Štai dešimt priežasčių aplankyti spalvingą, karštą ir istoriniu palikimu gausiai apdovanotą Maroką.

Sacharos dykuma

Didžiausia tropinė dykuma Žemėje, užimanti ir dalį Maroko ploto. Maroko rytinėje dalyje galėsite įkelti koją į Sacharą ir pabandyti suvokti šios bekraštės dykynės dydį, išvysti klajojančius kupranugarius ir „pabraidyti“ didžiulėse dykumos kopose.

Žaliosios oazės

Nuo dykumos neatsiejamos ir gyvosios jos dalys – žaliuojančių palmių nusėtos oazės. Kontrastas tarp geltono, nykaus dykumų peizažo bei žaliuojančių salelių – didžiulis.

Odų raugyklos

Feze esančios odų raugyklos jau seniai tapo vienu iš Maroko simbolių. Kvapų įvairovė čia tokia pati, kaip ir spalvų, o vaizdai labiau primena XVIII amžių, bet ne dabartinius laikus. Odų apdirbimo technologija čia nesikeičia jau šimtmečius – gyvulių odos mirkomos ir mindomos kojomis, džiovinamos čia pat ant namų stogų, o odų apdirbimui naudojami natūralūs chemikalai ir toliau kenkia šį darbą atliekančių marokiečių kojoms. Aplink odų raugyklas įsikūrusios parduotuvės siūlo šimtus skirtingų gaminių iš spalvotos ir kokybiškos marokietiškos odos.

Fezo medina

Fezo medina (senamiestis) – viena klaidžiausių pasaulyje. Kelis tūkstančius siaurių gatvelių ir skersgatvių turintis senamiestis paklaidina visus iki vieno užsieniečius. Net nesistenkite orientuotis pagal žemėlapį – bergždžias darbas, geriau leiskite sau paklysti ir mėgautis viduramžių senumo vaizdais siaurose medinos gatvelėse.

Maroko virtuvė

Kilusį iš berberų virtuvės, paskaninta prancūzų kolonijinių laikų prieskoniais, šiandieninė Maroko virtuvė unikali savo patiekalais, kurių nerasite kitose valstybėse. Populiariausi jų, dar berberų laikais gaminti, – kuskusas ir tadžinas. Kuskuso čia rasite įvairiausio – pradedant pasiūlymų vegetarams, baigiant karališkuoju kuskusu, kurio sudėtyje yra net 4 rūšių mėsos. Tuo tarpu tadžino molinis indas, kuriame troškinamas patiekalas, jau tapo vienu Maroko simbolių – jų pardavėjų sutiksite visuose turguose ar net gatvėse.

Marokietiškas turgus

Margesnį nei pats Marokas turgų galima rasti kiekvieno miestelio pagrindinėse aikštėse. Nepraleiskite galimybės išbandyti savo derybinius sugebėjimus – kartais net pats nustebsite, kiek daug galima nusiderėti nuo pradinės kainos, kuri dažnai būna „orientuota“ specialiai užsienio šalių turistams.

Karališkasis paveldas

Marokas – konstitucinė monarchija, viena iš nedaugelio arabų šalių, kurias valdo karalius. Tai pastebėsite ir iš didingos karališkosios architektūros – puošnūs, išblizginti rūmai, savo dydžiu galintys konkuruoti su įspūdingiausiomis Europos karalių rezidencijomis.

Marakešas

Senoji Maroko sostinė – Marakešas – bene geriausiai atspindi visas Maroko kultūras ir bendrą šalies vaizdą. Raudona architektūra, margi kilimai, viduramžius primenančios transporto priemonės – Marakeše galima rasti viską.

Kaip didelis skruzdėlynas, knibždantis kiekvieną vakarą – taip atrodo pagrindinė Marakešo aikštė Djemaa El Fna.

Dieną čia ganėtinai ramu, tačiau saulei leidžiantis į aikštę suvažiuoja daugybė prekybininkų, pasistato savo mini restoranus, prekyvietes, ir aikštė akimirksnių tampa pačia gyviausia Marakešo vieta. Užburianti vieta!

Senosios Maroko gyvenvietės

Tarsi kelionė laiku – taip atrodo vaizdai pasivažinėjus po mažas ir senas Maroko gyvenvietės. Moliniai namai, siauros gatvelės, vaikų būriai – ir tik satelitinės antenos išduoda, kad esate ne Viduramžiuose.

Atlaso kalnai

Jei iš Marakešo vyksite į Sacharos dykumą, kirsite Atlaso kalnus – vingiuotais keliais pakilsite beveik iki jų viršūnių, nuo kurių atsiveria nepakartojamas vaizdas į Atlaso kalnų slėnius. Beje, ar slidinėjimas ir Afrika, atrodytų, du nesuderinami dalykai, čia visiškai įmanomi – Atlaso kalnuose net ir vasaros metu rasite sniego.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)