Esu aplankęs ne vieną Karibų salą: Dominikos Respubliką, Puerto Riką, Hondūrą, Belizą, Bahamas... Tačiau po viešnagių šiose salose įspūdis buvo panašus: paplūdimiai fantastiški, oras nuostabus, bet skurdas ir purvas kartais bado akis.

Su panašiomis mintimis šįkart nusprendžiau pradėti atostogas ir Prancūzijai priklausančioje Martinikos saloje. Maždaug 70 kilometrų ilgio saloje pirmiausiai įstrigo tai, kad čia labai švaru, tvarkinga. Daugelis kalba prancūzų (arba kreolų) kalba, yra labai draugiškai nusiteikę bendraudami su turistais.

Prieš kelionę skaičiau, kad geriausi mėnesiai lankyti Karibų salas yra vasaris ir kovas. Būtent tada yra mažiausia lietaus tikimybė. Žinoma, šio sezono metu ir kainos šokteli, nes salą gausiai lanko patys jos šeimininkai – prancūzai.

Vidutinė temperatūra dieną yra apie 28 laipsnius, o naktį – apie 20. Trumpai tariant, tai primena tobulą lietuvišką vasarą.

Aš į šią salą vykau su dar 5 žmonių kompanija. Populiarioje viešbučių ir apartamentų sistemoje užsisakėme milžinišką 220 kvadratinių metrų vilą su vaizdu į paplūdimį, kuri kainavo nepilnai po 50 eurų žmogui. Turėjome 4 miegamuosius, 3 vonios kambarius, patogią virtuvėlę su visais įrankiais ir maisto gaminimo priemonėmis bei milžinišką lauko terasą su kvapą gniaužiančiu vaizdu.



„Man šis grožis primena Naująją Zelandiją“, – kelis kartus kartojo vienas mano pakeleivių.

Atostogos Karibuose

Keliautojams, kurių daugiau nei du, tikrai rekomenduočiau nuomotis didelę vilą, su privačiu baseinu ir virtuvėle. Nėra nieko geriau, kaip valgyti savo pagamintus pusryčius puikioje terasoje su pasakišku vaizdu.

Kalbant apie maisto kainas prekybos centruose Martinikoje, jos lietuviui neturėtų sukelti šoko. Daug kas kainuoja tiek pat arba net pigiau nei Lietuvoje. Trumpai tariant, viskas, išskyrus vaisius, daržoves ir vištieną, kainuoja panašiai kaip mūsų šalyje. Labai mažos kokybiškų sūrių kainos, mėsos produktai – ne tik geros kokybės, tačiau ir nebrangūs.

Ypač nustebino alkoholinių gėrimų kainos, kurios gerokai mažesnės nei Lietuvoje: alus ar vynas čia kainuoja pigiau nei vanduo ir gerokai pigiau nei Lietuvoje (primenu, kad vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove).

Dėl ko verta važiuoti į lietuvių dar ne itin dažnai lankomą Martiniką? Čia nuostabūs paplūdimiai. Garsiausi kelionių portalai rekomenduoja aplankyti bent 10 įspūdingiausiųjų. Man labiausiai patiko Salines Beach bei Plage De La Pointe Marin.



Jie nėra itin gausiai nusėti lankytojų, yra ne tik balto smėlio paplūdimiai, žydras vanduo, tačiau ir stalai, prie kurių galima patogiai maitintis ar pagurkšnoti gėrimą.

Atostogos Karibuose

Kainos paplūdimio baruose labiau nei padorios: už milžinišką porciją šonkauliukų sumokėjau 12 eurų, jūrų gėrybės – keliais eurais brangesnės. Gardi porcija ant grotelių pačirškinto vištienos ketvirčio su gruzdintomis bulvėmis ir daržovėmis – vos 10 eurų. Beje, pamiršau paminėti, kad valgydami maistą galite grožėtis pasakiškai tyru vandeniu pliaže.

Bet, kaip rašiau ir anksčiau, čia daugelis besiilsinčių paplūdimyje valgo savo iš namų ar viešbučių atsinešą maistą.

Apskritai, žmonės čia labai atsipalaidavę ir nesukantys galvos dėl nieko. Pavyzdžiui, moterys paprastai deginasi be liemenėlių. Vyrukai drąsiai kalbina dailiosios lyties atstoves ir mezga su jomis ryšius.

Besilankant Martinikoje, pravartu nuomotis automobilį. Jo nuoma kainuoja nedaug, lengvai galite pasiekti bet kokį salos kampelį itin greitai. Eismas Martinikoje vyksta toje pačioje pusėje kaip ir Lietuvoje, tad didelių iššūkių nepatirsite. Nebent važiuodami žiedais, kuriuose galioja savos taisyklės (nėra aišku iš kurios pusės reikia palikti žiedą – daugelis vairuotojų važiuoja bet kaip).

Atostogos Karibuose

Tiesa, mėgstantys aktyvų naktinį gyvenimą gali nusivilti – čia nėra daug naktinių klubų ar barų, kur būtų galima linksmintis per naktis. Martinika – ideali vieta poilsiui be naktinių šėlionių.

Yra dar vienas dalykas, kuris pradžiugins negalinčius gyventi be interneto ryšio. Čia galioja Europos sąjungos (ES) tarifai. Tad kalbėti, siųsti žinutes bei naršyti galėsite taip, tarsi būtumėte kitoje ES valstybėje. Tiesa, šią prabangą siūlo tik „Tele2“. Mano ryšio operatorius šios prabangos nepasiūlė – „Bitės“ tarifai buvo kosmiškai brangūs, o „Telia“ leido taip, kaip ES šalyse, tik kalbėti ir siųsti žinutes, tačiau naršyti pigiai galimybės nesuteikė.
Todėl prieš vykdami į Martiniką būtinai susisiekite su savo ryšio tiekėju ir išsiaiškinkite, kokie tarifai jums bus taikomi. Aš pirkau vietinę SIM kortelę ir įsigijau planą naršymui. Tai kainavo 20 eurų savaitei.



Beje, tarp Lietuvos ir šios Karibų salos yra 6 valandų skirtumas. Labai tikėtina, kad Jus šioje Karibų saloje labai anksti vakare ims miegas, o ryte kelsitės kartu su kylančia saule – apie 5 valandą ryto.

Kai pernai atostogavau Lietuvos pajūryje, Nidoje, per savaitę maistui bei pramogoms išleidau apvalią sumelę. Už šiuos pinigus gerokai geriau kalendorinės žiemos metu leisčiau laiką Karibuose. Spėju, kad jei savo lankytojams Lietuvos pajūrio verslininkai nepasiūlys geresnių kainų ir įdomesnių paslaugų, dauguma vis dažniau rinksis užsienio kurortus, nes juose bus ne tik geriau, įdomiau, bet ir pigiau.


Žygimanto kelionių įspūdžius galite sekti jo paskyroje Instagram'e bei feisbuke.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (337)