skambutis į viešbutį gali padėti nuspręsti, ar tai yra geras pasiūlymas ar pasvarstymas apie kurortą, kuris yra keliais doleriais brangesnis (bet be kurorto mokesčių), yra geresnis pasirinkimas.

Kruizų arbatpinigiai

Tie nuostabūs kruizų pasiūlymai yra labai gundantys, ypač „viskas įskaičiuota“ kelionės laivais, kur valgis yra įtrauktas į kainą. Net jei sumokėjote iš anksto, vis tiek, prieš pasiekdami galutinį uostą, gausite sąskaita su papildomais mokesčiais, kurie susikaupė jums plaukiant per Karibų jūrą.

Galite nustebti pamatę, kiek daug „Pina koladų“ užsisakėte prie baseino ir kad esate skolingi daugiau kaip 150 JAV dolerių (apie 384 litų) arbatpinigių. Dauguma pagrindinių kruizų bendrovių automatiškai apmokestina keleivius nuo 10 JAV dolerių (apie 26 litų) iki 12 JAV dolerių (apie 31 litų) arbatpinigių mokesčiu už kiekvieną kruizo dieną. „Carnival“ ima 11,50 JAV dolerių (apie 29 litų) arbatpinigių mokestį už dieną vienam žmogų (vyresniems kaip 2 m. amžiaus), kuris yra išdalinamas laivo personalui.

„Disney Cruise Lines“ kiekvieną asmenį apmokestina 12 JAV dolerių (apie 31 litų) už naktį už kajutę tvarkantį bei valgomąjį aptarnaujantį personalą. Ir į šiuos nustatytus mokesčius nėra įtraukti 15 proc., kurie automatiškai pridedami prie jūsų baro sąskaitos. Nors mokesčiai atrodo privalomi, jei manote, kad mokestis neatitinka jums suteiktos paslaugos, jūs galite pakoreguoti mokestį, sumažinant arba padidinant jį, nuėję į laivo iždininko kabinetą aptarti klausimą asmeniškai.

Bagažo mokesčiai

Egzistuoja svaiginantis skaičius variantų, kai kalbama apie tai, kurios oro linijos kiek apmokestina registruojamą bagažą, papildomą bagažą ir net rankinį bagažą. Visi žino, kad „Spirit Airlines“ ima 30 JAV dolerių (apie 77 litų) mokestį už rankinį bagažą (45 JAV dolerius (apie 115 litų), jei lauksite, kol pasieksite vartus, kad sumokėtumėte mokestį ir teigiama, kad 2012 m. lapkritį jis pasieks stulbinantį 100 JAV dolerių (apie 256 litų)).

„Delta“ ima mokestį už pirmą registruojamą lagaminą, vykstant į daugumą tarptautinių vietų, bet tas pats lagaminas jums kainuos dar 25 JAV dolerius (apie 64 litų), jei jūsų nuspręsite lėktuvu pakeliauti po Šiaurės Ameriką. Taisyklės nuolat keičiasi ir sunku jas sekti (Airfarewatchdog.com turi išsamią ir nuolat atnaujinamą lentelę). Prieš užsisakant bilietus yra pravartu pasidomėti oro linijų bagažo politika. Tas 50 JAV dolerių (apie 128 litų) kainos skirtumas gali lengvai išnykti, jei turite sumokėti 70 JAV dolerių (apie 179 litų) už dviejų lagaminų registravimą.

Pinigų keitimas

Leistis į kelionę patyrinėti toliau nuo išvažinėtų kelių esančio paplūdimio ar nedidelio, labai žavaus kaimelio, yra nuotykių dalis. Šeimyniniai restoranai ir parduotuvės, išsidėstę pagrindinėje gatvėje, yra malonus pokytis nuo didelių tinklų parduotuvių, kurių yra beveik kiekviename mieste, bet nesitikėkite, kad juose bus galima atsiskaityti kreditinėmis kortelėmis ar bus bankomatų.

Pakeliui iš miesto yra verta užgaišti kelias minutes ir sustoti prie pagrindinio bankomato (kuris siūlo geriausią valiutos keitimo kursą) prieš išvykstant visai dienai. Jei nepadarysite to, jums reikės mokėti daug didesnius mokesčius užsienio šalies pinigų keityklose ar leisti parduotuvės savininkui nuspręsti, kokios pinigų sumos yra vertas suvenyras.

Mokesčiai už tarptautines pinigų operacijas perkant lėktuvo bilietus

Rasti skrydį už gerą kainą, pavyzdžiui, „British Airways“ ar „Air France“ tinklalapyje yra fantastiška. Vis dėlto, žinokite, kad vien todėl, kad kainos nurodytos ta valiuta, kuria pageidaujate atsiskaityti, nereiškia, kad jūsų kredito kortelę išdavęs bankas nepritaikys jums mokesčio už tarptautines pinigų operacijas.

Oro linijos irgi yra užsienio verslas. Nepaisant to, yra būdų, kaip išvengti šio mokesčio. Vienas būdas yra naudotis kredito kortele, kurioje neimamas mokestis už tarptautines pinigų operacijas arba susirasti vietines oro linijas, bendradarbiaujančias su avialinijomis, kuriose norite užsisakyti bilietą. Nežinote, ar oro linijos su kuo nors bendradarbiauja? Oro linijų partneriai yra nurodyti bendrovės tinklalapyje arba pasitikrinkite, ar jos nepriklauso stambesniems tinklams (pavyzdžiui, „Star Alliance“, kuriai priklauso „Lufthansa“, „United“, taip pat „South African Airways“ ir „Air New Zealand“).

Šaltinis
Kelionės
Dalintis
Nuomonės