Ankstų rytą pakirdę „Delfi“ kelionių ambasadorius Orijus Gasanovas ir reperė Viktorija Vyšniauskaitė-Cheri leidosi į nuotykius.

„El Gounoje turistai gali pradėti savo dieną, o gal ir visas septynias, nuo žirgų ir saulėtekio, – iš „Habiba Horse“ sveikinasi keliautojai, apsupti žirgų.

„Tobulybė“, – priduria V. Vyšniauskaitė.

Devynerių metų kumelė Laidy bei trylikos Haidi paruoštos ir keliauninkai sėda ant išpuoselėtų gražuolių. O. Gasanovo kumelė ramiai laukia, kol pajudės į kelią, o štai V. Vyšniauskaitei neramu – vos užsėdus kumelė ima vaikščioti.

„Ai, ajajai, tu, man atrodo, specialiai paprašei, kad man duotų kokią paklaikusią“, – nerimaudama O. Gasanovui priekaištauja reperė. Netrukus kumelė sustoja, tačiau pradeda kinkuoti galvą.

„Damos yra ramesnės žirgų pasaulyje, labai dvi gražios damos. Jos – egiptietiškos veislės. Jei aš gerai suprantu apie žirgus, pati prabangiausia veislė pasaulyje – arabiški žirgai. Čia yra pusseserės. Haidi daug audringesnė nei mano Laidy“, – pasijodinėti nusiteikęs O. Gasnovas.

„Kaip sako, pagal šeimininką ir kepurė“, – apsipratusi su paskirta kumele jau drąsiau jaučiasi ir V. Vyšniauskaitė.

Tokia romantiška keliautojų laidos pradžia jiems pakelia ūpą.

„Tai yra gyvenimo akimirkos, anūkams apie tai pasakosiu“, – jodama smėlėtu taku sako V. Vyšniauskaitė-Cheri.

„Šešta valanda ryto El Gounoje, saulė pradeda atostogautojų dieną, nuotykius, linksmybes. Čia mes pradedame nuo dykumos ir judame prie Raudonosios jūros kranto. Bus pirmas kartas, kai į paplūdimį Egipte atjojame žirgais“, – grožėdamasis atsidūsta O. Gasanovas.

Ankstų rytą paplūdimys priklauso tik O. Gasanovui, V. Vyšniauskaitei ir juos atlydėjusiems žirgų prižiūrėtojams. Taip anksti sutikti saulės čia retai kas užsuka. Žirgai mėgaujasi maudynėmis, o dainininkė sako pasijutusi lyg meksikietiško serialo žvaigždė.

Iš vandens neskubantys žirgai neša keliautojus pro poilsiautojų vilas, kur žmonės dar tik keliasi.

„Metas pradėti nuotykius El Gounoje, čia tik pati pradžia“, – O. Gasanovas kviečia persikelti į sausumą ir pasimėgauti ne mažiau romantišku transportu.

El Gounoje pats populiariausias susisiekimo transportas yra triratė autorikša, daug kur žinoma pavadinimu tuktukas. O zuja jie įvairiausiais maršrutais – nuo viešbučio iki restorano, paplūdimio, ar tiesiog po miestą.

„Pats geriausias dalykas yra kainos. Žinai, kiek kainuoja? Nuo vieno galo iki kito – 2 eurus, arba 20 vietinių pinigų, – sako O. Gasanovas ir keliautojai sėda į atvirą transportą bei lekia į vandenlenčių parką. – Vienintelis vandenlenčių parkas visame Egipte. Čia tarp dykumos pasistatė parkiuką tokį. Ir dar vienas dalykas – šiame vandenlenčių parke beveik visuomet žiemos sezono metu sutiksite lietuvių.“

Laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjai sako, kad jei garsiai suriksite „Ar čia yra lietuvių?“, greičiausiai išgirsite atsakymą „Taip!“.

„Aš taip nekantrauju, niekada nebandžiau ir noriu kuo greičiau išmėginti. Jaučiuosi kaip pirmokė. Labiausiai bijau nukristi veidu, „batoną“ tokį skaudų pagauti, nes girdėjau, kad gali skaudėti“, – atvirauja „pradinukės startui“ besiruošianti dainininkė V. Vyšniauskaitė-Cheri.

Mamos tetos palaiminimą prisiminęs O. Gasanovas peržegnoja merginą ir palinki „sėkmytės“.

V. Vyšniauskaitė keliauja pas instruktorių, šis parodo, kaip viskas veikia ir kaip reikia tvirtai laikytis, kad netektų (bent jau greitai) merginai patirti to nenorimo skaudaus kritimo.

Vandenlenčių parko darbuotojas pasakoja, kad greitis bus apie 27 kilometrai per valandą.

„Man tai skamba labai baisiai, pavyzdžiui, dviračiu tokiu greičiu važiuot...“ – susimasto V. Vyšniauskaitė, tačiau tai neatvėsina noro išbandyti skrosti per vandenį vandenlente.

Parko darbuotojas nuramina, kad blogiausia, kas gali nutikti, tai tiesiog įkristi į vandenį. Po kelių akimirkų dainininkė tą pajunta savo kailiu – po pirmo bandymo atsistoti ant vandenlentės ji niurkteli į vandenį.

„Man beveik pavyko!“ – iš vandens šaukia V. Vyšniauskaitė.

Kelis kartus nukritus V. Vyšniauskaitei pavyko atsistoti, o nuo kranto pasigirdo lietuvės palaikymo šūksniai bei patarimai ištiesti rankas.

„Pradinukė“ grįžta į krantą plačiai besišypsodama: „Aš jau pabandžiusioji! Veltui bijojau, prisiklausiau baisių istorijų iš draugų. Buvo taip smagu.“

Treneris pagyrė V. Vyšniauskaitę, kad paprastai tiek žmonės pasiekia tik po trijų pamokų, o jai pavyko jau per pirmą pamoką gana ilgą laiką išsilaikyti nenukritus.

Aktyvių pramogų norisi daugiau? O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė kviečia į dar vieną rimtą išbandymą.

„Populiariausiuose Egipto kurortuose Šarm aš Šeiche ir Hurgadoje turistai labiausiai mėgsta nardyti Raudonojoje jūroje, o El Gounoje – savos vandens tradicijos. Į šį kurortą žmonės atvyksta kaituoti, čia yra įsikūrusios pačios geriausios jėgos aitvarų mokyklos Egipte. Vieną iš jų – „WindTrain“ – įsidėmėkite kiekvienas, tai lietuvių kaitavimo mokykla. Iš būtent pas juos, pas lietuvius, aš atvažiavau“, – pristato O. Gasanovas.
Lietuvis Edgaras Martinėlis, įkūręs mokyklą Egipte, tapo čia poilsiaujančių ir vėją gaudyti mėgstančių tautiečių traukos centru.

Kaitavimas Egipte yra jau seniai, bet galbūt tokio projekto iš Lietuvos nebuvo, kad pavasarį ir rudenį, kai Lietuvoje – ramybės sezonas, kas nors išvažiuotų ir įkurtų gimtąja kalba kalbančių instruktorių mokyklą. Mes tai padarėme prieš šešerius metus ir pavasarį–rudenį tendencingai tęsiame tą tradiciją, – pasakoja E. Martinėlis. – Tikrai įmanoma išmokti per savaitę, jei vėjas palankus, tai reiškia, jei žmogus gauna tris penkias vėjuotas dienas, to užtenka, kad išplauktų. Kai kurie tampa visiškai savarankiški ir saugūs, gali praktikuoti jau be instruktoriaus pagalbos.“

Kaip atrodo kaitavimo stovykla? Anot E. Martinėlio, žmonės tiesiog užsimano kaituoti, susiranda instruktorių dar būdami Lietuvoje, tada jiems suderinamas skrydis ir gyvenamoji vieta, suorganizuojamas pervežimas jau atvykus.

„Jie viską gauna, yra visas servisas. Ir tada, kai būna vėjuota, mes pakviečiame juos į paplūdimį bei pradedame sportuoti, mokytis kaituoti, o jei pasitaiko nevėjuotų dienų, stengiamės pasirūpinti ir parodyti kitus dalykus“, – sako mokyklos įkūrėjas.

Įranga sveria apie pusę tonos – tiek lėktuvu skraidina E. Martinėlis su komanda. Vyras juokiasi, kad save vadina „čigoniukais“, mat pasibaigus sezonui Egipte jie su gausybe nešulių keliauja pagal sezonus į Lietuvą, Turkiją, Braziliją. Kai kur žmonės tiesiog nori išsinuomoti inventorių, tad kartais ne visas inventorius, o tik dalis skraidinama, kur reikia.

Jei sportas domina, tačiau nesinori vandens, laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjai taip pat surado, kur pakviesti.

„Jei Jums vandens sportas ne prie širdies, ar kaip Orijus nemokate plaukti, nenuliūskite, nes tikrai rasite ką veikti“, – iš teniso korto rakete mojuoja V. Vyšniauskaitė.

„Net jeigu kaip Viktorija Jūs neįsivaizduojate, kaip žaisti tenisą, – ne bėda. Čia galima išsinuomoti teniso kortus treniruotėms, nuo pradžių iki galo išmokti žaisti tenisą ir galbūt tapsite nauja Serena Williams“, – O. Gasanovas skatina išbandyti pramogą, net jei ji dar neatrasta.

Paprastai į išbandymus nerianti V. Vyšniauskaitė šįkart užleidžia vietą O. Gasanovui. „Pradinuko“ vaidmenį perėmęs vyras susirungia su priešininku Madu iš Egipto.

Po įtemptos kovos V. Vyšniauskaitė praneša rezultatus.

„Ir geimą [žaidimą] rezultatu 45:5 laimėjo nenugalimasis Madu“, – merginai iškilmingai skelbiant rezultatą O. Gasanovas, jai dar nespėjus pasakyti, jau numoja rankomis.

Po tokios romantiškai pradėjusios ir sportiškos dienos keliautojai pagaliau suranda laiko pasistiprinti.

„Pasakysiu Jums nuoširdžiai – Egipte nelengva rasti originalių, išskirtinių vietų, bet mums pavyko. Mes esame „Malu's Deli“, tai sveikuoliškas ir labai labai geras restoranas arba bistro, – prie gausaus įdomių patiekalų stalo pasakoja V. Vyšniauskaitė.

Faina vietelė, tikrai. „Malu's Deli“ atidarė belgų porelė, apsigyvenę būtent čia, El Gounoje. Norėjo ko nors išskirtinio ir jiems pavyko. Visus produktus savo patiekalams jie užsako iš vietos ūkininkų, viskas yra natūralu, ekologiška ir viskas labai originaliai“, – priduria O. Gasanovas ir keliautojai jau pasiruošę ragauti viską, ką akys mato.

Ekologiški žalieji makaronai, krevečių, špinatų salotos, avokadų, žiedinių kopūstų salotos su pagardais, originalios picos, ispaniškas gaspačas, Italiją garsinantys ravioliai – žiūrėdami į patiekalus keliautojai sako dar labiau išalkę, tad sunkiai sekasi daug pasakoti.

Šventę gomuriui ir skrandžiui surengę kelionių laidos autoriai pasistiprinę ima dairytis nakvynės. Pasirinkta vieta – „Cook's Club“.

Viešbutis tik suaugusiems – taip V. Vyšniauskaitė apibūdina pasirinktą viešnagės vietą.

„O tik suaugusiems reiškia, kad čia gali apsistoti asmenys nuo šešiolikos metų, – patikslina O. Gasanovas. – Čia nėra vaikų kambarių, čia nėra vaikų auklių, čia nėra vaikiškų stalelių valgyti. Čia yra daug muzikos, daug linksmų žmonių. Man iškart jaučiasi, kad čia tarsi pabėgi iš Egipto. Tokia atmosfera, kad tu esi labai toli, – lyginčiau su Meksika, su Tulumu, kuriame buvau, tai ir čia kažkas panašaus. Čia, aišku, rytietiška, bet taip tulumietiška rytietiška.“

„Čia labai jauku ir labai stilinga, – dairosi dar hole prisėdusi V. Vyšniauskaitė ir prisimena namus. – Tas langelis labai primena Lietuvą, kokį sodą, kaimą.“

„Man čia visiška Meksika“, – užginčija O. Gasanovas.

Apsižiūrėję laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjai pakyla į kambarius, kur didžiulė lova keliautojus iškart taip ir gundo kristi į minkštą patalą.

„Aš noriu taip ir pasilikt“, – atvirauja O. Gasanovas.

„Taip ir liekam“, – šalia ant lovos gulėdama pritaria V. Vyšniauskaitė.

Visgi netrukus įgavę jėgų keliautojai neapleidžia savo pareigos ir keliauja pasivaikščioti bei apžiūrėti, kas gi, be minkštos lovos ir nuostabiai įrengto kambario, dar laukia čia gyventi norinčių turistų.

Šokio žingsneliais keliautojai sukiojasi prie baseino, kur įsikūrę poilsiautojai klauso didžėjų leidžiamos muzikos ir mėgaujasi saulės spinduliais. Ir tai – šiuo metu, kai Lietuvoje vis spusteli speigai, kuriuos keičia lietingi ir vėjuoti orai.

Lauke – 29 laipsniai karščio, vanduo – 28 laipsnių, o ore tvyro poilsio atmosfera.

Jei dar nesinori aptingti, tereikia prisiminti, kad El Gouna yra turtuolių miestas.

„Vieną turtuolį Jūs privalote įsidėmėti. Sami Saviresas – vienas turtingiausių milijardierių, net ne milijonierių, o milijardierių Egipte. Jeigu Jums įdomu, iš ko jis susikrovė turtus, tai jis šitai padarė legaliai tiesdamas kelius ir tiltus. Tai, kuo ir garsėja egiptiečiai. Susikrovė milijardus, o tada tuos milijardus norėjo kur nors investuoti. Ir Sami Saviresas pagalvojo: „O kodėl aš negalėčiau nusipirkti miesto“? Ir taip šis garsus turtingas žmogus tapo kurorto savininku“, – apie El Gounos savininką vienas per kitą pasakoja keliautojai.

Milijardierius ne tik įsigijo El Gounos miestą, jis jį padovanojo savo dukrai vestuvių proga, o pačiai vestuvių šventei Sami Saviresas pastatė įspūdingą statinį, kuris dabar vadinamas El Gounos parodų rūmais.
„Čia vyksta parodos, koncertai, čia vyksta visokie iškilmingi renginiai, taip pat – vestuvės. Čia rimta vieta – būtent čia ir vyko tos vestuvės, per kurias buvo padovanotas miestas“, – po įspūdingą statinį, apsuptą baseinų, vaikšto keliautojai.

„Mes apkeliavome pačius populiariausius šių metų kurortus, kuriuose atostogauja lietuviai. Deginomės, maudėmės, skraidėme, plaukėme, daug valgėme ir, aišku, šventėme. Galėtume taip tęsti be galo. Bet metas trumpam sustoti ir išsikrauti lagaminus“, – pirmąjį laidos „Lietuviškos atostogos“ sezoną jos kūrėjai skelbia baigtą.

O. Gasanovas primena – nepamirškite atostogauti, nes tai labai sveika ir naudinga. Ir atsisveikina iki kitų nuotykių: „Iš atostogų paimkite viską!“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)