Nieko stebėtino, kad rūpestingiems keliautojams kilo dilemų, planuojant būsimas atostogas. Taigi norintiems aplankyti Veneciją, Barseloną, Galapagų salas ar Tadž Mahalą 2018 m., patartina dar kartą pagalvoti ir galbūt apsvarstyti kitą kelionės maršrutą.

Skajaus sala, Škotija

2017 m. didžiausios Škotijos salos infrastruktūra girgždėjo po tūkstančių turistų automobiliais, nardančiais siaurais salos keliukais, besirikiuojančiais į eiles link Glen Brittle slėnio su jo upeliukais ir duburiais, sukančių į tako ir uolos Old Man of Storr pusę. Sezono metu keliuose susidaro didžiulės spūstys.

Galiausiai po daugybės nusiskundimų dėl triukšmo, per didelio žmonių kiekio ir viešai besišlapinančių turistų gražiosios Skajaus salos gyventojai pasakė – gana. Policija pataria turistams nevykti į šią salą, nebent jau iš anksto rezervuotos vietos apsistoti.

Jei visgi vyksite, tada...
Apsilankykite šioje saloje ne vasaros sezono metu, tada sumažėja turistų ir salos įžymybes galima apžiūrėti nesibraunant alkūnėmis per žmonių minias.

Alternatyva:
Patyrinėkite mažesnes Ramo, Mako ir Ego salas arba vykite į pietus ir paklaidžiokite po Džurą.

Barselona, Ispanija

2016 m. Katalonijos sostinę aplankė 34 mln. turistų – 25 proc. daugiau nei 2012 m. Šitoks turistų srautas piktina vietos gyventojus, ant sienų visame mieste pasirodo priešiškumą turistams iliustruojantys grafičiai. O 2017 m. rugpjūtį šio miesto pajūrio rajono Barseloneta paplūdimyje vyko protestas prieš chuliganišką elgesį ir tuos, kurie po audringo šventimo nakties dieną miega ant smėlio.

Barselonos gyventojų teigimu, būsto nuomos svetainės – „Airbnb“ ir kitos – didina nuomos kaina ir verčia juos išsikraustyti iš būstų. Tiesa, miesto valdžia ėmėsi spręsti šią problemą ir nusprendė riboti licencijų nuomoti būstą turistams skaičių.

Jei visgi vyksite, tada...
Atsiminkite, kad Barselonoje yra ne tik pagrindinė (turistinė) gatvė Las Ramblas.

Alternatyva:
Kodėl neapsilankius Valensijoje? Šis miestas maistu ir kultūra konkuruoja su Barselona, o turistų jame mažiau.

Dubrovnikas, Kroatija

Mieste šitiek turistų, kad UNESCO pagrasino atimti iš miesto Pasaulio paveldo objekto statusą. Todėl Dubrovnikas nusprendė imtis drastiškų priemonių ir sumažinti turistų srautą.
Šiuo metu XV a. gatvėmis ir pylimais per dieną leidžiama praeiti 4 000 žmonių. O vieną 2016 m. rugpjūčio dieną Dubrovnike apsilankė 10 388 turistai – daugumą viliojo tai, kad miestas buvo filmuotas populiariame seriale „Sostų karai“.

Miesto meras planuoja sumažinti ir kruizinių laivų, įplaukiančių į senovinį uostą, skaičių. Pavyzdžiui, 2016 m. iš kruizinių laivų išlipo beveik 800 000 turistų, o dauguma pabūna mieste vos tris valandas.

Jei visgi vyksite, tada...
Keliaukite savarankiškai ir leiskite uždirbti vietos verslininkams, kurie dažnai neturi galimybės uždirbti iš kruizinių laivų keleivių.

Alternatyva:
Apsistokite netoli Dubrovniko esančiame Cavtato miestelyje, kuris pasižymi gražiu senamiesčiu ir neperpildytais paplūdimiais.

Venecija, Italija

Venecijos gyventojams mirtinai įgriso besifotografuojantys turistai ant Rialto tilto ir Giudecca kanalu pirmyn atgal plaukiantys kruiziniai laivai, todėl 2017 m. jie išėjo į gatves išreikšti pasipiktinimo. Dėl didžiulio turistų srauto – kasmet Veneciją aplanko apie 30 mln. keliautojų – miesto gyventojų sumažėjo iki 55 tūkst.

Miesto valdžia turi planų, kaip uždrausti kruiziniams laivams plaukti Giudecca kanalu ir nukreipti juos į naują, ilgesnį vandens kelią, vedantį į garsųjį miestą ant vandens.

Jei visgi vyksite, tada...
Padėkite tą asmenukės lazdą ir tylomis pasigrožėkite kanalais ir miestu. Taip pat pavalgykite vietinių restoranuose ir baruose, o ne populiariuose tarp turistų restoranuose.

Alternatyva:
Ansi miestas Prancūzijoje garsėja kanalais, didingu ežeru ir stulbinama architektūra. Plius – čia nesusidursite su žmonių miniomis kaip Venecijoje.

Santorinas, Graikija

Pasaulyje maža vietų, iš kurių šitaip gražiai matytųsi saulėlydžiai, bet mažytė Graikijos sala tiesiog perpildyta.

2017 m. saloje apsilankė beveik 2 mln. turistų, 850 000 – su kruiziniais laivais, kurių keleiviai pabūna saloje kelias valandas.

Santorino meras išleido įsaką dėl maksimalus turistų skaičiaus per dieną – 8 tūkst. žmonių. Dėl turizmo saloje daugėja gyventojų, taigi Santorinui gresia pavojus prarasti savo žavesį.

Jei visgi vyksite, tada...
Apsistokite „B&B“ tipo viešbutukuose ir jokiu būdu nevažiuokite etiškai abejotinais asilų traukiamais vežimėliais į uostą.

Alternatyva:
Naksas priklauso tai pačiai salų grupei, kaip ir Santorinas. Ši sala garsėja uolomis ir paplūdimiais. Dėmesio verta alternatyva – Patmo sala. Tai rami sala su nuostabiais paplūdimiais ir restoranais.

Butanas

Nors Butanas laikosi tokios strategijos, kad turistai darytų kuo mažiau įtakos šaliai, ir lankytojams tenka sumokėti už dieną nuo 200 iki 250 dolerių, priklausomai nuo metų laiko (su papildoma 40 dolerių rinkliava dviejų keliautojų grupei arba vienam keliautojui), vis labiau nerimaujama dėl neigiamos turizmo įtakos mažai Butano karalystei.

Vietiniai baiminasi dėl galimos žalos trapiai ekosistemai, taip pat nenori tapti per daug priklausomi nuo užsienio turistų.

Jei visgi vyksite, tada...
Gerbkite Butano tradicijas ir jokiu būdu nepalikite šiukšlių.

Alternatyva:
Kaimyninėje Indijos Arunačal Pradešo valstijoje yra senovinių budistinių vienuolynų ir stulbinamo grožio kalnų ir nereikia mokėti didelio dienos mokesčio.

Tadž Mahalas, Indija

Kasmet Tadž Mahalą aplanko net 8 mln. turistų, iš jų pusė – užsieniečių. Rezultatas – chaosas ir minios žmonių, laukiančių, kol pateks į garsiausią pasaulio mauzoliejų.

Tačiau baltas marmuras gelsta, o upė Džamna darosi vis labiau užteršta, todėl planuojama mažinti lankytojų skaičių. Be to, norima sumažinti pigesnių bilietų vietiniams (40 rupijų, apie 60 dolerio centų) iki 40 000 per dieną.

Tiesa, užsienio turistų, kuriems bilietas kainuoja 1 000 rupijų (15 dolerių), skaičiaus neketinama mažinti.

Jei visgi vyksite, tada...

Atvykite auštant. Vartai atidaromi 6 val. ryto, geriausia tuo metu ten jau būti. Ir nusiteikite grūstims.

Alternatyva:
Imperatoriaus Humayuno kapas Delyje ne toks įspūdingas, bet prie jo – kur kas mažiau lankytojų.

Everestas, Nepalo pusė

Vietiniai vedliai seniai skundžiasi, kad aukščiausią pasaulyje kalną virš jūros lygio lanko per daug turistų, o jų skaičius vis didėja.

2015 m. Nepalas jau pradėjo riboti lipančių į kalną žmonių skaičių, o dabar žengė dar toliau ir įvedė prieštaringai vertinamą draudimą – uždraudė akliems žmonėms, tiems, kuriems amputuotos abi kojos (išskyrus turinčius gydytojo pažymą) ir keliaujantiems po vieną lipti į Everestą ar į kitus kalnus Nepale.

Pareigūnai teigia, kad šis draudimas įvestas, siekiant sumažint nelaimingų atsitikimų ir mirčių.

Jei visgi vyksite, tada...
Reikia nemažos lipimo į kalnus patirties ir daug grynųjų – leidimas lipti į Everestą iš Nepalo kainuoja 11 000 dolerių.

Alternatyva:
Kodėl neįlipus į Lhotse Middle viršukalnę? Ketvirtas aukščiausias pasaulyje kalnas yra į pietus nuo Everesto, o lipti į jį leidžiama tik nuo 2013 m.

Maču Pikču, Peru

2016 m. Maču Pikču aplankydavo po 5 tūkst. žmonių per dieną – dvigubai daugiau, nei rekomenduoja UNESCO.

Nuo 2014 m. užsieniečiams leidžiama lipti į Maču Pikču tik su oficialiu gidu, o 2017 m. liepą įvestas dar vienas apribojimas – lipti leidžiama tik nuo 6 val. ryto iki vidurdienio ir nuo pusiaudienio iki 17.30 val. (vietos laiku). Bus matyti, ar apribojimai duos naudos.

Jei visgi vyksite, tada...
Keliaukite nuo spalio iki balandžio. Nors tai liūčių sezonas, turistų bus žymiai mažiau.

Alternatyva:
Kolumbijoje, kuri kur kas saugesnė ir mažiau lankoma turistų nei Peru, yra Dingęs miestas (ispaniškai – Ciudad perdida). Čia atvyksta mažiau turistų, todėl kur kas maloniau jį patyrinėti.

Galapagų salos, Ekvadoras

Ekvadoro vyriausybei sudėtinga saugoti bene nuostabiausią, unikaliausią gamtos kampelį žemėje. Dabar turistai leidžiami tik į kai kurias vietas Galapagų salose, be to, galima eiti tik su gidu ir tik pažymėtais takais.

Pernai įvesta naujų taisyklių, siekiant apsaugoti Ekvadoro provinciją. Prieš vykstant į Galapagus, lankytojai turi parodyti lėktuvo bilietą atgal, turėti rezervaciją viešbutyje arba apsistoti priėmusio gyventojo laišką, taip pat – specialią tranzito kontrolės kortelę. Tiesa, neaišku, kada šios taisyklės pradės galioti.

Jei visgi vyksite, tada...
Laikykitės Galapagų nacionalinio parko išleistų 14 taisyklių.

Alternatyva:
Kelionė į Baljestos salas Peru (netoli Pisko miestelio) bus įsimintina, pamatysite tūkstančius jūrinių paukščių, pingvinų, jūros liūtų ir ruonių.

Cinque Terre regionas, Italija

Italijos Rivjeroje esantis penkių kaimų regionas 2015 m. sulaukė net 2,5 mln. lankytojų, todėl kitais metais valdžia nustatė maksimalų turistų skaičių – 1,5 mln. vėliau draudimą atšaukė ir turistų srautas neberibojamas, bet nerimas dėl turistų gausos realus.

Kruiziniai laivai nuolat atplukdo lankytojų, kurie čia neišleidžia pinigų, o dėl didelių turistų būrių krenta akmenys nuo uolų, daugėja nuošliaužų.

Jei visgi vyksite, tada...
Vykite ne vasaros sezono metu ir būtinai nueikite į vietos restoranus ir parduotuvėles.

Alternatyva:
Pietuose esantis didingo grožio Portovenerės miestas. Į jį nėra nutiesta geležinkelių, taigi ir turistų mažiau (tuo geriau).

Antarktida

Dažnai ji apibūdina kaip paskutiniai tyrlaukiai Žemėje. Deja, aplinkosaugininkai jau seniai nerimauja dėl turistų poveikio Antarktidai.

Šiuo metu aplink pietų pusrutulį plaukiantiems laivams leidžiama plukdyti ne daugiau nei 500 keleivių, o dauguma laivų plukdo tik po 100, nes griežtos taisyklės riboja vienu metu galinčių atplauti žmonių skaičių.

Pietų pusrutulyje nėra pastoviai gyvenančių žmonių, o lankytojų vis daugėja – 2016 ir 2017 m. sezonu čia apsilankė 44 367 turistai. Jų bumas kelia nerimą.

Jei visgi vyksite, tada...
Vykite su mokslinių tyrimų laivu, kuriame būtų kuo mažiau žmonių.

Alternatyva:
Pietų Džordžija ir Pietų Sandvičo salos – čia užteks šalčio su sniegu ir nereikės taip toli keliauti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)