Nuo 2007 metų VšĮ „Terra Publica“ renka ir analizuoja informaciją apie Lietuvos turizmo išteklius: miestelius ir kaimus, parkus ir muziejus, kitas patrauklias vietoves. Pirmieji turizmo reitingai buvo paskelbti 2009 metais, įvertinus apie 300 vietovių. Per penkerius metus vertinamų vietovių sąrašas išsiplėtė ir viršija 500.

Tyrimui naudojama viešosios įstaigos paruošta metodika. Vertinimo kriterijai suskirstyti į tris dideles grupes:

- paties objekto svarba,
- jo infrastruktūra,
- patrauklumas turizmui.

Šie savo ruožtu buvo vertinami pasitelkiant daugiau kriterijų: objekto tematika, ekspozicijos gausa, aktualumas įvairioms visuomenės grupėms, sezoniškumas, sąveika su aplink esančiais objektais, geografinė padėtis, privažiavimo keliai, sanitarinės sąlygos, papildomos paslaugos, savireklama, bendradarbiavimas su žiniasklaidos priemonėmis, informacijos teikimas telefonu ir vietoje.

Iš viso pagal VšĮ „Terra Publica“ taikomą metodiką objektui galima skirti 999 balus. Tyrimo pabaigoje suskaičiuoti balai vėl sujungiami į 3 minėtas grupes, priskiriant reitingo raidę A, B arba C. Prie raidžių pridedamas +/- nurodo judėjimą reitingo lentelėje: „+“ (teigiama) reiškia objekto kilimą, neigiama „-“ – kritimą.

Į reitingo sąrašą neįtrauktos vietovės, gavusios nulį balų bent iš vienos klausimų grupės. Reitingai skirti patiems Lietuvos gyventojams, planuojantiems vienos dienos išvyką, todėl netirtas darbuotojų gebėjimas kalbėti užsienio kalbomis bei nakvynės konkrečioje vietovėje galimybės.

Iš tyrimo išimti didieji Lietuvos miestai. Jie, be abejonės, atsidurtų sąrašo priekyje. Tačiau Vilniaus senamiesčiui ar visiems Kauno muziejams aplankyti vienos dienos tikrai neužteks. Visgi miesto teritorijoje esantys kompleksai, lankytini kaip atskiri objektai, pavyzdžiui, Vilniaus universitetas ar Pažaislis Kaune, įtraukti ir įvertinti.

Pateikiame 2013 metų laureatus. Kiekvienas iš jų drąsiai gali tapti neilgos išvykos idėja šią vasarą.

Palyginus su 2012 metais, išliko tas pats auksinis penketukas: Trakai, Druskininkai, Neringa, Aukštaitijos nacionalinis parkas, Anykščiai.

Tiesa, Neringa antrąją vietą užleido Druskininkams ir liko trečiojoje. Iš 2012 metų sąrašo iškrito Aukštadvario ir Vištyčio regioniniai parkai.

Naujai įtraukti objektai – Smiltynė (Lietuvos jūrų muziejus) ir Zarasai.

Kaip teigė tyrimą kuruojantis VšĮ „Terra Publica“ projektų vadovas Vytautas Kandrotas, tendencijos aiškios: neužtenka vien palaikyti švarą ir tvarką mieste, kad būtų ramu dėl vietos ir turistų srautų. Žmonės vis aktyviau domisi esama infrastruktūra, papildomomis laisvalaikio praleidimo formomis, maitinimo įstaigų paslaugų kokybe.

Daugelis turistinių vietovių itin sparčiai rekonstruoja ne tik pavienius paveldo objektus, bet vykdo kompleksinius urbanistinių erdvių tvarkymo darbus, po kurių vietovė suspindi naujai ir iš karto pritraukia būrius lankytojų. Konkurencija aštrėja, todėl vietas reitinge pradeda lemti ir kultūrinių renginių skaičius vietovėje, aktyvių pramogų įvairovė konkrečiame mieste ar edukacinių užsiėmimų gausa muziejuje. Tad tikimės, kad iš pateikto patraukliausių turizmo vietovių sąrašo kiekvienas ras sau įdomų objektą, kuriame turiningai praleis laisvalaikį.

10 patraukliausių Lietuvos vietinio turizmo vietovių:

1. Trakai
2. Druskininkai
3. Neringa
4. Aukštaitijos nacionalinis parkas
5. Anykščiai
6. Palanga
7. Birštonas
8. Kretinga
9. Kėdainiai
10. Vilniaus universiteto ansamblis