Pateikiame įdomius faktus apie mažiausią pasaulio miestą.

1.Čia išgeriama vyno daugiau nei kur kitur pasaulyje. Vatikane vienas gyventojas suvartoja vyno daugiau nei kitose pasaulio šalyse – 54,26 l per metus (į penketuką patenka Andora, Kroatija, Slovėnija ir Prancūzija). Manoma, taip yra todėl, kad daug vyno suvartojama per Komuniją.

2. Čia yra trumpiausias pasaulyje geležinkelis. Vatikane – trumpiausias geležinkelis pasaulyje, tik su dviem 300 metrų bėgiais, dviem vagonais ir viena stotele – Citta del Vaticano. Geležinkeliu buvo vežamos prekės, o dėl simbolinių priežasčių nebuvo reguliarių keleivinių reisų.

3. Vienam gyventojui tenka daugiau turistų nei kitų šalių gyventojams. Vatikanas turistų skaičiumi stipriai lenkia kitas šalis. Jame gyvena vos 800 gyventojų, tačiau jis turi didžiulę religinę, istorinę, kultūrinę ir politinę reikšmę. Vien Vatikano muziejuje per metus apsilanko penki su puse mln. lankytojų.

4. Vatikanas turi savo eurą. 2000-aisiais Vatikanas ir Italija pasirašė susitarimą, pagal kurį Popiežiaus rezidencija eurą įsivedė savo oficialia valiuta ir kaldinasi savo euro monetas nuo 2002 m. Vatikano eurai kursuoja ir Vatikane, ir Italijoje, jie gali kursuoti visoje euro zonoje. Jie panašūs į kitus eurus, o iliustracija herbo vietoje kasmet keičiasi. Nuo 2014 m. kitoje pusėje buvo trys popiežiaus Pranciškaus atvaizdai.

5. Popiežius turi asmeninę kariuomenę, o jos kariai turi juokingas uniformas. Šventojo sosto Šveicarijos gvardija – nedidelė kariuomenė, sudaryta iš 135 šveicarų kareivių, kurie atsakingi už popiežiaus saugumą. Gvardija saugo popiežius 510 metų. Kariai turi turėti vidurinį arba profesinį išsilavinimą, būti katalikai, nevedę, turėti Šveicarijos pilietybę, būti 19 – 30 m. amžiaus, mažiausiai 174 cm ūgio. Jie turi būti praėję bazinius Šveicarijos kariuomenės mokymus, mokėti kautis be ginklų ir su smulkiais ginklais. Ryškios jų uniformos yra mėlynos, raudonos, oranžinės ir geltonos spalvų, jos primena renesanso laikus. Kariai turi senovinius ginklus – kardus ir alebardas, o taip pat modernią amuniciją – pistoletus ir automatinius šautuvus.

6. Arizonoje Vatikanas turi teleskopą. Arizonoje stovi Vatikano pažangiųjų technologijų teleskopas, kuris priklauso Vatikano observatorijai, vienai iš seniausiai pasaulyje astronominių tyrinėjimų įstaigai. 1,8 m ilgio teleskopas garsėja pažangiomis optinėmis ypatybėmis.

7. Paštas – vienas geriausių pasaulyje. Vatikano paštas – vienas geriausių pasaulyje, iš jo kasmet išsiunčiama daugiausia laiškų visame pasaulyje. Sakoma, kad dauguma romiečių kas savaitę siunčia laiškus ir dokumentus iš Vatikano pašto, o ne iš mažiau patikimų Italijos paštų. Vatikano paštas veikia nuo 1929 m.

8. Spaudo į pasą negausite. Nors tai mažiausia pasaulio valstybė, lankytojai negali įamžinti savo apsilankymo joje spaudu pase net už mokestį (tokia paslaugą siūlo kai kurios mažos valstybės, pvz., Andora).

9. Vatikanas turi piliečius, tačiau nė vienas nėra gimęs šalyje. Vatikano pilietybė išduodama ne pagal gimimo vietą, ji išduodama tik dirbantiems Vatikane ar turintiems čia biurą. Vatikane arba Romoje gyvenantys kardinolai arba Šventojo sosto diplomatai irgi laikomi Vatikano piliečiais. Teoriškai Vatikane niekas negali gimti, nes čia nėra ligoninių.

10. Tai vienintelė valstybė, įtraukta į „Unesco“ paveldo sąrašą. Italijoje – daugiausia vietovių, įtrauktų į „Unesco“ paveldo sąrašą. Nuo 2014 m. įtraukta 51 vietovė. Na o Vatikanas – vienintelė valstybė, įtraukta į „Unesco“ paveldo sąrašą.