„Jokių blogų ženklų nematome“, – sako Lietuvos turizmo rūmų prezidentė, kelionių agentūros „Estravel Vilnius“ vadovė Žydrė Gavelienė paklausta, ar šiemet slidinėjimo kelionių neaptemdys koronaviruso šešėlis.

Pastarosiomis savaitėmis vis daugiau žiemos kurortų praneša atsiveriantys po daugiau nei metus trukusios pertraukos, kai kurie jau sulaukė ir pirmųjų turistų. Anot Ž. Gavelienės, lietuviai taip pat jau domisi slidinėjimo kelionėmis ir jas planuoja po mėnesio ar daugiau.

„Pandemijos metu žmonės paprastai perka keliones iki jų likus trims savaitėms, bet slidinėjimo keliones planuoja ir tolimesniam laikui. Didelės kompanijos, šeimos dažnai perka „viskas įskaičiuota“ paketą, kuris yra brangesnis, bet taip išvengiama papildomų išlaidų nuvykus į kurortą. Į tokius paketus įeina ne tik skrydis, pervežimas iš oro uosto iki viešbučio bei maitinimas, gėrimai, bet ir slidinėjimo pasai, pamokos, inventoriaus nuoma, nusileidimai su guminiais ratais, rogėmis ir kitos papildomos pramogos“, – pasakoja pašnekovė.

Ji pastebi, jog padaugėjo lietuvių norinčių į kalnus keliauti ne savarankiškai, o su kelionių organizatoriais: „Neįvykus kelionei, skrydžiui ar nutikus kitoms nenumatytoms aplinkybėms, kelionių organizatorius sugrąžins už kelionę sumokėtus pinigus, o keliaujant savarankiškai susigrąžinti sumokėtus pinigus už neįvykusią kelionę kur kas sunkiau, o kartais neįmanoma.“

Pasak bendrovės „Novaturas“ vadovės Audronės Keinytės, lėktuvai iš Lietuvos ir Latvijos į Italijos ir Prancūzijos slidinėjimo kurortus pradės kilti kitų metų sausį. „Nors slidinėjimo programa sudaro palyginus nedidelę žiemos atostogų sezono dalį – apie 9 proc., tačiau tai ryškų savo keliautojų ratą turintis produktas“, – pranešime sakė A. Keinytė.

Kada keliauti?

Žiemos pramogos anksčiausiai prasideda ir ilgiausiai tęsiasi Alpių kalnuose – slidinėjimo sezonas Italijos, Austrijos ar Prancūzijos Alpių kurortuose prasideda dar gruodį ir tęsiasi net iki balandžio vidurio. Tačiau į Alpes geriausia vykti sausį, vasarį ir kovo pradžioje, nes gruodžio mėnesį sniego dar mažoka, o įpusėjus kovui saulė jau pradėjusi tirpdyti sniegą.

Į slidinėjimo kelionę išsiruošus pirmą kartą, reikėtų atkreipti dėmesį į skirtingų kurortų kainas – vieno asmens skrydžio su bagažu, pervežimo paslaugomis, nakvyne bei pusryčiais viešbutyje 7 naktims kaina prasideda nuo kelių šimtų eurų, tačiau ji gali nesunkiai padidėti. Pavyzdžiui, Šveicarijos slidinėjimo kurortuose kainos visada bus aukštesnės nei Italijos.

Slidinėjimo kurortai šią žiemą planuoja įvesti privalomus COVID-19 pažymėjimus visiems turistams, įskaitant vaikus. Daugiausia dėmesio tenka COVID-19 pažymėjimams ir kokią įtaką jie turės slidinėjimo kurortams. Manoma, kad nepasiskiepyję, nepersirgę ir testuotis atsisakantys asmenys šį sezoną slidinėjimo kurortuose nebus laukiami.

Prieš kelias dienas Italija pasekė Austrijos pavyzdžiu ir nusprendė šią žiemą iš visų slidininkų, norinčių patekti į keltuvus ir kalnus, kurortų restoranus bei barus, reikalauti pažymėjimų ar įrodymų, jog jie yra pasiskiepiję, persirgę ar turi neigiamą COVID-19 testą. Manoma, kad lygiai taip pat pasielgs ir Prancūzija.

Kokios vakcinacijos taisyklės dabar galioja norintiems vykti į slidinėjimo kurortus?

Atkreipiame dėmesį, jog šios taisyklės galioja šiuo metu, tačiau gali keistis. Šalių vietos valdžia gali įvesti ir griežtesnes taisykles, slidinėjimo kurortuose leidžiančias lankytis tik skiepytiems ar COVID-19 prasirgusiems turistams, ypač jei daugės sergančiųjų ligoninėse.

Austrija

Nuo spalio mėnesio visi slidininkai nuo 12 metų visuose keltuvuose, apgyvendinimo įstaigose, restoranuose ir baruose turi laikytis vadinamos „3G taisyklės“, reiškiančios, kad jie privalės pateikti įrodymą, jog yra visiškai pasiskiepiję nuo COVID-19, persirgę šia infekcija ar turi neigiamą COVID-19 testo (ne seniau kaip prieš 24 valandas atlikto antigenų tyrimo ar ne seniau kaip prieš 72 valandas atlikto PGR tyrimo) atsakymą.

Prancūzija

Prancūzai slidinėjimo kurortuose planuoja naudoti pass sanitaire – sveikatos pasus. Sveikatos pasas, kurį reikalaujama turėti visose viešose vietose (įskaitant svetingumo sektorių), kur yra daugiau kaip 50 žmonių, išduodamas praėjus septynioms dienoms po antrosios „Pfizer“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“ vakcinos dozės, po keturių savaičių pasiskiepijus vienintele „Johnson & Johnson“ vakcinos doze bei po septynių dienų nuo pirmosios vakcinos dozės, jei žmogus jau buvo sirgęs COVID-19. Žmonės taip pat gali pateikti ne vėliau kaip prieš 48 valandas atlikto PGR tyrimo neigiamą atsakymą arba įrodymą (teigiamą PGR ar antigenų testo atsakymą), kad per pastaruosius šešis mėnesius, bet anksčiau kaip prieš 11 dienų, prasirgo COVID-19.

Italija

Italijos vyriausybė iš dalies jau patvirtino, kad slidinėjimo kurortuose bei keltuvuose (taip pat viešajame transporte, darbo vietose ir svetingumo įstaigose) bus reikalaujama vadinamų žaliųjų pasų. Ta reiškia, kad visi asmenys nuo 12 metų, norėdami gauti daugumą paslaugų slidinėjimo kurortuose, įskaitant lankymąsi restoranuose bei baruose, privalės pateikti įrodymą, kad yra pasiskiepiję, prasirgę COVID-19 ar turi ne vėliau kaip prieš 72 valandas atlikto PGR tyrimo neigiamą atsakymą. Keltuvai dirbs 80 proc. pajėgumu. Žaliųjų pasų nebus reikalaujama viešbučiuose.

Šveicarija

Šiuo metu Šveicarijoje visi asmenys, vyresni negu 16 metų, svetingumo vietose, didelio masto renginiuose ar sporto klubuose privalo turėti COVID-19 sertifikatą (įrodymą, kad asmuo yra pasiskiepijęs, persirgęs ar turi neigiamą PGR / antigenų tyrimo, atliekamo kas tris dienas, atsakymą). Spalio 20 dieną Šveicarijos pareigūnai patvirtino, kad šio sertifikato nebus reikalaujama slidinėjimo kurortų keltuvuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)