Ne vienos šio žemyno šalies piliečius vis labiau erzina iš pažiūros toli gražu ne skurstantys atvykėliai iš Vakarų, susėdę gatvėse ir prašantys išmaldos, t. y. pinigų, kuriais galėtų susimokėti už kelionę iki kito suplanuoto maršruto taško.

Balyje jau nutarta imtis griežtų priemonių, siekiant išspręsti vis aktualesne tampančią įžūlių keliauninkų keliamą problemą, praneša CNN.

Salos imigracijos departamento atstovas Setyo Budiwardoyo oficialiame pranešime nurodė, kad apie valkataujančius turistus jau pranešinėjama šalių, kurių piliečiais jie yra, ambasadoms, kadangi kaip tik jos, esą, privalo pasirūpinti tokiais žmonėmis.

„Problemų keliančių turistų yra daugybė. Pastaruoju metu dažniausiai tenka susidurti su australais, britais arba rusais“, – sakė jis.

„Apie šiuos nemalonius atvejus pranešama atitinkamoms ambasadoms. Norime, kad jos pasirūpintų atostogaujančiais tėvynainiais“, – pridūrė pareigūnas.

Kaip sakė S. Budiwardoyo, anksčiau atvykėliais užsieniečiais pasirūpindavo imigracijos tarnyba, tačiau nuo šiol pasirūpinti jų pragyvenimu turės atitinkamos ambasados.

Didžiausia dalis Azijoje apsilankančių žmonių – tikri turistai. Deja, pasitaiko ir tokių, kurie ima elgetauti svečių miestų gatvėse kaulydami pinigų.

Šiuo metu po Pietryčių Aziją keliaujanti lietuvė Ugne DELFI pasakojo pastebinti vis daugiau turistų, kurie prašo paremti juos jų kelionėms.

„Azijoje esu jau pusantrų metų, keliauju po skirtingas Pietryčių Azijos šalis. Čia žmonės tiek mažai turi, bet sugeba išlikti laimingi ir paslaugūs, dalintis tuo, kuo gali. Tačiau paskutiniu metu vis daugėja vakariečių keliautojų, kurie pagrindinėse miestuose tiesiog sėdi gatvėse ir prašo vietinių gyventojų ar kitų turistų aukoti jiems pinigų. Dažniausiai jie būna pasidėję kartu užrašą, pavyzdžiui, ant kartono, prašantį padėti jiems keliauti po pasaulį. Kai kurie tai daro tiesiog nieko neveikdami ir sėdėdami gatvėje, kiti bando kažką pardavinėti, pavyzdžiui, esu mačiusi merginą, kuri „pardavinėja“ savo kelionės atspausdintas nuotraukas, kiti bando kažką groti ar dainuoti“, – pasakoja Ugnė.

Mergina piktinasi tokia jų veikla, nes jie griauna vakariečių reputaciją. Be to, pastebi Ugnė, tokiose šalyse, kaip Malaizija ar Indonezija yra pakankamai žmonių, kurie skaičiuoja kiekvieną centą.

„Didelė dalis žmonių neturi pakankamai lėšų pilnaverčiai mitybai, mokslams, o čia atvykę vakariečiai bando iš jų prašyti išmaldos. Labai keistai atrodo ir tokios situacijos, kai, pavyzdžiui, Kvalo Lumpūro centre, prie vietinių vargšų (kai kurie traumuoti, luoši, skurdžiai apsirengusios mamos su vaikais) sėdi baltieji ir prašo paremti juos jų kelionėms. Azijoje šiuo metu yra pakankamai daug turtingų vietinių gyventojų, kurie gali paremti tokius keliautojus, ir Pietryčių ekonomikos auga, bet kai pamatai, koks skurdas klesti tam tikrose Pietryčių Azijos šalyse, sunku, suvokti, kaip vakariečiai sau gali leisti prašyti pinigų jų laisvalaikiui – kelionėms“, – apmaudo neslėpė mergina.


Tiek vietiniai, tiek Azijos šalių svečiai yra nufotografavę nemažai elgetaujančių turistų nuotraukų. Tai – iš užsienio atvykę žmonės, susėdę gatvėse ir prašantys išmaldos arba pardavinėjantys kokius nors daiktus ir šitaip mėginantys prasimanyti pinigų, kad per atostogas galėtų pakeliauti po pasaulį.

Minėtina, kad gana dažnai tokie elgetaujantys keliauninkai būna atvykę iš turtingesnių šalių nei tos, kuriose prašo išmaldos.

Kai kurie išdrįsta būti net labai įžūlūs: begėdiškai prašo pinigų, o patys laiko rankose ypač brangias vaizdo kameras.

Pasitaiko ir tokių, kurie mėgina sukčiauti: meluoja, kad pametė debeto kortelę ir dabar žūtbūt turi gauti pinigų, kad galėtų grįžti namo, nors iš tikrųjų ketina tęsti keliones.

Elgetaujantys turistai

Azija, beje, – ne vienintelis tokio tipo problemų patiriantis regionas. Viena pora iš Vokietijos nutarė apkeliauti visą Naująją Zelandiją, pragyventi tikėdamasi iš to, ką pavyks gauti elgetaujant.

Aišku, kai kurie sušelpti pinigais maldaujantys turistai iš tiesų būna pakliuvę į bėdą ir ne dėl savo kaltės, tačiau nemažai yra ir tokių, kurie pinigų prašinėja piktybiškai.

Malaizijoje policija sulaikė du valkataujančius turistus (kaip manoma, tai buvo pora iš Rusijos), surengusius gatvėje savotišką pasirodymą: vienas iš jų mėtė aukštyn kūdikį ir siūbavo jį suėmęs už kojų.

Triukai su kūdikiu buvo įamžinti 90 sekundžių trukmės vaizdo įraše. Iš jo matyti, kaip jaunas vyras, fone skambant keistai muzikai, siūbuoja į šalis ir mėto į viršų sauskelnėmis apmautą kūdikį.

Šitokį pasirodymą su muzika surengę keliauninkai siekė išsikaulyti pinigų iš aplink susibūrusių žmonių, kurie, užgniaužę kvapą, stebėjo vyro veiksmus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)