Ilgiausia upė – Kura (gruziniškai Mtkvari), kuri kerta šalį iš pietų į rytus (351 km).

Aukščiausias kalnas yra Šchara Didžiajame Kaukaze (5068,8 m).
Gruzija, kelionės, Kaukazas

Didžiausias ežeras – 2073 m aukštyje esantis Paravanis (38 km²).

Gruzijoje yra giliausias pasaulyje urvas - „Everestu po žeme“ tituluojamas Voronjos urvas.

Etniniai gruzinai savo vadina Kartvelebi.

Laikotarpis tarp XII ir XIII amžiaus po Kristaus įvardijamas kaip Gruzijos Aukso amžius arba Gruzijos Renesansas. Būtent tuo laikotarpiu Gruzijos Karalystė pasiekė tiek politines, tiek kultūrines aukštumas. Šalį tuomet valdė karalius Dovydas Statytojas ir karalienė Tamara.

Gruzijoje gyvenanti žydų bendruomenė laikoma viena iš pačių seniausių visame pasaulyje.

Bagračio katedra ir Gelačio vienuolynas, Mcchetos istoriniai paminklai ir Aukštutinė Svatenija – štai šie kultūros stebuklai įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo objektų sąrašą.

Gruzija taip pat garsėja kaip šalis, kur buvo aptikti vieni pirmųjų įrodymų apie žmonių gyvenimą. Archeologinių kasinėjimų metu buvo aptikta priešistorinių laikų žmonių kaukolių, gyvenusių net prieš 1,7 mln. metų.

Gruzijos sostinės Tbilisio pavadinimas kilęs iš gruzinų kalbos žodžio, reiškiančio šilumą. Tbilisio teritorijoje žmonės gyvena jau nuo 4 tūkstantmečio prieš Kristų.

Senovės Romos ir Graikijos laikais vakarinės Gruzijos teritorijos buvo vadinamos Kolkheti, rytinės – Iberija.

Senovės graikų mitas apie Jasoną ir jo vadovaujamus argonautus yra apie aukso vilnos paieškas. Panaši istorija kartojasi ir gruzinų mite, kuriame pasakojama, jog Colchis‘o karalius turėjęs Aukso vilnos.
Gruzija

Počio uostas nuo senų laikų traukė pirklių laivus, kurie ši viso pasaulio suplaukdavo į Gruziją.

Senais laikais Gruzijos pirkliai nuplaukdavo net iki Indijos vandenyno, kur už savo gamybos prekes įsigydavo prieskonių, kurios pargabenę į tėvynę labai brangiai parduodavo.

Šilko kelias, jungęs Europą ir Kiniją, driekėsi per Gruzijos Fasizio miestą.

Pasaulio bankas Gruziją įvertino „kaip geriausią ekonomikos reformatorę pasaulyje“. Kalbant apie sąlygas pradėti naują verslą, Gruzija pasaulyje tarp geriausiųjų užima 18-ąją vietą.

Keliauk į Gruziją su Perpasaulį.lt nuo 239 lt! Geriausių skrydžių pasiūlymų ieškokite čia!

Keliautojau! Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime universalųjį Londono „TOP 10“ vadovą!