Taip pat skaitykite: 10 priežasčių tapti pilotu

Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Žinoma, niekas šių paslapčių nežino geriau nei patys skrydžių palydovai. Štai ilgus metus stiuardese dirbusi Abbie Unger (jai teko dirbti „United“, „Continental“ ir „US Airways Express“), pasitraukusi iš savo pareigų 2011 metais, apie tai netgi parašė knygą.

Dabar ji dirba skrydžių palydovų konsultante ir dalyvauja juos priimant į darbą. Jos sukurtoje „Facebook“ grupėje „Flight Attendant Career Connection“ užsiregistravę daugiau nei septyni šimtai narių, kurie čia dalijasi darbo patarimais, įvairiomis istorijomis ir diskutuoja apie šios paslaptingos profesijos privalumus ir trūkumus.

Skrydžio palydovas neprivalo atrodyti gražiai

1957 metais išleistoje patarimų knygoje stiuardesėms išvardinti reikalavimai, pavyzdžiui, neturėti šeimos ar sverti ne daugiau kaip 57 kilogramus. Skrydžių palydovės dėvėjo korsetus iki pat aštuntojo dešimtmečio pabaigos, tad panašu, kad reguliarus svėrimasis šioje profesijoje įspaudė žymę.

Tačiau A. Unger iš savo patirties gali pasakyti, kad dabar darbdaviai į stiuardesių išvaizdą kreipia mažiau dėmesio. „Jie nori tokių, į kurias malonu žiūrėti, – sakė pašnekovė. – Tačiau neprivalai būti supermodeliu. Turi būti atvira ir patraukli, o tai iš tikrųjų susiję su asmenybe“.

Keleiviams turbulencijos metu nereikia panikuoti

Skrydžių palydovai pakankamai prisiskraidę, kad žinotų, jog turbulencijos sukelti sužeidimai galime, tačiau labai reti. A. Unger pataria užsisegti saugos diržą ir išlaukti kol viskas praeis. „Turbulencija yra tarsi judėjimas duobėtu keliu, – aiškina buvusi stiuardesė. – Sėdėkite prisisegęs saugos diržu, joks pavojus jums negresia“.

Tačiau jeigu matote, kad skrydžio palydovas sėdasi, jums tikrai derėtų atsisėsti

A. Unger teigia, kad įgulos stebėjimas jums geriausiai atskleis, ar lėktuvo mėtymas gali jus sužeisti. Skrydžio palydovai nedidelių turbulencijų metu laisvai juda lėktuvu, tačiau jeigu jie atsisėda, neabejokite, kad oro duobės bus tik dar didesnės.

Jeigu tikrai norite palikti arbartpinigių savo skrydžio palydovui, atsiklauskite tris kartus

A. Unger pasakoja, kad dauguma keleivių įsitikinę, kad skrydžių palydovai daug uždirba, tačiau „tai nėra geras atlyginimas“. Kadangi dauguma oro linijų neskatina arbatpinigių davimo, pirmą kartą keleiviui pasiūlius pinigų dauguma skrydžių palydovų mandagiai atsisakys.

A. Unger pataria pasiūlyti antrą ir trečią kartą, taip jūs aptarnaujantis personalas pasijaus laisviau ir priims siūlomą padėką. „Arba įdėkite arbatpinigius į voką ir palikite jį ant savo kėdės“, – pataria pašnekovė.

Skrydžių palydovas gali padėti jums atsikratyti nervingumo

Skrydžių palydovai paprastai žino, ką lėktuve reiškia kiekvienas keistas garsas, truktelėjimas ar smūgis – tai pavojaus nekelianti turbulencija ar įjungta važiuoklė.

Jeigu keleiviai paprašo, skrydžių palydovai šia informacija mielai pasidalija. „Jeigu pradedate nervintis, praneškite apie tai savo skrydžio palydovui. Aš mielai pasikalbėčiau su keleiviu, kad jis žinotų, jog lėktuve ne vienas“, – sako A. Unger.

Jeigu skrydžio palydovas nutyla, jis apgalvoja avarinius scenarijus

Pašnekovė pasakoja, kad prieš pakilimą skrydžių palydovų prašoma peržiūrėti saugumo instrukcijas ir prisiminti, ką daryti, jeigu kelionė pradėtų klostytis ne taip, kaip turėtų. „Jūsų skrydžio palydovė gali su jumis plepėti, tačiau jeigu nutyla ar pažvelgia per langą, vadinasi galvoja, ką jai reiktų daryti avarinio atvejo metu“, – teigia A. Unger.

Lėktuve patiekiamą maistą valgo ne vien keleiviai

Pasak A. Unger, kai keleiviai aptarnaujami, kartais likusį pirmos klasės maistą valgo įgulos nariai. Paklausta apie skaniausią patiekalą ji prisipažįsta: „Daugelyje tarptautinių skrydžių patiekiami ledai“.

Vanduo – vaistas nuo paros ritmo sutrikimo

Po ilgų skrydžių geriausias būdas jaustis ir atrodyti geriau – gerti daug vandens. Šią taisyklę žino kiekvienas skrydžio palydovas. A. Unger pataria visiems turėti su savimi po ranka didelį butelį vandens.