Kelionių žurnalistas Orijus Gasanovas ir reperė Viktorija Vyšniauskaitė-Cheri kviečia traukti pripučiamus čiužinius ir pasinaudoti galimybe jau rudeninėmis kainomis pasimėgauti karštais orais.

„Jūra, smėlis ir saulė. Alanija yra Turkijos klasika. Manau, kad čia daugiausia viešbučių, daugiausia pasiūlymų yra. Jei į spintą jau pasidėjote pripučiamus čiužinius ir skėčius, manau, kad reikia juos išsitraukti ir keliauti į Turkiją“, – vilioja O. Gasanovas su V. Vyšniauskaite ir keliauja į pačios Kleopatros maudynių vietą.

Paplūdimys pavadintas paskutinės Egipto faraonės garbei, tad surasti jį išties nėra sunku. Pasigrožėti gamta, maloniu smėliu ir pasimėgauti vasariškomis maudynėmis rudenį – malonumas bet kuriam poilsiautojui.

Dainininkė V. Vyšniauskaitė-Cheri tikina, kad po maudynių gražėjo ne tik garsioji Kleopatra, bet ir dabar kiekvienas poilsiautojas, paniręs į jūros bangas, iškart tai pajunta.

„Po maudynių pasikeitėme nuo galvos iki kojų. Mano žmona tapo kaip Kleopatra, o aš – kaip Antonio“, – pritaria Cheri ir Alanijoje poilsiaujantis turistas.

Laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjai nusprendžia keliauti į viešbučius ir apsistoti nakvynei, tiesa, šįkart keliautojai pasuka į skirtingas vietas.

„Man patinka prabanga. Kai važiuoju atostogauti, noriu jaustis kaip ponia. Ultra all inclusive (visiškai viskas įskaičiuota). Štai viešbutis „Alarcha Hotels & Resorts“ būtent tą ir turi. Aš išsirinkau patį naujausią iš viso Alanijos regiono – šiais metais liepos mėnesį atidarytas viešbutis“, – pasakoja apie savo pasirinkimą V. Vyšniauskaitė.

Alanija

„Visada būna skirtingi žmonės: tie, kurie mėgsta ramybę užmiestyje – šįkart tokia yra Viktorija, pasirinkusi viešbutį už miesto, ir yra tokie žmonės, kurie mėgsta miesto centrą. Pavyzdžiui, aš. Todėl renkuosi viešbutį pačiame Alanijos centre. Šis viešbutis yra naujos kartos turkiškas viešbutis. Patenki į jį ir nesupranti, kurioje šalyje randiesi, ar tai Balis, ar tai Malaizija, gal tai Tailandas, o gal, vis dėl to, Turkija“, – apie viešbutį „Cooks Club“ pasakoja O. Gasanovas.

Skirtumai išties akivaizdūs. V. Vyšniauskaitės pasirinkto viešbučio administratorius pasakoja, kad svečiams labai patinka naujas viešbučio dizainas – modernus, šviesus, didelis.

O. Gasanovas savo pasirinkime parodo nuostabų baseiną, ir visai šalia atsiskleidžiantį vaizdą į jūrą.

Dainininkė V. Vyšniauskaitė toliau mėgaujasi atradimais – jos kambarys paskutiniame aukšte, visai šalia stiklinio viešbučio stogo.

„Dieve, aš negaliu! Orijau, pavydėk man“, – mėgaujasi Cheri viešnagės vieta.

„Žinot, kuo daugiau keliauju, tuo labiau suprantu, kad ne didybė ir ne prabangos visokios yra pagrindas. Pagrindas yra jaukumas ir geras skonis“, – bendrakeleivės nuomonei apie ponišką pasirinkimą nepritaria O. Gasanovas.

Kiekvienas pasirinkimas skirtingas ir vertas dėmesio. Iš abiejų viešbučių atsiveria puikus vaizdas, baseinai, O. Gasanovo pasirinkto kambario balkone įrengta ir sūkurinė vonia.

Beje, pramogas abu viešbučiai siūlo skirtingas. Jei V. Vyšniauskaitė visą dieną gali mėgautis ramybe, SPA, baseinais, tai O. Gasanovas dar gali išbandyti ir video pramogų bei pykčio išliejimo kambarius. Pykčiui išlieti sumanyta pramoga – nė vienoje keliautojų laidoje dar nebuvo pasiūlyta viešbučio svečiams. Taigi, O. Gasanovas, šįkart be V. Vyšniauskaitės pagalbos, keliauja į pramogų kambarį.

 Turkija, Alanija

„Šis kambarys patiks visiems, kas turi sukaupę daug nervų, streso, išgyvenimų. Tam viešbutis turi specialų kambariuką, kurį prižiūri ponas Boris“, – Orijus aprodo išties neįprastą vietą, kur galima daužyti viską, kas pakliūva po ranka, tik prieš tai būtina dėl savo saugumo apsirengti specialią aprangą.

Apsistoję viešbučiuose ir juos apžiūrėję, kelionių laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjai vėl susitinka mieste. Ką verta aplankyti, pamatyti ir paragauti?

Alanijos pasiūla poilsiautojams: rasite ir pramogų, ir atgaivą, ir kuo palepinti gomurį. Čia pat poilsiautojai gali pasimėgauti šviežutėlėmis įvairių tropinių vaisių sultimis, kurių kaina gerokai mažesnė nei Lietuvoje.

„Apelsinų sultys Vilniuje kainuoja apie 4-5 eurus restoranuose, čia – 80 centų. Ananasų sultys kiek kainuoja? Ar Lietuvoje iš viso būna šviežiai spaustų ananasų sulčių?“ – lygindami kainas O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė suabejoja, ar iš viso įmanoma gauti visko to paties, net jei ir brangiau Lietuvoje. Pasvarstę apie kainas, keliautojai išsirenka, ką ragaus patys.

Brangiausios sultys – granatų, jos kainuoja 2 eurus. Jomis pasimėgauti nusprendžia O. Gasanovas, o bendrakeleivė Cheri išsirenka vitaminų kupiną kokteilį.

Bene geriausias sprendimas, kaip daugiausia miesto apžiūrėti per trumpiausią laiką – funikulierius.

„Pagrindinė pramoga tikrai populiari, čia visada stovi eilė žmonių, visi nori į kalną. Kokie laimingi veidai nusileidžia. Jau galime išduoti, kad netrukus pamatysime garsiąją, visų išliaupsintą, visų išgirtą, knygose aprašytą Alanijos pilį“, – įsėdęs į funikulierių išduoda O. Gasanovas.

Alanija

Tiesa, užkilti į pilį kai kam – tikras iššūkis, mat funikulieriai yra pagaminti iš specialaus stiklo, tad kylant į kalną miestas atsiduria po kojomis. Visgi atsiveriantis kalnų ir statinių vaizdas užburia. O ant kalno pasitinka milžiniška Alanijos pilis.

„Sakyčiau, kad tai Alanijos numeris 1 lankomiausias taškas“, – įvertina O. Gasanovas, išvydęs, koks kiekis žmonių atkeliauja.

Išraizgyta kalno viršūnėje pilis iš paukščio skrydžio atrodo lyg iš pasakos, o nuo kalno atsiveria vaizdingi peizažai bei miesto panorama. Dainininkė Cheri savo susižavėjimą nusprendžia apdainuoti. Po peno akims ir sielai, keliautojai siūlo pamaitinti ir pilvą.

„Net jei keliaujate su viskas įskaičiuota paketu, išlįskite į miestą, nes Alanijoje tikrai yra vertų dėmesio restoranų, – kviečia O. Gasanovas, atsivedęs V. Vyšniauskaitę į vietą, kurioje nerasite daug turistų. – Čia negausite nieko turistiško, šita vieta patiems turkams sukurta. Čia pietus ir vakarienę valgo viešbučių personalas, barų, paplūdimių personalas.“

Užsieniečiai, taip atradę autentiškų turkiškų patiekalų vietą čia taip pat laukiami, tad užsukę O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė – ne vieninteliai kitataučiai kavinėje „Ravza“.

Maistas kavinėje „Ravza“ gaminamas pagal senas tradicijas, o tikroje tradicinėje turkų kavinėje niekada nerasite alkoholio. Atsigaivinti siūloma tikra turkiška arbata, kuri yra labai stipri ir labai karšta, bet būtent toks gėrimo derinys puikiai vėsina kūną.

„Čia yra osmanų imperijos patiekalai. O pats pagrindinis yra šis – šeimos dydžio lėkštė, kurioje yra absoliučiai visko – aviena, vištiena“, – varto milžiniško dydžio meniu keliautojai.

Kone visi patiekalai gardinami česnaku, tai itin populiarus prieskonis. O porcijų dydis toks, kad šeimai skirtas rinkinys sočiai pamaitintų keturis ir daugiau žmonių. Kur dar tradicinė duona, duona su sūriu ar kiti tik Turkijoje gaminami patiekalai.

„Jeigu nepatiks – viskas nemokamai“, – drąsiai sako virtuvės šefas, mat puikiai žino, kad osmanų paveldas yra būtent tai, kas tiesiog negali nepatikti svečiams.

Ragaudami patiekalus O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė svarsto, su kuo galima palyginti šį maistą.

„Man primena ne itališką picą, o naminę“, – įvardija O. Gasanovas.

„Man tai labiau panašu į kibiną nei į naminę picą, – po tokio V. Vyšniauskaitės komentaro O. Gasanovas suklusta, o netrukus pakeleivė savo pastebėjimu jį priverčia išpūsti iš nuostabos akis. – Į čebureką, va. Dėl to, kad aš jį taip perlenkiau“.

„Stop, stabdom“, – ima juoktis keliautojai.

Kaip tai besivadintų, abu vienbalsiai pritaria, kad maistas išties skanus ir paragauti jo būtina.

„O dabar faktai apie osmanų patiekalus. Faktas numeris vienas. Osmanų virtuvės patiekalus sukūrė gydytojai, tam, kad maistas būtų tinkamas mūsų organizmui, kad gerai virškintų, kad gerai priimtų kūnas, kad neitų į kūną, nors man nepanašu. Ir viskas dėl sultono. Šis maistas buvo kurtas sultonui tam, kad jis valgydamas kuo ilgiau gyventų ir kuo gražiau atrodytų. Faktas numeris du. Visą osmanų virtuvės ir sultono maistą, prieš patiekiant ant stalo, ragavo profesionalūs ragautojai. Faktas numeris trys. Pagrindinis ir svarbiausias faktas: šitie patiekalai yra labai, labai, labai, labai skanūs“, – pasakoja laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjai.

Skaniai pavalgę keliautojai dar neskuba miegoti. Naktiniame provincijos kurorte jie kviečia į romantišką vietą – Alanijos terasas, kur atsiveria nuostabus naktinio miesto vaizdas.

„Daug žmonių galvoja, kad Alanija – mažiukas kurortas, bet iš tikrųjų tai yra didžiulis miestas ir vakare labai aiškiai matosi, kiek daug švieselių šviečia visur aplinkui. Nusifotografuojate. Bet tada nuo šito kalno leistis negalima – reikia eiti ten tiesiai, kur veda kojos“, – intriguoja dar vienam atradimui O. Gasanovas.

Dainininkė V. Vyšniauskaitė pastebi, kad kryptis, kur rodo pakeleivis, papuošta trispalve ir ne bet kokia, o lietuviška.

Lietuva Turkijoje – taip šią vietą vadina ir Delfi kelionių ambasadorius ir tie, kurie ją atranda.

„Mes suradome pačią tikriausią lietuvišką vietą, su lietuviška muzika, su tikrais lietuviais. Galite pasijausti, kaip namuose. Šitą vietą labai mėgsta turistai iš Lietuvos, kiekvieną vakarą čia renkasi pašokti, pavalgyti, išgerti ir pasikalbėti lietuviškai, – sako keliautojai ir skuba pas baro įkūrėją. – Šios vietos krikštamotė, įkūrėja, savininkė Rūta – lietuvė“.

Moteris sukasi šou versle, tad dirbant Turkijoje ir kilo mintis, kad reikia lietuviškos vietos, kur galima pavalgyti ir pasilinksminti.

„Ten, apačioje, yra amfiteatras, o čia buvo kaip valgykla. Mes tiesiog pamaitindavome žmones. Jie pavalgydavo vakarienę ir eidavo žiūrėti šou, po to mes juos išveždavome. Vieną dieną vyrui sakau – o gal darome ką nors susijusio su Lietuva?“.

Baras tapo populiarus ne tik tarp atvykstančių lietuvių, vieta patiko ir vietos gyventojams, ir kitų šalių turistams. Žmones vilioja ne tik lietuviška muzika, maistas, bet ir vaizdas, mat iš čia atsiveria visos Alanijos panorama. Rūta neslepia, kad lankomumą pristabdė koronos pandemija, tad jei ne ribojimai, jau ir taip nemažas kiekis žmonių būtų dar didesnis.

Naktį miestas tiesiog atgyja – barai ir klubai tampa audringomis linksmybių vietomis.

„Čia tiesiog gatvėje kviečia į barus. Jei nenori ateiti sako – aš tau siūlau specialias kainas,“ – pasakoja O. Gasanovas, sutikęs kelis tokius barų šauklius.

Ištvermingiausi gali linksmintis iki pat aušros, o šokama ir gatvėje, ir baruose ir net ant baro stalų. Įdegę kūnai, siautulingi vakarėliai ir kojų skausmas nuo šokių garantuotas, jei tik ryšitės nerti į Alaniją ir atsipalaiduoti kartu su vietos gyventojais, kurie išties moka linksmintis.

Kaip seksis kitų pramogų išbandymai, kokie nuotykiai dar laukia laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjų žiūrėkite šį ketvirtadienį, spalio 28 d. 21 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)