1. Galite jaustis netekę daug vandens. Mes jaučiamės gerai, kai drėgmė mūsų organizme sudaro nuo 40 proc. iki 70 proc. Tačiau skrendant lėktuvu, drėgmės lygis krenta iki 20 proc., kas sukelia prastą savijautą. Tas pat cirkuliuojantis oras lėktuve verčia sausėti jūsų odą, akis, nosį, o kartai kūnas gali patirti rimtą dehidrataciją. Norint to išvengti, reikia gerti pakankamai vandens.

2. Galite gerti toksišką vandenį. Planuojate lėktuve išgerti stiklinę vandens? Pagalvokite dar kartą. 15 proc. vandens lėktuvuose turi savo sudėtyje žalingų mikrobų ir bakterijų, pavyzdžiui, E.coli. Tai aktualu ir prausiantis rankas lėktuvo tualete – tai gali būti labiau žalinga, nei naudinga. Vietoj to, geriau naudokite drėgnas servetėles ar antibakterinį prausiklį, o vandenį gerkite tik iš uždarytų, naujų buteliukų.

3. Galite justi diskomfortą ausyse. Atmosferos slėgis lėktuve yra kitoks nei kur kitur, o skirtumas tarp lėktuvo ir ausų oro slėgio sukelia nemalonų pojūtį. Ausis „atkimšti“ gali padėti saldainių čiulpimas, vandens gurkšnojimas, žiovavimas.

4. Galite patirti laikiną apkurtimą. Jei skrendate daugiau nei 4 valandas ar sėdite tam tikrose vietose, galite netikėtai patirti momentinį klausos praradimą. Klausai saugus garso lygis: 88 decibelai 4 valandoms, 85 decibelai – 8 val. Triukšmo garsas lėktuve svyruoja nuo 95 iki 115 decibelų. Dėl to reikėtų naudoti triukšmą silpninančias ausines, kurios gali sumažinti decibelų lygį iki 40.

5. Galite turėti sunkumų kvėpuojant. Skrendant aukštai deguonies kiekis yra sumažėjęs. Kai yra mažiau deguonies, jūsų kūnas turi labiau stengtis jos gauti, o tai lemia negilų kvėpavimą, taip pat – koncentracijos stoką ir sąnarių skausmus. Deja, to pakeisti neįmanoma. Tačiau patariama stengtis nevartoti alkoholio, nes tuomet ląstelės dar sunkiai absorbuoja deguonį.

6. Galite kentėti nuo vidurių užkietėjimo.
Ilgas laikas sėdint taip pat lemia ir sulėtėjusią medžiagų apykaitą bei maisto virškinimą. Tai sukelia arba pilvo pūtimą, arba vidurių užkietėjimą. Sumažinkite kalorijų vartojimą ir savo vietoje pasisukiokite tai ant vieno, tai ant kito šono, kad bent kiek pajudėtumėte.

7. Galite pasižymėti prastu burnos kvapu. Kaip ir medžiagų apykaita, kitos organizmo funkcijos taip pat pasižymi sulėtėjimu. Tai galioja ir procesams, atsakingiems už burnos bakterijų ir blogo kvapo naikinimą.Išsivalykite dantis po kiekvieno valgio ir turėkite mėtinių pastilių.

8. Galite prarasti skonio receptorių veikimą. Jei užsisakote maisto lėktuve ir pajuntate, kad jis beskonis – bėda ne maiste, o jumyse. Gebėjimas jausti sūrų ir saldų skonius nyksta su vis didėjančiu lėktuvo skridimo aukščiu. Jei turite galimybę, rinkitės aštrius patiekalus – jų skonis taip nepakinta.

9. Galite lengviau peršalti. Dėl drėgmės trūkumo jūsų nosies gleivinė tampa išsausėjusi, o tai kelia riziką pasigauti virusą lėktuve, pilname įvairiausių žmonių. Kad nuo to apsisaugotumėte, naudokite jūros druskos purškalą. Tai veiks kaip barjerams virusams.

10. Galite jausti itin didelį nuovargį. Kuo toliau skrendate į rytus arba vakarus, tuo labiau galite jaustis prarandantys orientaciją. Pasistenkite susikurti kuo geresnes sąlygas miegui – galbūt ausų kištukų ar akių kaukės naudojimas galėtų padėti.