Kelionių žurnalistas Orijus Gasanovas ir reperė Viktorija Vyšniauskaitė-Cheri atviri naujovėms, tad neria į naujus nuotykius.

„Norisi čia pabūti kuo ilgiau ir pamatyti visus miestelius, išvažinėti visus kampelius, tą mes ir padarysime“, – atvirauja O. Gasanovas su atlikėja Cheri, atsidūrę pakrantėje, kur sukurta medūzų alėja iš į Atlanto vandenyną turistų išmesto plastiko.

„Išties siaubinga, kad mes išmetame plastiko labai labai daug“, – išvydusi didžiulę ekspoziciją sako V. Vyšniauskaitė.

Pirmoji keliautojų apsilankymo vieta šioje laidoje – miestelis Kamara de Lobosas (Camara de Lobos). Vandenyno pakrantės skalaujama salos dalis įlankoje turi savo legendą. Į akis krentančios nedidelės valtelės, anot V. Vyšniauskaitės, skirtos vietinei juodajai pabaisai sužvejoti.

„Būtent prie šito miestelio tų juodųjų pabaisų daugiausia. Portugališkai ji vadinama espada – juodoji kalavija. Ir tai yra viena negražiausių žuvų, bet labai skani. Visuose restoranuose, tiek šiame miestelyje, tiek visoje Madeiroje, tikrai galite jos paragauti“, – atskleidžia O. Gasanovas, kas gi ta pabaisa yra iš tiesų.

„Labai įdomu, kad ją žvejoja tik naktį. Tai ir juodoji pabaisa, ir labai baisiai skamba“, – mintimis dalijasi V. Vyšniauskaitė.

Šis miestelis dar garsus tuo, kad jį be galo mėgo garsusis Britanijos premjeras V. Čerčilis. Tad nenuostabu, kad išėję pasivaikščioti Kamara de Loboso gatvėmis, išvysite ir premjero skulptūrą.

„Turbūt net ne visi žino, kad Čerčilis turėjo jautriąją menišką pusę“, – eidama link skulptūros pasakoja dainininkė.

„Jis prisėsdavo būtent šioje vietoje, – priduria O. Gasanovas bendrakeleivei, kai abu atsiduria prie premjero skulptūros. – Prie šio pastato jis sėdėdavo, tapydavo, cigarą užsirūkydavo.“

Jei politikas atvykėliams neįdomus, O. Gasanovas kviečia aplankyti dar vieną miestelio simbolį – ruonį. Miestelio pavadinimas būtent ir reiškia „ruonių pakrantę“. Toks pavadinimas gimė ne atsitiktinai, mat anksčiau pakrantėje gyveno nepaprastai daug ruonių. Su laiku jų populiacija čia sunyko, tačiau ant sienos nupieštas simbolis „gyvena“ ir sutinka turistus.

Pasivaikščiojus norisi atsigaivinti? Laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjai užsuko į garsiausią vietos barą „Filhos do Mar“ ir aplankė garsiausią salos barmeną Orlando, šis keliautojams paruošė po gaivų citrinų, pasiflorų ir kitų vaisių kokteilį „Poncha“. Šis gėrimas įvardijamas kaip pats populiariausias Madeiros kokteilis. Beje, bare „Filhos do Mar“ pakabintos nuotraukos išduoda, kad čia lankėsi ir pats Cristiano Ronaldo.

„Man sakė, kad šeimom jie draugauja“, – išduoda O. Gasanovas, apie ką kalbėjosi su garsiausiu barmenu.

Tiems keliautojams, kurie nori aštrių pojūčių, „Lietuviškos atostogos“ turi išskirtinį pasiūlymą – užsukti į Kabo Žirau (Cabo Girao). Tai aukščiausias skardis saloje, žvelgiant žemyn gali imti svaigti galva.

Madeira – ne ta sala, kur žmonės guli prie baseino ir daugiau nieko nemato. Čia negalima, tiesiog nuodėmė gulėti“, – keliaudamas link įspūdingo skardžio pastebėjimais dalijasi O. Gasanovas.

Skardžio aukštis siekia 589 metrus virš jūros lygio.

„Anksčiau čia reikėjo nusipirkti bilietus, juos nuskenuoti ir tik tada buvo galima įeiti. Dabar bilietų sistema panaikinta. Eikit laisvai – mėgaukitės! Prie šio skardžio puikūs ne tik vaizdai, bet ir kvapai – auga eukaliptai“, – nuostabūs vaizdai ir kvapai pasitinka laidos „Lietuviškos atostogos“ keliautojus.

Apžvalgos aikštelė – tik drąsiausiems, mat dalį metalinių grindų pakeičia stiklas, tad po kojomis atsiveria bedugnė. Net ir tie, kurie nebijo aukščio, čia vargu ar jausis labai drąsiai.

Kur dar verta užsukti? O. Gasanovas ir dainininkė V. Vyšniauskaitė keliauja pasižvalgyti po Ribeira Bravos miestelį – atostogautojų rojų.
„Čia tikras rojus, pažiūrėkite – ir baseinas, ir vandenynas, ir vos 5 eurai visai dienai“, – dairosi po paplūdimį Cheri.

Miestelį puošia ne tik nuostabus paplūdimys, bet ir jauki pėsčiųjų alėja, kuri veda palei pakrantę.
„Dieną vaikšto ir deginasi, vakare vaikšto ir šnekučiuojasi, rytais – bėgioja“, – O. Gasanovas pasakoja, kokie pakrantės pėsčiųjų alėjos lankytojai čia dažniausiai užsuka.

Vietos gyventojai laiką leidžia žaisdami domino ar kortomis, gatvėje vyksta šių žaidimų turnyrai. Ribeira Bravos gyventojai svetingi, priimtų ir turistus pažaisti, tik vargu ar daug atvykusių iš Lietuvos galėtų susikalbėti.

Apsilankyti verta ir turguje, kur švieži vaisiai, daržovės ir net riešutai. Beje, jei norite palyginti kainas su sostinės turgaus pirkinių, – Ribeira Bravos prekeiviai kur kas kuklesni. Pavyzdžiui, opuncijų (kaktusų) vaisiai čia kainuoja 1,99 euro. O pardavėjas Danielis vaisių iškart paruošia valgyti.

Besižvalgydami po vertas aplankyti vietas keliautojai nepraleidžia progos pabuvoti vis rečiau lankomoje turistų vietoje Veu de Noiva. Tai stebuklų vieta, kurią gaivina kriokliai. Kelią čia užvertė akmenys. Tačiau jei esate netekėjusi keliautoja ir pasukote į Madeirą, nepraleiskite šios vietos.

„Vienišės, senmergės, visos, nuskriaustos paliktos, netekėjusios, – Jūs turite atvažiuoti čia, nes tai ypatinga vieta, kur galima užkalbėti visas netekėjusias merginas. Pasak vietinių, jei čia nusifotografuosi, garantuotai ištekėsi“, – išbandyti savo laimę merginas kviečia V. Vyšniauskaitė.

Įspūdingi kriokliai Veu da Noiva, išvertus iš portugalų kalbos, reikia nuotakos šydą. Tad nenuostabu, kad čia prigijo ir legenda. O. Gasanovas nusprendžia išbandyti, ar legenda veikia, – imasi fotografuoti pakeleivę ir išpranašauja, kad per metus dainininkė Cheri turi tapti nuotaka.

Po atlikto eksperimento keliautojai pasuka į Lido miestą. Čia gausybė viešbučių, restoranų, pramogų, ir keliautojai pasuka ir bene populiariausią ir gražiausią viešbutį „Melia Madeira Mare“.

„Penkių žvaigždučių komfortas, penkių žvaigždučių viešbutis, penkių žvaigždučių atostogos, penkių žvaigždučių klasė“, – vardija O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė.

Į milžiniškus apartamentus užsukę keliautojai išvydo ne tik poilsio kambarį ir atskirą miegamąjį, bet ir virtuvę su gausiu indų pasirinkimu – galite gaminti viską, ko širdis geidžia.

„Net gaila lipti ant jos ir sugadinti“, – pripažįsta dainininkė, išvydusi milžinišką lovą, o išėjusi į terasą dar labiau nudžiunga. – Po paraliais, kas tokią verandą turi? Čia kaip mano namai.“

Pasimėgavę tuo, ką išvydo, O. Gasanovas ir dainininkė Cheri sulaukia dar vienos staigmenos – tai, ko nė viename Lietuvos viešbutyje tikrai neišvysite.

„Viešbučio patrulis“, – pristato V. Vyšniauskaitė vyrą su sakalu ant rankos.

„Mano darbas yra baidyti balandžius ir žuvėdras, kad jie neskristų prie žmonių ir nevogtų maisto, – pasakoja Bruno apie savo ir sakalo Sašos darbą. – Tiesiog liepiu Sašai skristi, – balandžiai jį pamato ir iškarto nuskrenda.“

Įsikūrę ir sužinoję, kad ramybė saugoma visais įmanomais būdais, keliautojai patraukia į baseinų zoną.

„Metas pradėti Viktorijos maudalės rubriką“, – sušunka V. Vyšniauskaitė, o O. Gasanovas atneša jai pripučiamą delfiną Delfį.

Dievinantys baseinus čia turės ką veikti kad ir visą dieną – šiltas vanduo, gultai, saulė, tad jei norisi ne tik aktyviai leisti laiką, bet ir pasyviai pasilepinti, ši vieta išties tinkama.
O norintiems pasižvalgyti, ką gi siūlo barai ir prekeiviai Lido mieste, keliautojai aprodo ir šias vietas.

O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė aptinka užeigą „Alaus sodas“.

„Turistai gal nelabai gerai žino, bet vietiniai, jei paklausite, kur rekomenduotų užsukti, sakytų į „Beer Garden“. Žmonės čia atvažiuoja dėl labai skanaus maisto, ypač dėl vieno patiekalo“, – vienas kitą papildydami pasakoja keliautojai.

Patiekalų porcijos milžiniškos, o žmones viliojantis patiekalas vadinamas „Picado“. Jis gaminamas iš vištienos, kiaulienos ar jautienos pasirinktinai. O Gasanovas atskleidžia, kad populiariausias ir tikriausias yra iš jautienos, tad tokį su V. Vyšniauskaite ir pasirinko paragauti.

Porcijos didelės, tad vieną ima keli asmenys, o paslapties, kaip tiksliai „Picado“ gaminamas, virtuvės šefai neišduoda, – tai trisdešimt metų klientus viliojanti paslaptis.

„Mmmm, ar žinai, galiu palyginti su tuo, ką mes žinome, tai panašu į befstrogeną“, – skonį bando įvardyti O. Gasanovas.

„Tai guliašas, bet arba aš esu labai seniai valgiusi guliašą, arba čia pats skaniausias, kokį esu ragavusi“, – sultingos mėsos patiekalu mėgaujasi dainininkė.

Laidos „Lietuviškos atostogos“ keliautojai, skaniai pasistiprinę, siūlo dar nepasiduoti tinguliui, o apsilankyti gamtos oazėje, tai – Paul da Serra. Šis maršrutas nėra populiarus tarp turistų, tačiau įspūdingas plokščiakalnis labai mėgstamas ir saugomas vietos gyventojų.

„Tai vieta, kuri primena Nacionalinį parką, – pasigrožėti vietos gamta kviečia O. Gasanovas. – Mes vaikštom aukščiau debesų.“

„Atrodo, kad čia išvis žmogus nebuvo, čia žmogaus nepaliesta gamta tūkstančius metų“, – pojūčius atskleidžia Cheri.

O. Gasanovas išduoda: žmonių čia išties daug nebūna, o štai karvių šioje nuostabioje vietoje ganosi daug.
„Ko čia daug būna, tai karvių. Va, „karvių pyragai“, vaikštai pievele ir matai“, – sako O. Gasanovas.

Dainininkė V. Vyšniauskaitė priduria, kad čia besiganančios karvės turi pavadinimą – linksmosios karvės. Tiesa, kai keliautojai grožėjosi kalnuota vieta, karvių taip ir nesutiko, o grįžę į kelią staiga išvydo laisvai besiganančias ir bendrauti panorusias raguotąsias linksmuoles.

Keliautojai nusprendė sprukti nuo šios draugijos ir atsidūrė Porto Monizo miestelyje.

„Pats lankomiausias ir pats mėgstamiausias turistų miestelis Madeiroje, ir ne veltui. Į šitą miestelį reikia atsivežti rankšluostį, su juo visų pirma ateinama į Porto Monizo rėmelį, visi nusifotografuoja, o tada su rankšluosčiu keliauja į pasaulio stebuklą – visiškai natūralius gamtos sukurtus baseinus“, – paaiškina O. Gasanovas.

Kalnuotoje vietoje gamtos išskobti baseinai užburia vaizdais, o apsilankyti šioje vietoje kainuoja vos 1,50 euro. Nors atvykėliai neretai jau būna pasiruošę pakloti 20 ar net 50 eurų.

„Prieš penkis milijonus metų čia išsiliejo lava ir sukūrė pirmąjį infinity pool (angl., begalybės baseiną) istorijoje“, – žavisi V. Vyšniauskaitė-Cheri.

Šalia gamtos sukurtų begalybės baseinų nėra gultų, tad įsikurti žmonės gali bet kur pagal savo norus ir patogumą. Tarp uolų rasite net natūralią sukūrinę vonią, krioklių ir kitų įdomybių. Šioje vietoje žmogus gamtos kūrinį palietė labai nedaug, tad apsilankę Porto Monize keliautojai neslepia, kad jo ir kitų aplankytų miestelių niekada nepamirš.

Kitus O. Gasanovo ir V. Vyšniauskaitės-Cheri nuotykius laidoje „Lietuviškos atostogos“ žiūrėkite laidose ketvirtadieniais. Trečia kelionių po Madeirą dalis – jau rugsėjo 23 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)