Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Klasikinė kelionių klaida yra eiti pramintu taku. Kai esate, pavyzdžiui, Venecijoje, pasprukite iš populiarių aikščių ir pasiklyskite tarp nepamirštamų rajonų, į kuriuos dauguma amerikiečių niekada neįkelia kojos.

Net ir smulkmeniškiausiai suplanuota kelionė gali virsti chaosu, tačiau, turint šiek tiek praktinės patirties žinių, jūs galite išvengti dažnai pasitaikančių klaidų, kurios gali sugadinti atostogas. Vadovaukitės apačioje aprašytais nurodymais ir labai tikėtina, kad jūsų kelionė bus įsimintina ne dėl pasimetusio bagažo ar skubaus lankytinų vietų apžiūrėjimo, bet dėl naujos vietos atradimo jaudulio ir mėgavimosi juo.

Taip, kartais mes nepasiliekame pakankamai laiko persėdimui tarp skrydžių

Mažiausiai valandos su puse tarp jungiamųjų skrydžių suplanavimas smarkiai sumažins tikimybę nespėti į lėktuvą arba pamesti bagažą, teigia Sally Watkins, „Century Travel and Cruises” kelionių agentė. Turint tik 45 min. tarp skrydžių gali atrodyti įmanoma suspėti – jau neminint gundančiai skambančio trumpesnio laiko, praleisto lūkuriuojant prasto maisto zonoje – bet dažniausiai tiek laiko nepakanka, ypač dideliuose oro uostuose, kur vartai gali būti toli vieni nuo kitų.

Taip pat nepasikliaukite oro linijomis atlikti skaičiavimus už jus: „Skrydžių negalima užsakyti, nebent tai yra pagrįstas persėdimo laikas pagal tą oro uostą ir dažniausiai, jei tai yra minimalus persėdimo laikas ir oro linijos leidžia jums tai užsisakyti, jos padarys taip, kad pavyktų”, - teigia S.Watkins.

Ar nepakankamai anksti kreipėmės dėl paso išdavimo...

Įprastinis paso išdavimo procesas užtrunka apie 4-5 savaites, todėl, kai pradedate planuoti savo kelionę, kreipkitės dėl paso išdavimo, jei jums jo reikia, arba įsitikinkite, kad nesibaigė galiojimas to, kurį turite. Be to, kai kuriose valstybėse, norint įvažiuoti į šalį, reikia, kad pasas galiotų dar bent 6 mėn. „Dažnai keliaujantys turėtų pasirūpinti, kad turi užtektinai puslapių savo pasuose, - teigia Elizabeth Finan. - Pavyzdžiui, Pietų Afrikos įstatymas reikalauja, kad keliautojai pase turėtų vieną visiškai tuščią lapą vizoms; neturint reikiamo skaičiaus lapų, jums gali būti neleista įvažiuoti“. Juk niekas nenori sulaukti tokios staigmenos, ar ne?

Taip pat neįvertiname viešbučio atstumo nuo miesto centro

Kai lankotės mieste, mokant nenoromis už brangesnį viešbutį, esantį veiksmo centre, ilguoju laikotarpiu gali būti geresnis finansinis sprendimas nei apsistoti priemiesčiuose ir eikvoti pinigus ir laiką kelionėms. Panaudokite sutaupytą laiką pasižvalgyti aplinkui arba tiesiog atgauti jėgas savo viešbučio kambaryje.

„Ypač, jei tai yra Europos miestas liepos mėnesį ir yra karšta - jūs norėsite grįžti vėlyvą popietę ir užkelti kojas į viršų, prieš eidami vakarieniauti, – teigia S. Watkins. – Tai nėra lengva padaryti, jei jūsų viešbutis yra už 30 min. kelionės autobusu“. Be to, jei tai yra šeimos atostogos, vaikų tampymas po nežinomus traukinius ar taksi, turint tik kelias pertraukas, padidins tikimybę, kad jūsų kelionė bus nuvilianti. „Vertė yra daug svarbiau, nei kas yra pigiausia“, - teigia S. Watkins.

Stengiantis per vieną kelionę nuveikti per daug...

Skirkite mažiausiai tris dienas aplankyti didžiuosius miestus, tokius kaip Roma, Londonas ir Paryžius, ir turėsite turtingesnes atostogas, į kurias bus įtrauktas laikas, skirtas paprastiems malonumams, pavyzdžiui, žmonių stebėjimui ar atsipalaidavimui gatvės kavinėse, teigia S. Watkins. „Daugelis žmonių sako: „Aš tik noriu praleisti vieną naktį kažkur ir vieną naktį taip ir taip”. Pristabdykite! Kol jūs sukrausite savo krepšius į automobilį, nuvažiuosite ir pasistatysite automobilį arba kol nutempsite visus krepšius į traukinį, jums liks ne tiek ir daug dienos”, - tvirtina S. Watkins.

Tas pats galioja daugybei veiklų. Skirkite laiko pasivaikščioti aplinkui. Pavyzdžiui, Romoje planuojant per vieną dieną pamatyti Vatikano muziejus, Koliziejų ir Forumą yra persistengimas, įsitikinusi S. Watkins. Tikras miesto pažinimas pasivaikštant pėsčiomis ir ko nors įdomaus pamatymas gali būti neįkainojami. 

Nesant sąžiningu dėl savo interesų, pomėgių ir nemėgstamų dalykų...

Nėra nieko gėdingo norėti Paryžiuje ramiai pasėdėti kavinėse, užuot kulniavus iki kiekvieno paminklo, arba geriau apžiūrėti Majų griuvėsius Tulume, nei gulėti hamake. Prieš planuodami savo atostogų veiklą, kuri, kaip teigia kiti, jums patiks, atsisėskite ir gerai pagalvokite, kokia norite, kad būtų jūsų kelionė, ir tuomet vadovaukitės savo kelionių planu.

„Daug žmonių planuoja kelionę, kurios jie mano, kad turi norėti, vietoj kelionės, kurios iš tikrųjų nori”, - teigia Edwardas Hasbrouckas, knygos „Praktinis klajūnas: Kaip keliauti aplink pasaulį” („The Practical Nomad: How to Travel Around the World”) autorius. „Jei jūs retai lankotės muziejuose, kam planuoti kelionę su muziejumi po muziejaus? Savimonės trūkumas gali, be kitų dalykų, lemti pasitikėjimą labai skirtingus skonius turinčių žmonių rekomendacijomis”. Jūsų kelionė, jūsų patirtis.

Arba pasirenkant „spąstus turistams”, užuot nukrypus nuo praminto tako

Mintis susmukti pirmo pasitaikiusio restorano ar baro kėdėje gali būti labai gundanti, bet atliktas nedidelis tyrimas gali suteikti daug autentiškesnės patirties. Norėdami sužinoti apie geriausias dažniausiai lankomas vietas prieš išvykstant, paieškokite „tinklaraščių, kurie orientuoti tik į restoranus arba tik apsipirkimą tam tikrame mieste”, pataria Parkeris Stanberry, prabangių objektų nuomą atostogoms ir privačių narių klubus Pietų Afrikoje siūlančios OasisCollections.com įkūrėjas ir bendrovės vadovas.

„Ir socialinės žiniasklaidos amžiuje, pabandyti surasti draugo draugą, kuris yra vietos gyventojas ir gali pateikti vietos gyventojo įžvalgų, be abejonės, yra verta pastangų. Nėra pakaitalo vietinio, toje vietoje esančio požiūriui”. Štai kaip atpažinti „spąstus turistams“, kad galėtumėte jų išvengti: „Išskyrus keletą išimčių, į šią kategoriją patenka viešbučių restoranai ir barai, o taip pat tie pasiūlymai, kuriuos matote kiekviename bendro pobūdžio kelionių vadove”, - teigia P. Stanberry. „Taip pat vietos prie pagrindinių turistų lankytinų vietų – pagrindinės aikštės, pagrindinės parduotuvių gatvės, pagrindinių muziejų – dažniausiai pateka į „per daug brangių ir nelabai vietinių” kategoriją”. 

Pasirenkant savo viešbutį pagal reklamines nuotraukas

Bet kuris viešbutis ar kurortas gali naudoti profesionalius fotoaparatų objektyvus ir atidžiai atrinktas nuotraukas, kad padarytų jų nuosavybę patrauklia. Peržiūrėjimas nekoreguotų trečios šalies darytų nuotraukų tokiuose internetiniuose puslapiuose, kaip TripAdvisor.com ir Oyster.com, gali suteikti informacijos apie tai, kaip iš tikrųjų atrodo vieta ir padėti jums išvengti nemalonaus nusivylimo, kai lūkesčiai susiduria su tikrove.

Oyster.com „Fotoklastotė” ("Photo Fakeout”) serija lygina koreguotas reklamines nuotraukas su tuo, kaip iš tikrųjų atrodo nuosavybė, kas lemia juokingus ir šiek tiek depresiją keliančius rezultatus. „Nors yra daug svarstymų dėl svečių pareiškimų autentiškumo „TripAdvisor”, tinklalapis suteikia keliautojams galimybę pasižiūrėti turistų darytas nuotraukas”, - teigia kelionių ekspertas Brandonas Presseris, knygų, įskaitant „Lonely Planet” kelionės vadovų į Islandija, Niujorko miestą ir Karibus, autorius.

„Tai yra puiki galimybė suprasti, ką konkrečiame kurorte iš tikrųjų reiškia „vaizdas į vandenyną”. Taip pat niekas netrukdo jums nusiųsti elektroninį laišką viešbučiui arba pakelti telefono ragelį ir pasiteirauti konkrečiau, ko tikėtis atvykus. Atminkite, viešbučiai yra paslaugų pramonės dalis – pramonės, skirtos tarnauti jums, keliautojui”.

Neperskaityti viso aprašymo, kai ieškote buto ar namo nuomai trumpam laikotarpiui? Taip, tai irgi atsitinka!

Pasitikėjimo įgijimas yra esminis dalykas, kai norite vietoje viešbučio užsisakyti galimybę apsistoti kieno nors namuose, todėl prašymas šeimininko kelis kartus pakartoti tai, ką jau sakė, nepelno jums taškų. Jei šeimininkas jausis su jumis patogiai, tuo didesnė tikimybė jums išsinuomoti norimą vietą. „Jei pradėsite klausinėti klausimų, kurie yra aiškiai išdėstyti aprašyme, šeimininkas pagalvos: „Jei jie nekreipia dėmesio į detales aprašyme, ar jie atidžiai rūpinsis mano namu?”, - teigia Emily Joffrion, Airbnb.com vartotojų strategijos vadovė. Pavyzdžiui, jei šeimininkė nurodo aprašyme, kad turi katę, norėdami parodyti nuoširdų domėjimąsi, parašykite savo pradinėje žinutėje, kad jums patinka katės. Atidus aprašymo perskaitymas taip pat gali padėti jums atsidurti potencialių buto nuomininkų sąrašo viršuje, jei jie atmeta mažiau sąžiningų svečių prašymus.

E. Joffrion teigia, kad vienas iš jos Niujorke gyvenančių superšeimininkų įrašo į aprašymus pokštus. Pavyzdžiui, „jei jūs perskaitėte tai, pradėkite savo žinutę paminėdami mėlyną spalvą”.

Pasirenkate toliau esantį pigesnį oro uostą, bet galiausiai išleidžiant daugiau už kelionę į savo viešbutį

Iš pirmo žvilgsnio, norint sutaupyti pinigų ir skristi į šalia esantį miestą arba toliau esantį oro uostą gali pasirodyti protinga mintis, bet galų gale kaina gali išsilyginti ir jums gali likti mažiau laiko kelionės tikslo vietoje. Pavyzdžiui, Niujorko mieste taksi paslaugos nuo Nuarko „Liberty“ tarptautinio oro uosto Naujajame Džersyje iki Manhatano kainuoja nuo 50 JAV dolerių (apie 125 litų) iki 70 JAV dolerių (apie 176 litų). Važiuojant iš arčiau Manhatano esančio „LaGuardia“ oro uosto, kainos svyruoja nuo 29 JAV dolerių (apie 73 litų) iki 37 JAV dolerių (apie 93 litų).

Sudėkite kelionės į abi puses išlaidas ir gaunate beveik 70 JAV dolerių (apie 176 litų), išleistų papildomai transportui bei papildomai sugaištą laiką kelionėje. Tas pats galioja ir mažyčiuose oro uostuose, išsidėsčiusiuose aplink miestą, kuriame lankotės. „Skrydžiai mažesniuose oro uostuose dažniausiai turi prastesnę transporto infrastruktūrą į jūsų pasirinktą kelionės vietą, - teigia B. Presseris. - Atvykę galite susidurti su neįperkamomis kelionėmis taksi ”. Mokesčiai už bagažą mažesniuose oro uostuose taip pat gali būti nežmoniški, teigia S.Watkins. Nebent jūsų lėktuvo bilietas yra žymiai pigesnis ir papildomi mokesčiai yra nedideli arba jų nėra, jums geriau rinktis vieną iš įprastinių oro uostų.


O gal dar ir dalyvaujate reklaminėse pardavimo akcijose, kai nenorite nieko pirkti?

Kai esate apsistoję kurorte, siūlančiame reklamines pardavimo akcijas, žinokite, kad jūsų laikas ir jūsų psichinė būklė yra vertingesni, nei spa ar restorano kuponas. Atsisakykite reklaminių pardavimų vėlyvų pusryčių, jei jūsų nedomina atostogų kupono įsigijimas. „Jie gali labai atkakliai bandyti parduoti ir persekioti jus skambučiais visą likusį jūsų atostogų laiką”, - teigia S. Watkins. Laikas, kurį sutaupysite, leis jums praleisti daugiau laiko su žmonėmis, su kuriais atostogaujate, ir išvengti nuolatinio nepageidaujamo trukdymo.

Jei jūsų galvoje sukasi mintys apie nemokamus masažus įkaitintais akmenimis, kurių negalite ignoruoti, tvirtai laikykitės savo galutinio pasiūlymo, stenkitės kiek galima greičiau ištrūkti ir, prieš pakeldami savo viešbučio telefono ragelį, tikrinkite, kas jums skambina. Kaip sakoma, nemokamų pietų nebūna. Ir kai jūs atostogaujate, spaudimas yra mažiausiai, ko jums reikia.