Keliautojas Mantas Bertulis, kuris šiuo metu vieši lietuvių pamėgtame Balyje, parodė kaip kuriamos netikros nuotraukos, atrodančios tikrai įspūdingai, pritraukiančios šimtus „like“, tačiau tuo pačiu puikiai iliustruojančios mūsų šiandieninę visuomenę, kuri daugiau pasitenkinimo gauna ne ragaudama skanų patiekalą, o jį gražiai nufotografuodama.

Kaunietis savo socialiniuose tinkluose įkėlė įspūdingą nuotrauką, kurioje jis su mergina pozuoja prie vienos populiarios Balio šventyklos vartų. Nuotrauka sulaukė didelio pasisekimo – beveik 700 „like“ „Instagrame“ ir dar 600 feisbuke.

Po kelių valandų vyras pasidalijo ir iškalbinga filmuota medžiaga, kurioje parodė kaip atrodo pavydą keliančių nuotraukų „gamyba“ ir papasakojo, kiek laiko teko laukti savojo „tobulo kadro“.

Pura Penataran Agung Lempuyang arba kitaip „Gates of Heaven“ yra ta vieta, kur žmonės atvyksta pasidaryti TOS nuotraukos. Pasak M. Bertulio, tai turbūt viena labiausiai nuvalkiotų vietų visame Balyje, tačiau tuo pačiu ir viena labiausiai pasaulyje atpažįstamų vietų.

„Kėlėmės 4.30 val. ryto ir išvykome 5 valandą, kad būtume gudresni už kitus ir nereikėtų stovėti milžiniškose eilėse. Taip pat kaip mes pagalvojo dar keli šimtai žmonių. Todėl atvykus apie 7.20 val. jau pamatėme nusidriekusią ilgiausią tokių pat instagramerių, kaip mes, eilę“, – pasakoja keliautojas.

Visų pirma pora privalėjo išsinuomoti sorongą – tradicinį medvilninį audinį, dengiantį kojas bei kelius. Tai žmogui kainavo – 10 000 vietinių rupijų (0,64 Eur).

„Įėjimas į šventyklą kaip ir nieko nekainuoja, bet turi kažkiek paaukoti. Įmetėme dar 20 000 nuo keturių žmonių (1,28 Eur). Tuomet pasijauti tarsi atsidūręs Valstybinėje mokesčių inspekcijoje likus savaitei iki paskutinės pajamų deklaravimo dienos. Pasiimi eilės numeriuką ir supranti, jog prieš tave stovi dar bent šimtinė tokių rimtai nusiteikusių nuotraukų medžiotojų.

Kiekvienas turi šansą pademonstruoti savo neoriginalumą keturiomis ar penkiomis pozomis ir dar tiek pat gali skirti bendrai nuotraukai. Žodžiu – tikras konvejeris. Todėl daugelis laukiančiųjų visą scenografiją susigalvoja ir ją repetuoja iš anksto. Improvizacijai čia laiko nelabai yra. Ypač, kai dažniausiai girdima frazė yra „next pose“ (kita poza – liet.). Tačiau dažniausiai pozos būna identiškos, o kai kurios kinės prieš šokdamos į aukštį labai nuvertina gravitacijos dėsnį.

Dabar ateina įdomiausia dalis. Kaip vyksta visa šita greitoji fotosesija? Yra vienas oficialus fotografas, kuriam tu, pralaukus daugiau nei dvi valandas eilėje, patiki visą atsakomybę ir paduodi jam į rankas savo telefoną. Aišku, jeigu nori, kad fokusas visur suvaikščiotų, tai ne pro šalį būtų palikti arbatpinigių 10-20K rupijų prieš fotosesiją“, – apie fotosesijos taisykles pasakojo M. Bertulis.


Socialiniuose tinkluose išvydę nuostabią nuotrauką net nesusimastome, kad nuotraukos ne visada atspindi tikrovę. Tuo įsitikino ir Balyje keliaujantys lietuviai, kurie pamatė, kokias gudrybes pasitelkia fotografai, kurdami „netikras“ nuotraukas.

„Ir štai čia prasideda magija! Instagramerių orgazmas! Vaikinukas prie telefono kameros prideda tamsų matinio stiklo veidrodį ir staiga nugremžtos šventyklos plytelės virsta vandeniu, o jūsų nuotrauka – atspindžiu jame. Ir taip kuriamos netikros nuotraukos, atrodančios tikrai įspūdingai, pritraukiančios šimtus „like“, tačiau tuo pačiu puikiai iliustruojančios mūsų šiandieninę visuomenę, kuri daugiau pasitenkinimo gauna ne ragaudama skanų patiekalą, o jį gražiai nufotografuodama.

Ir čia tik vienas iš pavyzdžių. Dar labai daug kur savo fotosesijoms gali išsinuomoti įvairias sukneles, nusipirkti žuvų maisto, kad tik jos prie tavęs atplauktų prieš paspaudžiant fotoaparato mygtuką, įrengtos sūpynės gaudyti nuotraukas skirtas namie likusiems draugams sužavėti“, – pasakojo M. Bertulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt