Nieko panašaus. Štai dešimt nuostabių vietų, kuriuose rasite ne ką mažiau veiklos negu centrinėje miesto aikštėje arba vienoje iš pagrindinių Marakešo gatvių - tų, kuriomis neabejotinai nusidriekia kiekvieno čia atvykusiojo maršrutas.

Keliauk į Maroką su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžių pasiūlymų ieškok čia.

Taigi, ką ir kur nuveikti tam, kad pajustumėte tikrą Maroko dvasią garsiausiame šalies didmiestyje?

1. Pabandykite pasiklysti šalutinėse senamiesčio gatvelėse

Atradimų kupinas turas po senąją mediną gali būti tiek pat kerintis, kiek ir brangus bei kupinas išlaidų - viskas dėl begalės smulkių parduotuvyčių, kuriuose parduodama praktiškai viskas. Turėkite omenyje, kad ne visos jos skirtos turistams, tad išsigandę šiurpą keliančių kainų vienoje krautuvėje, dar galite spėti perbėgti į kitą, vejami įkyraus pardavėjo - ir čia, galimai, jau nebenusivilsite. Gerai įsidėmėkite porą patarimų - niekada nepamirškite derėtis (šis veiksmas - neišvengiame vietos kultūros dalis, tad nepabandę nuleisti kainos bent porą kartų, galite likti mažų mažiausiai nesuprastas) ir susilaikykite nuo itin egzotiškų lauktuvių - augalų, gyvūnų bei neaiškių skysčių pakankamai patraukliose tarose.

2. Aplankykite La Porte d'Or.

Šis senovinis dviejų aukštų turgus, pilnas antikvarinių dirbinių, kilimų ir vietinių auksarankių gamybos įdomybių nepalieka abejingų. Verta atkreipti dėmesį ir į tai, kad jis iki šiol yra nepelnytai retai įtraukiamas į netgi išsamiausius kelionių po miestą vadovus. Atsitiktinumas, neišprusimas, paprasčiausias aplaidumas ar sąmoningas gidų sudarinėtojų žingsnis? Nuspręsite patys - kai tik čia apsilankysite.

La Porte d'Or 115 Souk Semmarine, Marrakech; +212 24445454

3. Užgniaužkite kvapą bevaikščiodami po Jardin Majorelle

Šis 12 akrų ploto meno kūrinys - galbūt vienas gražiausių botanikos sodų, kuriuos jums pasitaikys išvysti per gana ilgą laiką. Paprasta gamtos ramybė čia itin subtiliai persipina su aukštųjų madų ir rafinuoto prabangaus gyvenimo elementais.

Įrengtas tarpukariu dailininko Jacques Majorelle, o vėliau perėjęs į Yves Saint Laurent nuosavybę taip pat kurtas ir plėtotas jo partnerio Pierre Bergé. Čia gyveni lyg supermodelis: valgai pusryčių brangiose kavinėse žaviesi 600 ir daugiau berberų pasigamintais įrankiais ir ginklais vilos viduje, o tada atiduodi pagarbą Afrikos paukščiams giesmininkams prie YSL sodo memorialo.

Jardin Majorelle, Rue Yves Saint Laurent, Marrakech; +2125243-01894

4. Paragaukite vietinio maisto

Nors čia atklydusiam europiečiui vietinė virtuvė su visomis savo tradicijomis ir nacionalinio paveldo statusą bandančiais užsitarnauti patiekalais gali apsukti galvą, skubame jus nuraminti: prie panašios egzotikos gana greitai priprantama. Skaniai pavalgyti Marakeše galima įvairiai - nuo ištaigingų patiekalų, patiektų ant rūmų pokylio stalo iki gatvėje pardavinėjamų užkandžių.

Tiesa, tokių vietų nėra labai daug. Geriausias patiekalas tikrai nėra kebabas, o Maroko namų gamybos kepiniai, kurie bus patiekiami ant stogo, iš kur atsiveria nuostabus vaizdas. Beje, anksti ryte praneškite viešbučio (arba net kavinės, į kurią užsukote) darbuotojams, jeigu pageidaujate ko nors ypatingo, ir jie jums parūpins šviežių produktų iš prekybos centro.

5. Leiskite sau būti išvanotam nepažįstamojo

Vietinio tipo pirtys - neatsiejama marokiečių kultūros dalis. Lietuviai panašiose vietose vargu ar pajustų ypatingą kultūrinį šoką, tačiau vietinė karštųjų relaksacijų (ir toli gražu ne tik joms deleguota) vieta - tikrai verta dėmesio.

Turistų lankstinukuose klaidingai apibūdinama, kaip spa, iš tiesų marokietiška pirtis kiek labiau skirta siautuliams negu atsipalaidavimui. Viešosios pirtys, pavyzdžiui, Hammam el-Bacha siūlo netradicines veido ir viso kūno procedūras, kaip antai viso kūno šveitimas, atliekamas bossy tabbeya (pirties darbuotojo), kuris atstato ir atgaivina odą ir ši tampa lyg kūdikio.

Ši procedūra atliekama šiurkščiomis pirštinėmis – žiauriai, bet veiksmingai (Palyginimui, Rue Fatima Zohra veido ir kūno procedūros kainuoja apie 10 litų). Lankytojai, kurie yra linkę drovėtis ar turi jautrią odą, bus patenkinti modernesnėmis Marakešo pirtimis, kur galės pasilepinti garų kambaryje ir raminančiais argano aliejaus masažais.

Kai kurie svečių namai turi pirtis namo viduje, tačiau jei tokių nėra, galite popietei užsisakykite tokią paslaugą požeminiuose garų kambariuose ar nuošalesnėje terasoje Le Bain Bleu pirčių komplekse

6. Apsistokite rūmuose

Dar viena vietinė atrakcija, apie kurią daugelis nedrįsta net pasvajoti, tiesiog neįtardami, kad tai - labiau nei prieinamas variantas. Nors kainos prasme vietinė prabanga tikrai sunkiai konkuruoja su ekonominės klasės apgyvendinimo paslaugomis, išleisti kelis - ar kartais ir kelias dešimtis, papildomų eurų už gyvenimo potyrį tikrai verta.

Štai, pavyzdžiui, El Badi Palace iš pirmo žvilgsnio gali panašėti į griuvėsius, tačiau XVI amžiaus sultono namai vargu ar paliks abejingu nors vieną. Tuo tarpu Mamounia Palace pateisina visas penkias žvaigždutes, apibrėžiančias šio prabangaus viešbučio klasę. Čia yra apsistojęs ir Vinstonas Čerčilis, ir Čiarlis Čiaplinas, taigiama, kad čia pernai vestuves atšventė ir V. Putino dukra.

Mamounia Palace, Arset el Maach, Marrakech; +212 5243 88600

7. Atsipalaiduokite riade

Nesvarbu, ar užsukote čia tik puodeliui arbatos, ar ketinate kaip reikiant pasilinksminti šioje vietelėje iki ryto, tradicine vadinama Maroko užeiga-namas tikrai paliks jums nepamirštamus atsiminimus. Marakeše jų pilna aplinkui visą mediną - ir dar toliau. Tiesiog leiskite sau prikelti kelis žymiausius mitus iš „Tūkstančio ir vienos nakties“ pasakų skrynios!

8. Meskite žvilgsnį į Atlaso kalnus

Didžiulis Marakešo apylinkių džiaugsmas dažnai yra pamirštamas vien dėl laiko stokos, kurį itin dažnai primena apie save keliautojams, įnikusiems į šio Maroko perlo tyrinėjimą ir besimėgaujantiems viskuo, ką jis gali pasiūlyti čia, vietoje. Tačiau Atlaso kalnai - ypatingai vertingas ir greitas pabėgimo būdas tiems, ką jau spėjo nuvarginti vietiniai karščiai. Vienos dienos išvyka vien dėl atsivėsinimo? Ne tik - pakilkite kiek aukščiau Marakešą glaudžiančios dykumos ir atsivėrę vaizdai tikrai užgniauš jums kvapą.

9. Parsineškite senieną iš Bab El Khemis

Išsukite iš pagrindinio turistų tako ir leiskite sau nuklysti į šį žavingą vietinį turgų. Nors lankytojų jis laukia septynias dienas per savaitę, Khemis (liet. ketvirtadienį) ši vietelė tampa labiausiai dėmesio vertu blusų turgumi apylinkėse.

10. Pakilkite virš miesto oro balionu

Jeigu vis dėlto neturite laiko apsilankyti atlaso kalnuose (arba nesiruošiate nuomotis automobilio), puikią alternatyvą jums gali pasiūlyti „Ciel d'Afrique“, organizuojantys profesionalius turus oro balionu. Nesitikite nieko gero iš uolėtų viršukalnių? Suteikite sau progą papasakoti draugams, kad Maroko dangui prilygti negali niekas!