Vis dėlto labiausiai tukinantis maistas valgomas ne Amerikoje. Štai dešimt patiekalų, kurie labiausiai užkemša kraujagysles ir kitaip kenkia organizmui, tačiau tai netrukdo įvairioms tautoms jais mėgautis.

1. Acaraje užkandis, Brazilija

Kukuliai iš juodųjų pupų, virti palmių aliejuje, ir po to prikimšti vatapa bei caruru  - aštrių pastų iš džiovintų krevečių bei grūstų anakardžių riešutų, ir dar šiek tiek palmių aliejaus. Labiausiai organizmui kenkia būtent palmių aliejus. Viename valgomajame šaukšte šio aliejaus yra 7 gramai sočiųjų riebalų – jie ir suteikia patiekalui išskirtinį skonį, kuriam neįmanoma atsispirti.

2. Churros, Ispanija

Ispanai dieną pradeda ne nuo dribsnių su nugriebtu pienu, o nuo aliejuje virtų tešlos pyragėlių churros. Pyragėliai ne tik virti aliejuje, bet ir apibarstyti cukrumi bei cinamonu, o tada mirkomi tiršto šokolado gėrime. Būtent pastarasis ir turi daugiausia kalorijų.

3. Poutine, Kanada

Bulvių šiaudeliai su sūriu ir padažu. Patys šiaudeliai yra pakankamai sveikas krakmolingas užkandis, tačiau kanadiečiai juos pavertė poutine – skrudintomis bulvytėmis, išmirkusiomis padaže ir čederio suryje. Šis sūriu varvantis patiekalas toks populiarus, kad jį net galima nusipirkti Kanados „Burger King“ užkandinėse, kurių maistinės vertės informacijoje nurodoma, jog vienoje šio patiekalo porcijoje yra 740 kalorijų ir 41 gramas riebalų. Ir tai yra tradicinė versija. Kanadoje egzistuoja ištisi restoranai, kurie patiekia vien įvairias poutine variacijas. Pavyzdžiui, „Triple Pork Poutine“ ( poutine su triguba kiauliena) – gruzdintos bulvės su Chalapos aitriosiomis paprikomis pabarstyta kiauliena, dvigubo rūkymo kumpiu ir itališkomis dešrelėmis, „Nacho Grande Poutine“ – su aitriųjų paprikų padažu, salsos padažu, avokadų užtepu, grietine bei Chalapos aitriosiomis paprikomis) ir „Bacon Cheeseburger Poutine“ – su jautiena, dvigubo rūkymo kumpiu ir sūrio padažu.

4. Chačapuris, Gruzija

Valgyti iš lėkštės nuobodu. O jei, pavyzdžiui, maistas būtų patiektas ant duonos papločio, o to papločio viduje dar būtų ištirpusio sūrio? Gruzinai būtent taip ir valgo. Jų firminiai chačapuriai – tai duonos papločiai, prikimšti išsilydžiusio sūrio, o ant viršaus kiaušinis ir didelis gabalas sviesto.

5. Blyneliai su „Nutella“ kremu, Prancūzija

Vos viena porcija (2 arbatiniai šaukšteliai) saldaus šokoladinio „Nutella“ kremo turi 200 kalorijų (110 iš jų – iš riebalų). O kai šaukštais (ar pirštais) kabinti kremą iš stiklainio atrodo negana, užsisakykite „Nutella“ blynelį Prancūzijoje. Tiesiai iš gatvės pradavėjų arba restoranuose galima užsisakyti svieste keptų plonų blynelių, sulankstytų kaip kišenė, į kurią negailint įdėta „Nutellos“ kremo. Blyneliai paprastai dar apibarstomi cukraus pudra, o kartais netgi papuošiami plakta grietinėle.

6. Aligot, Prancūzija

Žinote gajų stereotipą, kad prancūzės netunka? Įdomu, kaip joms tai pavyksta, jei šalies Obrako regione tiekiamas aligot patiekalas – pagamintas iš trintų bulvių, sviesto, grietinės, česnako ir lydyto sūrio. Viskas suplakama į tirštą, sotų patiekalą. Kalorijų skaičiavimo tinklalapio „FatSecret“ duomenimis, 1 valgomajame šaukšte šio patiekalo yra 6 proc. rekomenduojamos sočiųjų riebalų dienos normos.

7. Tešloje kepti „Mars“ batonėliai, Škotija

Škotijoje populiaru viską gruzdinti – žuvį, bulves, ir netgi desertą! Pasmaližiauti užsimanę škotai išsikepa „Mars“ batonėlį. Kam gi nepatiktų ištirpęs karamelinis šokoladas gruzdžioje keptoje tešloje? Atsakymas: ogi „Mars“ batonėlius gaminančiai kompanijai, kuri skundžiasi, kad tešloje keptas desertas neatitinka kompanijos propaguojamo tikslo skatinti „sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą“. Nes juk nieko nėra sveikiau už šokoladinį batonėlį!

8. Jalebi, Indija

Aliejuje kepta tešla jau savaime nėra sveikas maistas. O štai Indijoje šis paprastas receptas dar „patobulinamas“, gaminant jalebi – aliejuje virtas traškios tešlos spirales, kurios po to dar išmirkomos cukraus sirupe.

9. Calzone, Italija

Ar žinojote, kad tradicinei itališkai calzone (perlenktai picai) naudojamas toks pat tešlos kiekis, kaip visai picai – reiškia, jos turėtų pakakti keturiems asmenims? Tikriausiai manėte, kad visa skanioji calzone skirta jums vienam (-ai)? Už šią picos versiją turime būti dėkingi pietiniam Italijos Kampanijos regionui. Calzone net labiau kenkia sveikatai nei tradicinė pica. Pomidorai, mocarela ir kiti tradiciniai picos pagardai įvyniojami į itin skanią tešlos kišenę, užlipdomi, iškepami ir patiekiami garuojantys ant stalo.

10. Ramen, Japonija

Ramen patiekalas išpopuliarėjo per pastaruosius kelerius metus. Tai tradicinė japoniška sultinio ir lakštinių sriuba su įvairiausių rūšių mėsa bei daržovėmis. Nors sriuba paprastai laikoma sveiku dietiniu patiekalu, japoniškoje ramen sriuboje sultinys dažnai verdamas su jautiena, kiaulienos taukais ir aliejumi, todėl patiekalą visai pagrįstai galima vadinti kalorijų bomba, nors lakštiniai ir neapkepti aliejuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)