Kaip rašoma „Bloomberg“, Tailande užsienio turistų sumažėjo iki žemiausio lygio per pastaruosius 12 metų: 2020 m. į šalį atvyko tik 6,7 mln. turistų, o 2019 m. čia lankėsi net 39,9 mln. turistų. Nepaisant to, kad spalį Tailando oro uostai vėl atsidarė užsienio turistams, per tris mėnesius kelionėms ryžosi tik 10 822 turistai. Taip nutiko dėl dviejų savaičių karantino, kurį privalu atbūti viešbutyje savo sąskaita, prieš keliaujant po šalį.

Viešbučių savininkai ir valdytojai jau kreipėsi su prašymu atšaukti karantiną atvykusiems keliautojams, kurie spėjo pasiskiepyti nuo koronaviruso ir gali tai patvirtinti, rašo „Financial Times“.

„Reikia kuo greičiau įsileisti sėkmingai pasiskiepijusius žmones be karantino“, – FT sakė viešbučių grupės „Minor International“ vadovas Williamas Haineke. – Didžiulis kiekis žmonių nevyksta į Tailandą ar į kitą šalį, kur reikia išbūti 14 dienų karantine, nes tai užima pernelyg daug laiko.“

Viešbučių verslo atstovai mano, kad atšaukus saviizoliacijos reikalavimą turistams būtų šansas išgelbėti Tailando ekonomiką – pajamos iš turizmo sektoriaus sudaro maždaug penktadalį šalies BVP.

„Dabartiniai karantino ribojimai kenkia mūsų industrijai ir daro didžiulė įtaką Tailando ekonomikai“, – įsitikinusi viešbučių grupės „Dusit International“ direktorė Suphadji Sutumpun. Jos nuomone, būtų efektyvu vienus iš pirmųjų skiepyti šalies viešbučių industrijos darbuotojus. „Tai apsaugotų ir vietos gyventojus, ir keliautojus, sumažintų infekcijos plitimo riziką“, – mano ji.

Viešbučių verslo atstovų pasiūlymas pateiktas Tailando vyriausybei. Bet turizmo sektoriaus darbuotojai jau ieško būdų, kaip savarankiškai išspręsti savo problemas – jie pateikia turistams neįprastų pasiūlymų.

Vasarį planuojama turistams pasiūlyti skiepų paketų – kaip rašo „Bangkok Post“, kai šalyje bus vakcinuoti rizikos grupių gyventojai, turizmo agentūros tikisi pritraukti skiepams ir užsienio turistų. „Kai atkeliaus vakcinos, turime sugalvoti planą turistams antram šių metų ketvirčiui, kuris būtų paklausus“, – cituoja leidinys Tailando turizmo tarybos vadovą Chamaną Srisavatą.

Manoma, kad kelionė truks mėnesį, o jos kaina bus apie 150 tūkst. batų (4 115 eurų). Į kainą įeina dviejų savaičių trukmės karantinas viešbutyje ir išlaidos skiepams.

Tailando turizmo tarybos vadovas mano, kad viešbučių verslo atstovai galės bendradarbiauti su privačiomis ligoninėmis, jei tai leis valdžia. Tiesa, jis pripažįsta, kad idėja preliminari, ją reikia tobulinti.
Kita jau įgyvendinta idėja – turistams siūlo praleisti karantiną prabangiuose golfo kurortuose, kur jie gali vaikščioti po teritoriją, sportuoti, o ne sėdėti užsidarę numeryje. Šiuo metu Tailando teritorijoje yra šeši kurortai, kuriems valdžia leido teikti tokio pobūdžio paslaugas. „Vis tik išeiti mums leido ne iš karto – tik penktą dieną, kai atėjo neigiami koronaviruso testai“, – patikslino vienas turistas, atvykęs į Tailandą su šeima, kad praleistų čia likusią žiemą.

Valdžia teikia turizmo industrijai finansinę paramą – neseniai buvo pratęsta išmokų programa, bet verslininkams reikalinga didesnė parama. Sausio 10–12 d. atliktos Tailando turizmo valdybos apklausos, kurioje dalyvavo 1884 turizmo agentūros, duomenimis, 92,6 proc. iš jų tikisi mažesnių išlaidų, o 81,2 proc. tikisi kredito mokėjimo atidėjimų. Tyrimas parodė, kad versle liko 65,3 proc. su turizmu susijusių įmonių, 34,7 proc. jau užsidarė.

Valdžia siūlo gelbėti turizmo industriją, įvedant turistinį mokestį atvykstantiesiems iš užsienio, praneša „The Independent“. Nacionalinio turizmo politiko komiteto siūlymu, mokestis būtų 300 batų (apie 8 eurai) vienam žmogui. Tiesa, ši iniciatyva dar svarstoma.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)