Ne vienas turistas yra pasakęs, kad norint viską aplankyti ir gerai pažinti Romą neužtektų ir metų. O ką daryti jei į Italijos sostinę vyksti vos trims dienoms - ilgajam savaitaliui.

Pateikiame rekomendacijas, kur gyventi, kaip leisti laiką viename įžymiausių Europos miestų.

Pirma diena. Viešnagė: Viešbutis „Donna Camilla Savelli“. Nežinia, ar tai geriau nei miegoti italų architekto Francesco Borromini sukurtame buvusiame vienuolyne Trastevere. Minimalistams gali kilti noras užsiregistruoti kažkur kitur, tačiau jeigu ankstyvojo baroko puošnumas – sunkūs riešutmedžio baldai, tamsios lubos ir poliruotos terakotos grindys – jums prie širdies, užsisakykite vieną iš 78 šio viešbučio kambarių. Iš kai kurių atsiveria vaizdas į „Villa Aurelia“. Ryte galėsite mėgautis savo kava tyliame kiemelyje, apsodintame vaistažolėmis ir rožių krūmais.

Kur pavalgyti. Pasislėpusi tarp antikvarinių dirbinių ir baldų parduotuvių mažoje Via dei Coronari gatvelėje lankytojų laukia kavinukė „Gelateria Del Teatrois“. Nors šioje aplinkoje ji atrodo kukli, tačiau savininkas yra buvęs kulinarinių gaminių šefas, kuris pirmenybę teikia pistacijoms ir graikiniams riešutams iš Sicilijos, citrinoms iš Amalfio ir itin kūrybingai ir netikėtai derina ingredientus (pavyzdžiui, šalavijas, čiobreliai ir vynuogės).

Ką aplankyti. Galerija „Galleria Doria Pamphilj“, įsikūrusi to paties pavadinimo rūmuose, grūste prigrūsta meno kūrinių. Čia galima rasti XVII amžiaus flamandų, italų, anglų ir ispanų meistrų darbų. Čia kabo ir garsusis Diego de Silva y Velazquezo tapytas Inocento X portretas. Taip pat galima apžiūrėti ir pačius rūmus. Tam tikromis savaitės dienomis lankytojams atverti net privatūs apartamentai, kuriuose iki šiol gyvena šių rūmų šeimininkai.

Joks kitas monumentas Romoje taip nesuderina savyje senoviškumo ir šiuolaikiškumo, kaip „Ara Pacis“. Taikos altorius, pastatytas imperatoriui Augustui 13 m. prieš Kristaus gimimą, nuo 2006 metų yra „įpakuotas“ į plieno, stiklo ir marmuro šedevrą, kurį sukūrė Richardas Meieris. Čia taip pat vyksta fotografijos ir tapybos parodos.
Roma

Kur pavalgyti. Restoranas „Armando al Pantheon“, esantis visiškai netoli to paties pavadinimo monumento, neseniai buvo pagražintas – daugiau nei pusės amžiaus senumo interjeras buvo atnaujintas pagal XXI amžiaus stilistiką. Naujasis spindesys gal kiek ir nuvylė kai kuriuos senus šio restorano gerbėjus, tačiau Romos standartus Gargioli šeima išsaugojo. Čia jus pavaišins artišokais, cikorija, jaučio uodega ar paršelio mėsa.

Kur išgerti. Net Romoje kartais vėlyvos nakties alus – ypač jeigu tai „Baladin“ įkūrėjo ir „Eataly“ superžvaigždės Teo Musso siūlomas gėrimas – gali pataikyti tiesiai į dešimtuką. Bare „No.Au“, pasislėpusiame už Piazza Navona aikštės, taip pat galite pasimėgauti ypatingais bulvių traškučiais – jie pjaustyti rankomis ir kepami vietoje, sūroki ir labai skanūs. Meniu taip pat siūloma puikių pilstomų vynų, keletas kitų užkandžių, tačiau tie bulvių traškučiai – tikra palaima.

Antra diena. Viešnagė: Viešbutis „Dom“. Tai neprilygstama vieta. Tamsus, aksomu trauktas baras ir siauras restoranas gal ne kiekvieno skoniui, tačiau kambariai yra ištaigingi ir pripildyti šviesos. Šilkas, žalvaris ir akmuo. Nuo ant stogo įrengtos terasos atsiveria platus horizontas: rožinis Vatikano kupolas, Juniculum kalva.

Kur pavalgyti. Gaudžiančio Testaccio rajono pakraštyje įsikūręs restoranas „Porto Fluviale“ atiduoda duoklę romėnų kulinariniam menui. Prie baro galėsite išgerti puikiai paruoštą alkoholinį kokteilį „Negroni“, palyginti Neapolio (papuręs paplotėlis) ir Romos (plonytis paplotėlis) picų privalumus.

Jeigu jūsų skrandis vis dar nepatenkintas, pasukite link Monte Testaccio kalno (iš tikrųjų tai iš Senovės Romos griuvėsių supilta kalva), ant kurio šlaito pastatytas restoranas „Flavio al Velavevodetto“. Čia būtina paragauti makaronų „rigatoni alla gricia“ (sūris, kumpis ir krūva juodųjų pipirų). O jeigu užsisakysite „abbacchio“ (skrudintas paršelis) su bulvėmis ir brokoliais, žinokite, kad porcija bus milžiniška – vienos pakaks dviem.
Roma
Ką aplankyti. Nesvarbu, priklausote Zahos Hadid gerbėjų ratui ar ne, Muziejus „MAXXI“ yra XXI amžiaus Romos veidas (ar bent jau vienas iš jų). Dėl paties pastato nuomonės išsiskiria, tačiau jame vykstančias parodas giria visi. Čia galima pasigrožėti Williamo Kentridge'o, Francesco Vezzoli, Antonio Citterio ir daugybės kitų menininkų darbais. Kiemas ir lauko kavinė yra puiki vieta mažiesiems, kurie čia galės išlieti energijos perteklių ar pasišildyti saulutėje.
Roma

Kur išgerti. Dienos metu netoli „Palazzo Farnese“ rūmų esanti „Barnum Cafe“ tarnauja kaip kavinė-baras. Sutemus ji gali pradžiuginti lankytojus tikrai puikiais kokteiliais. Čia dirbantys barmenai jus nustebins savo žiniomis, o čia tvyranti atmosfera – šimtu procentų Romos.
Jeigu mėgstate vyną, jums būtina apsilankyti „Il Goccetto“ ir „Angolo Divino“, kuriuos skiria penkios minutės kelio. Abi vietos žavi kaimišku interjeru, sienas puošia buteliai (garsūs vardai ir niekam nežinomi), o prie vyno jums bus pasiūlyta gurmaniškų užkandžių: sumuštinukų, alyvuogių, sūrio.

Trečia diena. Viešnagė: Viešbutis „The First Luxury Art Hotel“. Iš pirmo žvilgsnio viešbutis „The First Art Hotel“ gali šiek tiek rėžti akį – prie įėjimo eksponuojami dėmesio reikalaujantys meno kūriniai ir antakius pakilti priversiantys baldai – tačiau meistriškai įrengti kambariai yra neutralūs, čia tvyranti ramybė sudaro ryškų kontrastą su viešomis erdvėmis. Įsikūręs patogioje vietoje, siūlantis puikias paslaugas, šis viešbutis dar gali pasiūlyti barą ant stogo, kuris vasaros metu virsta vienu geriausių suši restoranų mieste.

Kur pavalgyti. Kur geriausia kava Romoje? Puristai pirmenybę teikia „Caffe Sant'Eutachio“, kur jums pasiūlys visas įmanomas kavos rūšis: čia gausite savo nepriekaištingą „macchiato“, galėsite įsigyti savo pamėgtų kavos pupelių, paskaityti apie jų skrudinimą ir netgi gurkšnojant kavą pasigrožėti to paties pavadinimo bažnyčios fasadu.

Labiau į bendravimą linkusiems lankytojams vertėtų užsukti į „Caffe della Pace“ Parione rajono gilumoje, kuri dienos metu yra įprasta kavinė, tačiau vakare virsta baru.
Roma
Ką aplankyti. Dar visai neseniai turėjai priklausyti labai svarbių asmenų kategorijai, kad patektum į privačias „Palazzo Colonna“ – vienus įspūdingiausių ir didingiausių privačių rūmų mieste – galerijas. Collonų šeima čia gyveno 450 metų, jie Romos aristokratams priklausė net aštuonis šimtus metų. Dabar viskas atvira lankytojams, tad visi gali pasigrožėti rūmų meniniu paveldu. Caracci, Bronzino, Tintoretto ir Veronese yra vos keletas iš garsių vardų, kurių šedevrai puošia rūmų erdves. Paprašykite, kad jūsų viešbučio darbuotojai užsakytų iš anksto privatų turą, kuris vyksta kiekvieną šeštadienį.
Roma

Žinote, kad norisi apvažiuoti Amžinąjį Miestą vintažine „Vespa“, kaip tai darė Gregory Peckas juostoje „Roman Holiday“ (jūsų paaugliai vaikai tikrai to norėtų)? „Scooterama Tours“ darbuotojai tą taip pat žino. Čia jums pasiūlys apžiūrėti miesto centrą su gidu arba leistis į keturių valandų ekskursiją – paragauti pyragaičių Trastevere rajone ar sūrio gete. Taip pat galima rinktis „Fiat 500, „ape“ vadinamų triračių vežimaičių, panašių į garsiuosius „tuk-tuk“ ir dviračių turus.
Kur išgerti. Ramų ketvirtadienio ar penktadienio vakarą pavasarį ar ankstyvą vasarą viena vertų dėmesio vietų yra „Stravinskij Bar“ įsikūręs viešbutyje „Hotel de Russie“. Žinoma, čia puikūs gėrimai, tačiau čia atvykti verta ne dėl jų. Čia reiktų užsukti pasigrožėti terasomis susodintu sodu ir Romos grietinėle.

Kur pavalgyti. Apsilankykite šiek tiek apsnūdusiame, į šiaurės vakarus nuo centrinio Pinciano rajono esančiame „Marzapane“, kur galėsite pasimėgauti ilgais pietumis. Degustaciniai meniu – vienas mėsos, o kitas žuvies – pritraukia tokius žmones kaip buvęs meras Walteris Veltroni, kuris čia yra nuolatinis lankytojas, taip pat garsiausius mieste maisto kritikus.