1. Azorų salynas (Portugalija)

Nors Portugalijai priklausančios Azorų salos nutolusios nuo Europos daug labiau negu nuo Jungtinių Valstijų, čia visu grožiu skleidžiasi autentiška Senojo pasaulio kultūra. Nuo pagrindinės archipelago salos Sao Miguel iki mažiausios, vos keturis šimtus vietos gyventojų turinčios Corvo salelės – kiekvienas Azorų salyno žemės gabaliukas yra savotiškai unikalus ir leidžia savaip atitrūkti nuo didmiesčio gyvenimo ir modernios civilizacijos.

Turėdami galimybę, būtinai išbandykite kopimą į vieną iš užgesusių ugnikalnių šlaitų arba pasimėgaukite nuostabaus grožio ežerais jų krateriuose. Taip pat nepamirškite paganyti akis į pro salyną dažnai prasukančius didžiuosius banginius – tai viena populiariausių atvykėlių atrakcijų Azoruose.

Vertikaliai fiksuojami Azorų salyno vaizdai

Šį atokų salyną, keliaujant iš Europos, patogiausia pasiekti, skrendant iš Portugalijos – oro linijų bendrovė „Tap Airlines“ iš Lisabonos į Ponta Delgada oro uostą spalio-balandžio mėnesiais skraidina vos už 84,36 eurus arba mažiau nei 400 litų asmeniui į abi puses. Savo ruožtu Lisaboną iš Vilniaus pasiekti galima skrendant su oro linijų bendrove „Ryanair“ pro Oslo Rygge oro uostą į Portugalijos Faro miestą.

Pasirūpinus lėktuvo bilietais iš anksto, vienam žmogui į abi puses tokia kelionė kainuotų maždaug 180-220 litų. Į tą patį Faro su „Ryanair“ už panašią kainą galima nuskristi ir iš Kauno – persėsti reikėtų vėlgi Oslo Rygge arba Stokholmo Skavstos oro uoste. Dar viena kelionės iš Kauno į vieną iš Portugalijos oro uostų galimybė – oro linijų bendrovių „Ryanair“ ir „easyJet“ kombinacija, kuria pasinaudoję, nutūptumėte tiesiai Lisabonoje.

2. Summer Isles archipelagas (Škotija)

Kavinė, pašto skyrius ir kelio pakrantėje išmėtyti atostogų nameliai – ko daugiau reikia tam, kad savo poilsio dienas praleistumėte pamiršę Jums įprastus civilizacijos rūpesčius? Beveik visiškai negyvenamas archipelagas siūlo apsistoti vienintelėje saloje, turinčioje nuolatinių gyventojų – Tanera Mol. Tačiau ir čia vienu metu gali atvykti ne daugiau nei 35 poilsiautojai.

Išsiilgę veiklos galite patraukti į savarankišką ekskursiją jūriniu kajaku, keliaudami vandeniu į šiaurę nuo Tenera Mol, Eilean Flada Mor link – pakeliui turėtumėte sutikti pro šalį praplaukiančius delfinus bei gausite progą „pasisveikinti“ su gausia ruonių kolonija. O jeigu trumpos viešnagės Tenera Mol Jums neužteks, galite pagalvoti ir apie šio žemės lopinėlio įsigijimą – kartkartėmis viešai pasirodo informacija apie tai, kad salą ruošiamasi parduoti – matyt, tokios žinios lydės besidominčius šia vietove iki tol, kol Tenera Mol iš tikrųjų suras privatų šeimininką.

Žiūrovai stebi golfo turnyrą Šiaurės Škotijoje

Nusigauti į šią salą vandens transportu įmanoma iš Šiaurės Škotijos Inverness miestelio uosto. Savo ruožtu Inverness nesunkiai pasieksite traukiniu iš bet kurios Jungtinės Karalystės vietos, tad keliaudami iš Lietuvos, galite patys apsispręsti, nuskristi į kurį šios valstybės oro uostą Jums patogiausia. Artimiausias, į kurį tiesioginius reisus iš Kauno vykdo bent vienos pigių skrydžių avialinijos – Edinburgo oro uostas.

3. San Andreasas (Kolumbija)

Norite pamatyti autentiškus Karibus, be „žmogiena“ pergrūstų kurortų ir glamūrinio, turtinguosius turistus suvilioti siekiančio žvilgesio? Tuomet Kolumbijai priklausanti San Andreaso sala – puiki išeitis!

Pakankamai nutolusi nuo žemyno (iki „pagrindinės“ Kolumbijos dalies - apie 700 kilometrų jūra) ir „saugiai“ izoliuotas nuo žiovulį patyrusiam keliautojui keliančių turistinių atrakcijų, šis žemės lopinėlis Karibų jūros baseine atkakliai saugo vietinių salos gyventojų kultūrą, susipynusią su afrikiečių, anglų, olandų ir ispanų įtaka.

Vietiniai gyventojai, ypatingai tie iš jų, kurie gyvena dėmesio vertoje autentiškame La Loma kaimelyje vis dar bendrauja tarpusavyje kreolietiškai ir puoselėja šimtus metų gyvuojančias senovės tradicijas, pavyzdžiui, meistrauja, žaliavai pasitelkdami kokosų riešutus. Vienas populiariausių vietinių patiekalų – Rondon. Tai žuvies troškinys su juka, bananais ir kukuliais, skęstantis kokosų piene.

Pasižvalgyti po salą geriausia motoroleriu – tai puikus būdas atrasti „paslėptas“ įlankas ar žavias palmių giraites. Nepamirškite apsilankyti ir Jonny Cay – miniatiūrinėje salelėje, garsėjančioje savo natūraliu akvariumu ir balto smėlio paplūdimiu, kuriame viskas linguoja pagal regio muzikos ritmą.

San Andreaso salą lėktuvu pasieksite iš Bogotos oro uosto (čia savo ruožtu tiesioginius skrydžius iš Europos – reguliariai kylant iš Frankfurto prie Maino - vykdo oro linijų bendrovė „Avianca“). Kelionę iš Lietuvos šia kryptimi geriausia pradėti Vilniaus tarptautiniame oro uoste – iš čia su „Lufthansa“ avialinijomis patogiausiai nusigausite iki Frankfurto prie Maino, kur Jūsų lauks pirmas persėdimas, o jį atlikus – transatlantinis skrydis.

4. Čilojė (Los Lagosas, Čilė)

Netoli šiaurinio Patagonijos kranto ir visai šalia Puerto Montt esantis Čilojė archipelagas vilioja atvykėlius savo ūkanotais kraštovaizdžiais ir senoviniais civilizacijos reliktais. Vietiniai, garsėjantis savo svetingumu, užburs Jus pasakojimais apie salyne gyvenančias raganas ir kartkartėmis pro archipelagą prasukančius laivus-vaiduoklius. Didžiausia sala Isla Grande de Chiloe glaudžia gausybę mažų pakrantės kaimelių, žavinčių spalvingais statramsčiais, ant polių iškilusiais mediniais nameliais ir dešimtimis jaukių, mažų bažnytėlių.

Nepaisant to, kad kurį laiką čia praleido Čarlzas Darvinas, dauguma į aplinkinius kraštus traukiančių turistų to nepadarė. Salos vakaruose plytintis nacionalinis parkas vis dar spindi žmogaus nepaliestu gamtos grožiu, leidžiančiu atrasti dešimtimis kilometrų besitęsiančius smėlėtus paplūdimius ir pirmykštę forma išlaikiusius atogrąžų miškus.

Čilės laivyno vienetas traukia vienos iš šalies salų link

Leidžiantis į kelionę burlaiviu arba jūriniu kajaku tarp archipelago salų, turėsite puikią galimybę pamatyti smulkesniuose žemės lopinėliuose lizdus susisukusius Magelano ir Humbolto rūšių pingvinus, o sugrįžę į krantą suprasite, kodėl ši vieta tokia patraukli tiek geo-, tiek agroturizmui. Besilankant čia, būtinai paragaukite vietinio patiekalo Curante – jūros gėrybių su mėsa ir čia pat užaugintomis bulvėmis nalca (čilietiško rabarbaro) lapuose. Jis ruošiamas tradiciniu būdu – ant karštų akmenų, užkastų po žeme.

Keltu į Čiloję galite atplaukti iš Čilės Puerto Montt uosto. Čia savo ruožtu pro Santjago Artūro Merino Benitezo oro uostą galite atsigauti iš Frankfurto prie Maino. Tad keliaudami iš Vilniaus, savo kelionę planuotis pradėkite, pasitikrindami oro linijų bendrovės „Lufthansa“ puslapį.

5. Lordo Howe sala (Australija)

Čia Jums tikrai nepavyks „pasigauti“ mobiliojo telefono ryšio signalo o pabandę pasivažinėti automobiliu, turėtumėte taikytis su maksimalų 25 kilometrų per valandą greitį leidžiančiais apribojimais. Vis dėlto, ši sala, įsikūrusi prie rytinės Australijos Naujojo Pietų Velso valstijos pakrantės ir atvykėliams pozicionuojanti save kaip „paskutinį rojaus kampelį žemėje“ dviračiu apvažiuojama maždaug per pusdienį, kadangi jos ilgis – vos 11 kilometrų.

Izoliuota vulkaninės kilmės sala plyti penkių pagrindinių vandenyno srovių sankirtoje – netoli jos pakrančių daugiau ar mažiau „nuolatinę“ gyvenamąja vietą atranda apie 500 tropinių žuvų bei glaudžiasi virš 90 skirtingų koralų rūšių. Taip pat Lordo Howe sala – pagrindinis Australijos paukščių stebėjimo „taškas“, suteikiantis unikalią progą pamatyti tokias retenybes kaip neskraidantį miškų viščiuką (Lord Howe Island Woodhen) arba vietinės audrašauklių rūšies atstovus (Providence Petrel). Būtent dėl savo gyvūnijos įvairovės ir faktiškai žmogaus veiklos nepaliestų miškų (pagal šiuos rodiklius Lordo Howe sala gali rungtis, nebent, su Galapagų archipelagu) ši vieta yra įtraukta į UNESCO Pasaulinio paveldo sąrašus o apie tris ketvirčius salos atsidūrė saugomos teritorijos ribose.

Piečiausias pasaulyje koralų rifas Lordo Howe salos lagūnoje

Nuvykę į Lordo Howe salą, turėdami galimybę, būtinai užsiropškite į Tranzito kalną (Transit Hill), iškilusį beveik pačiame šalies viduryje – čia esančioje natūralioje apžvalgos aikštelėje galėsite stebėti 360 laipsnių vaizdą, atveriantį puikią apylinkių panoramą, o nusileidę gausite progą atsigaivinti maudynių Blinky Beach paplūdimyje metu. Už 23 kilometrų pietryčių kryptimi nuo salos nutolęs itin dėmesio vertas natūralus gamtos paminklas – Balo piramidė (Ball‘s pyramid).

Tai 551 metrų aukščio iš vandenyno iškylantis status kalnas, pripažintas aukščiausia tokio tipo natūralia struktūra pasaulyje. Turėdami tinkamų įgūdžių, čia galite pasimėgauti ir povandeniniu nardymu, atskleidžiančiu unikalų vietinės faunos ir floros grožį bei įvairovę.
Lordo Howe sala iš Australijos pasieksite, pasinaudoję vietinių avialinijų QuantasLink paslaugomis. Tinkamiausias išvykimas šia kryptimi keliautojui iš Europos – iš Sidnėjaus oro uosto.

6. Isle au Haut (Penobscoto įlanka, Meino valstija, JAV)

Beveik pusė šios salos (2,7 tūkstančio) akrų – Acadia nacionalinio parko dalis, o paskutinio, 2010 metais įvykusio nacionalinio JAV surašymo metu duomenimis, vietinių gyventojų šioje saloje – vos 73. Iki pat 1604-ųjų, kai Isle au Haut atrado prancūzų keliautojas Samuelis de Champlainas čia glaudėsi gausi Penobscoto Abenaki indėnų populiacija.

Dabartiniai salos gyventojai garsėja kaip slapukai, norintys „išlikti neatrastais“, tačiau atvykėlius (statistiniais duomenimis, kasmet čia apsilanko apie 7000 turistų) sutinka itin svetingai. Pati Isle au Haut nuo uolėtų Meino krantų nutolusi maždaug per 27 kilometrus.

Jamesas Kaiseris, gido po Acadia autorius pažymi, kad „savo atokios lokacijos dėka, Isle au Haut atsiskleidžia kaip vieta, kur galima pabėgti nuo įprasto Meino triukšmo ir pasimėgauti palaiminga ramybe. Net liepą ir rugpjūtį, kai Meino krantai nusėti amerikiečių bei iš užsienio atvykusių poilsiautojų, nuošali sala išlieka žavingai nepaliesta“.

Atvykę į Isle au Haut, naktį praleisti galite Duck Harbor kempinge, o išaušus aplankyti žymųjį švyturį – vieną pagrindinių salos architektūrinių pasididžiavimų. Nusprendę pasimėgauti kruizu po įlanką ar pasiirti jūriniu kajaku ir sugrįžę į krantą, nepamirškite paragauti ir čia pat paruošto vietinio omaro.

Iš žemyne esančio Stoningtono miestelio uosto, Isle au Haut pasieksite... pašto laiveliu. Taip, tai pagrindinis atvykimo į salą būdas, kuriuo aktyviai naudojasi „prakutę“ turistai.

Burlaivis Penobscoto įlankoje

Artimiausias reguliarų susisiekimą su Europa turintis tarptautinis oro uostas įsikūręs Bostone. Iš Bostono savo ruožtu vykdomi vietiniai skrydžiai į Hancock County oro uostą, iš kur Stoningtoną per šiek tiek daugiau nei pusvalandį nesunkiai pasieksite antžeminiu transportu. Keliaujant iš Lietuvos, Bostoną patogiausia pasiekti per Reikjaviką, tad savo kelionės maršrutą pradėkite dėliotis apsilankę Islandijos nacionalinių avialinijų „Icelandair“ interneto svetainėje.

7. Ibo sala (Mozambikas)

Arabų prekybiniai postai, portugalų kariniai įtvirtinimai ir po visą salą išplitusi piratų kultūros dvasia. Nors į šiaurę nuo Mozambiko krantų plytintis Ibas gali didžiuotis turtinga istorine praeitimi, didžiajai šiuolaikinio pasaulio daliai ji yra menkai žinoma ir dar menkiau ištyrinėta. Quirimbas archipelago dalimi esantis žemės lopinėlis Indijos vandenyne spėjo pakliūti tiek į arabų, tiek į portugalų politinės-kultūrinės įtakos zonas iki tol, kol 1975-aisias Mozambikas paskelbė nepriklausomybę.

Arabų kultūros įtaką šiam regionui puikiai iliustruoja medinės valtis su burėmis, naudojamos kelionėms tarp skirtingų salų bei unikalūs vietos menininkų sukurti sidabriniai juvelyrikos dirbiniai. Portugalų kultūra atsiskleis Jums visu savo grožiu (ir skoniu) kai nuspręsite pragauti vietinių patiekalų – nuo paozinho vyniotinių iki vietinėje virtuvėje dominuojančio aštraus piri-piri paprikų padažo.

Šiandien pagrindiniai iki šiol negausiais srautais čia atvykstančių turistų traukos šaltiniai apsiriboja žmogaus veiklos nepaliestais rifais ir plačiomis lagūnomis, pilnomis raudonųjų lynų, vietinių ešerių, barakudų bei kitų tropinių žuvų rūšių atstovų. Būdami Quirimbas nacionalinio parko dalimi, šie objektai yra atkakliai saugomi, idant sugebėtų išsaugoti savo pirmykštį žavesį.

Apsilankę Ibo saloje, apsistoti galite Ibo Island Lodge komplekse, įsikūrusiame trijose restauruotose kolonijinių laikų vilose. Atvykti čia galite iš didesnių Pietų Afrikos Respublikos oro uostų (patogiausias persėdimo taškas, keliaujantiems iš Europos – Johanesburgas). Savo ruožtu, PAR iš Lietuvos pasieksite, skrisdami iš Vilniaus su „Turkish Airlines“ – oro linijų bendrovė pati pasirūpins Jūsų persėdimu Stambule.

8. Juist (Rytų Fryzų salynas, Aurich, Žemoji Saksonija, Vokietija)

Kalbant apie atokias salas, retas kuris pagalvotų apie Vokietiją. Vis dėlto, sykį atrasta, Juist nenustoja vėl ir vėl iš naujo žadinusi vaizduotės. Ilgiausia iš Fryzų salų ir vienas iš septynių gyvenamų žemės lopinėlių Rytų Fryzų salyne tęsiasi Šiaurės vandenyne apie 17 kilometrų.

Skaičiuojanti vos du tūkstančius metų amžiaus, ši sala iki šiol nėra tankiai apgyvendinta, o naujų gyventojų kraustymąsi į Juistą riboja griežti aplinkosaugos reikalavimai – važinėti automobiliais čia visiškai uždrausta (apsižvalgyti po apylinkes galite tik pėsčiomis, dviračiu arba arklių traukiamu vėžimu), o iki 2030 ši vietovė siekia tapti anglies dvideginio į aplinką žmogaus veiklos pasekoje faktiškai neišskiriančiu regionu.

Ši sala – tikras rojus gamtos mylėtojams (ne tik gyvenantiems Vakarų Europoje, tačiau ir reziduojantiems mūsų kraštuose), kadangi natūraliose Juisto smėlio kopose peri kelios itin retos nykstančių jūros paukščių rūšys. Atkeliauti čia galite, įlipę į keltą šiaurinėje Vokietijos pakrantėje – kelionė nuo vieno iš šiame regione įsikūrusių šalies uostų iki Juisto užtruks apie pusantros valandos.

Juist ruonių veisimo stoties „auklėtiniai“ žaidžia Šiaurės jūros vandenyse

Arčiausiai Šiaurės jūros pakrantės esantis Vokietijos oro uostas, į kurį iš Lietuvos reguliarius tiesioginius reisus vykdo pigius skrydžius siūlančios avialinijos – Brėmene. Čia „Ryanair“ skraidina iš Vilniaus. Taip pat galite pasiieškoti alternatyvių maršrutų, pavyzdžiui, pro Olandiją – į Amsterdamą itin nebrangiai skraidina naujasis mūsų šalies nacionalinis vežėjas „airLituanica“.

9. Kukurūzų salos (Las Islas del Maíz, Pietų Atlantiko autonominis regionas, Nikaragva)

Iki šiol jokiais masinio turizmo „atributais“ neapaugusios abi Kukurūzo salyno salos – Didžioji Kukurūzų sala ir Mažoji kukurūzų sala kitados viliojo piratus ir nuotykių ieškotojus. Šiandien čia jaučiama britų protektorato įtaka, kadangi didelė dalis vietinių puikiai kalba angliškai.

Didžiojoje Kukurūzų saloje nepraleiskite progos pasiklausyti vietinių istorijų ir padavimų iš kapitono Edžio Downso (anglosaksiškos kultūros įtakos dėka pravardžiuojamo „Santa Claus“ – tikėtina, kad dėl ilgos baltos barzdos) lūpų arba – jei tik galėsite - užkopti į aukščiausio saloje Pleasanto kalno bokštą, iš kur Jums atsivers pilna salos panorama, itin plačiam apžvalgos kampui leidžiant atsigręžti į bet kurią pusę.

Mažojoje Kukurūzų saloje pasinaudokite galimybe pasileisti į kelionę po vešlius atogrąžų miškus pasibalnojus arklį arba apsilankykite žymiajame vieno iš vietinės valdžios atstovų pastatytame Butelių name, suręstame iš saloje surankiotų butelių su intencija paskatinti atliekų rūšiavimą. Abiejose salose galite apsistoti nameliuose arba paplūdimio „slėptuvėse“ šiaudiniu stogu – naktis čia kainuoja ne brangiau nei 30 litų, o bokalu šalto alaus pasimėgauti galėsite už mažiau nei keturis litus. Papildomos vietinės atrakcijos – nardymas šimtu metrų gylyje ties įstabaus grožio koralinėmis struktūromis arba penktą šimtmetį skaičiuojančiu nuskendusiu ispanų galeonu.

Šuolis į vandenį viename iš Kukurūzų salų paplūdimių

Į Didžiąją Kukurūzų salą iš Managvos (čia bazuojasi pagrindinis tarptautinis oro uostas šalyje) skraidina vietinis Nikaragvos vežėjas La Costena. Čia nusigauti iš Lietuvos teks persėdant du kartus – Amsterdame ir Atlantoje arba Majamyje. Tad geriausia pradžiai pasirinkti oro linijų bendrovių „KLM“ ir „Delta“ kombinaciją. Savo ruožtu iš Didžiosios Kukurūzų salos į mažąją (ir, be abejo, atgal) Jus patogiai nuplukdins panga – vietinė kelto atmaina.

10. Koh Rong (Kambodža)

Apsistokite viename iš paplūdimio namelių šiaudiniu stogu ir praleiskite dienas pamiršę ne tik apie automobilius, bankomatus ir milžiniškus kasdienio gyvenimo tempus, tačiau ir tokį, atrodo, savaime suprantamą šiandienos atributą kaip elektros energiją. Koh Rong, viena iš ilgos salų virtinės prie Sihanoukvillio krantų – antra pagal dydį Kambodžoje.

Išsinuomoję žvejų valtelę, iš čia galite leistis pasižvalgyti po aplinkines salas arba pabandykite atrasti menkai ištyrinėtus pirmykščių džiunglių takelius pačioje Koh Rong. Turėdami galimybę nuvykti čia ir norėdami pasigrožėti nepaliestos gamtos grožiu, paskubėkite – netrukus pradedami įgyvendinti turizmo infrastruktūros vystymo saloje planai, tad greitu metu Koh Rong talpins savo paviršiuje jau toli gražu ne keturis pirmykščius žvejų kaimelius.

Kambodžos ūkininkas rieda bambukiniu tiltu

Kelionę iš Lietuvos į Koh Rong galite pradėti nuo skrydžio iki Paryžiaus Šarlio de Golio oro uosto (su airBaltic avialinijomis pro Rygą), nuo kur su „China Eastern Airlines“ per Šanchajaus Pu Dongo oro uostą pasieksite Kambodžos Phnom Penho oro uostą. Nuo jo iki Sihanoukvillio – apie 170 kilometrų autobusu (tiesa, pati tokio atstumo kelionė antžeminiu transportu čia gali užtrukti ir tris-keturias valandas ar net daugiau).

Iš pastarojo miesto uosto į Koh Rong kursuoja reguliarus keltas (plaukti juo tektų apie pusantros-dvi valandas), keliaudami kuriuo nepamirškite šiaudinės kepurės ir akinių nuo saulės – labai tikėtina, kad atsidursite ant denio būtent tada, kai saulė bus ypatingai aktyvi.