Kelionių organizatoriaus „Novaturo“ atstovas Vladas puikiai pažįsta Bulgarijos kurortus ir sako, kad „Golden Sands“ paplūdimys – išskirtinė vieta.

„Čia labai geri paplūdimiai. Lietuviai mėgsta Kroatiją, Turkiją, kankinasi ant akmenų, betono, kankinasi tame siaurame ruoželyje, o čia pakankamai vietos, labai geras smėlis, jūra nuosekliai gilėja, todėl labai smagu maudytis. Jūra rami, tad smagu su vaikais, gera šeimoms. Didysis tiek šio kurorto, tiek visos Bulgarijos privalumas yra itin patraukli kaina – tris, keturis kartus pigiau nei Italijos, Ispanijos kurortuose, o kokybė tikrai tikrai nenusileidžia“, – apie „Golden Sands“ ir visą šalį pasakoja Vladas.

Be abejo, mažesnės kainos per atostogas – didžiulis privalumas, mat geras poilsis be didžiulių išlaidų – bene kiekvieno keliautojo svajonė. O Bulgarijoje Vlado vardijamos kainos išties kelia nuostabą.

„Alaus ar vaisvandenių čia galima įsigyti už 50 euro centų tiesiog paplūdimyje, o kitur mokėtumėte 3–4–5 eurus“, – dalijasi kelionių organizatoriaus atstovas.

Į paplūdimį pasidairyti užsukę O. Gasanovas ir reperė Cheri pasižvalgė, kokie turistai čia lankosi, kokie gelbėtojai prižiūri ramybę ir kokios kainos bene brangiausiame pakrantės bare.

„Brangiausi kokteiliai kainuoja apie 4–5 eurus, arbata, kava – 1 eurą, vanduo – 60 centų, sultys – 80 centų“, – vardija meniu į rankas paėmęs O. Gasanovas.

O tuo metu V. Vyšniauskaitė nubėga iki sportuojančių vaikinų ir organizuoja rungtis. Prisitraukimų rungtį laimėjo Simonas (Simon).

„Laimėjo Simon ir šis laimėtojas ieško žmonos, laukia jūsų čia!“ – praneša su sportiškais vaikinais susipažinusi po Bulgarijos kurortus keliaujanti reperė.

Paplūdimyje besidairanti V. Vyšniauskaitė aptinka stendą, kuris skelbia, kaip elgtis prie jūros, – griežtai nurodoma neteršti paplūdimio, šiukšles mesti tik į šiukšlių dėžes, o gultais naktį naudotis draudžiama.

Norintiems pasprukti nuo šurmulio ir praverti istorijos šydą, Delfi.lt kelionių ambasadorius ir V. Vyšniauskaitė, lydimi „Novaturo“ atstovo, siūlo užsukti į paslaptingą vietą, kur pateikti nėra taip paprasta.

„Prieš 4–5 metus liūtis nuplovė šlaitą ant kelio. Bulgarai netaisė kelio, o jį atitvėrė. Tas kelias dabar uždarytas automobiliams. Juo galima tik eiti. Šis kelias veda iš paplūdimio į, pavadinkime, kaimelį. Ten yra viešbutis „Chaika“, kurį vietiniai vadina „Žurnalist“. Viešbutis dabar, švelniai tariant, apleistas. Jame sovietiniais laikais apsistodavo visų pirma Bulgarijos žurnalistai, kurie tuo metu buvo propagandistai ir kitų draugiškų respublikų aukščiausi žiniasklaidos priemonių atstovai, redaktoriai“, – pasakoja „Novaturo“ atstovas Vladas apie istorinę vietą.

Kelias, kurio nėra, – taip O. Gasanovas įvardija kelią, kuriuo keliauja pamatyti milžiniško sovietmetį menančio viešbučio, vis dar saugančio propagandistų paslaptis. O pakeliui atsikvėpti keliautojai gali nedidelėje pakelės užeigoje „Monika“. Prie užeigos staliukų prisėdusiems žmonėms atsiveria nuostabus peizažas. O kainos čia išties stebina.

„Buteliukas vietinio alaus kainuoja tarp 40–50 euro centų“, – ragaudamas nealkoholinį gėrimą išduoda O. Gasanovas.

„Alus už 40–50 centų, o vaizdas – už milijoną. Atkreipkite dėmesį – po kurorto šurmulio kaip čia ramu, kaip tylu“, – priduria „Novaturo“ atstovas.

Atsigaivinę ir pailsėję laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjai patraukia toliau. Ir štai atsiveria kadaise buvusi prabanga, kuria mėgavosi išskirtiniai asmenys.

„Čia formavosi Bulgarijos sovietinio elito kurortas. Buvo pusiau uždara teritorija, su leidimais. Kiekvienam mirtingajam čia nebuvo galima atvykti. Tik partijos grietinėlė – aukščiausi, ištikimiausi kadrai ir, žinoma, speciali vieta tau ir tavo kolegoms“, – kelionių organizatorių atstovas Vladas kviečia O. Gasanovą ir visą laidos kūrėjų komandą pasižvalgyti po buvusį „Žurnalist“ viešbutį.

O pasižvalgyti išties yra kur – milžiniškas pastatas iš betoninių plokščių langus turi tik vienoje pusėje, kur atsiveria vaizdas į jūrą. Architektūra lietuviams itin neįprasta.

„Tai įprastas viešbutis, į kurį atvyksta daug žmonių, tarp kurių – nemažai žinomų Bulgarijos žurnalistų. Taip pat turime daug svečių iš Lietuvos, Ukrainos, Rumunijos, – pasakoja viešbučio vadybininkas Borisas. – Viešbutis skirtas visiems, tik žurnalistams čia – palankesnės kainos.“

Pastatas, kaip viešbutis, jau nebeveikia, tačiau vienas jo kompleksas yra išlikęs. Tai žurnalistų kompleksas, kur kambariai išlaikyti lygiai tokie pat, kokie buvo prieš 50 metų.

„Net gėlės man labai primena mano mokyklos koridorius, kažkas panašaus būdavo. Čia dar turime ir prabangos detalių, – prie fortepijono prieina O. Gasanovas. Išėjęs į lauką „Lietuviškų atostogų“ gidu tapęs vyras užsuka į restoraną. – Nedaug kas čia išliko, bet restoranas „Žurnalist“ vis dar veikiantis. Man tai primena senoviškus lietuviškus restoranus iš dokumentikos, ką man teko matyti.“

„O man primena romėnų, graikų sodus, restoranus“, – šalia O. Gasanovo tarp kolonų prisėdusi įspūdžiais dalijasi V. Vyšniauskaitė.

Po kelionės istorijos takais laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjai patraukia „paragauti“ saldaus gyvenimo ir užsuka į viešbutį „Dolce Vita“. Tai mėgstamiausias į „Golden Sands“ keliaujančių lietuvių viešbutis.

Italijos dvasia dvelkiantis viešbutis siūlo ne tik erdvius kambarius – juose net kelios vonios suteikia privatumo. Atvykę svečiai čia gauna netgi specialų paplūdimio krepšį, tad galvoti tereikia apie pramogas ir poilsį, o visa kita – viešbučio užduotis.

Viešbučio „Dolce Vita“ vadybininkė Iljana sako, kad atvykę svečiai iš Lietuvos nori poilsio, kai nereikia rūpintis niekuo.

„Svečiai gauna nemokamus gultus, skėčius, turime didelį vandens parką, tad dažnai atvyksta šeimos su vaikais. Čia viskas įskaičiuota – viešbutyje yra trys restoranai, trys barai. Viešbutį labai mėgsta šeimos, tačiau atvyksta ir daug jaunų žmonių. Viešbučio barai dirba iki vidurnakčio, netoli yra miesto diskotekos ir barai“, – pasakoja Iljana.

Tiek aktyviai pramogauti, tiek ramiai ilsėtis norintys turistai čia ras viską. Turistai čia atvyksta iš įvairiausių kampelių – O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė tuo įsitikina, kai nukeliauja pasižvalgyti po viešbučio teritoriją. Prie baseinų poilsiu mėgaujasi iš Vokietijos atvykę jauni vaikinai, kai kurie turistai kalba lenkų kalba, dar vienas vaikinas pasisveikina ispaniškai. Didžiuliame baseinų komplekse pramogų atranda ir mažiausieji, ir vyresnio amžiaus žmonės.

O kaip atrodo miesto šurmulys vakare? Į vakarines miesto pramogas įsisuka ir laidos „Lietuviškos atostogos“ keliautojai.

Maisto čia rasite visą parą, o pasirinkimas išties įvairus – nuo suvožtinių, kebabų iki XXX dydžio blynų su įvairiausiais įdarais. Tokiu Lietuvos kurortuose nematytu paprastu ir kartu įspūdingu kepiniu susigundę keliautojai nenusivilia: išorėje traškus, viduje šokolado ir banano deriniu gomurį lepinantis blynas sulaukia O. Gasanovo ir V. Vyšniauskaitės- Cheri komplimentų.

„Atleisk, mama, čia kažkas tokio“, – emocijomis dalijasi Delfi.lt kelionių ambasadorius ir priduria, kad jo mama išties kepa labai skanius blynus.

Pasistiprinę po Bulgarijos kurortus keliaujantys pramoginės laidos kūrėjai staiga atsiduria prie Eifelio bokšto.

„Atvažiuokite į „Golden Sands“ kurortą ir čia, centrinėje pėsčiųjų alėjoje palei jūrą, pamatysite kuo tikriausią Eifelio bokštą. Jaučiuosi tikrai paryžietiškai. Niekada negalvojau, kad kada nors sėdėsiu Eifelio bokšte ant Juodosios jūros kranto“, – dalijasi O. Gasanovas, įkopęs į bulgarų pastatytą Eifelio bokštą.

„Svajonės pildosi čia – Bulgarijoje“, – priduria V. Vyšniauskaitė.

Šalia Eifelio bokšto pramogų parke gausu karuselių, atrakcionų, Judžinas kviečia įsiamžinti jo fotolaboratorijoje, kuri nukelia į praeitį ir padovanoja ne tik nuotrauką, bet ir smagių emocijų, tad pramogos ir poilsis Bulgarijoje laukia visų, norinčių pailsėti.

Kita laida ir nauji nuotykiai – jau antradienį, 20:30 val.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją