„Kas galėjo pagalvoti, kad ilgą laiką kaip romantiškų ar medaus mėnesio atostogų vieta – Maldyvai – keliautojams taps pasaulio užuovėja nuo siaučiančio viruso?“ – į saugią atostogų kryptį kviečia kelionių dizainerė, „Boutique Travel“ įkūrėja Aja.

Kaip netikusios salos tapo rojumi

Maldyvus dabar keliautojai vadina rojumi, bet taip buvo ne visada. Maža to, 1960-aisiais Jungtinės Tautos nerekomendavo Maldyvų keliautojams: čia apsilankiusi misija konstatavo, kad salos nėra tinkamos turizmui. Tuo metu šis atokus salynas, kuriame gyveno tik žvejai, išvis nebuvo žinomas išoriniam pasauliui. Hululės saloje buvo tik nedidelis aerodromas be jokių reguliarių skrydžių. Nei bankų, nei telefonų, tik Morzės kodo radijo ryšys su Kolombu, esančiu Šri Lankoje, tuomečiame Ceilone.

Didžioji Maldyvų turizmo istorija prasidėjo nuo atsitiktinio susitikimo Kolombe tarp Italijos kelionių agento ir neseniai nepriklausomybę nuo Didžiosios Britanijos gavusių Maldyvų diplomato. Italas savo tautiečiams ieškojo laukinių, žmonių nepaliestų salų, kuriose tautiečiai galėtų netrukdomai pajusti pirmapradį pasaulio grožį, maudytis ir žvejoti. Idiliškas Maldyvų salynas italų kelionių agentui buvo meilė iš pirmo žvilgsnio. Pirmą kartą apsilankęs sostinėje Malėje su krovininiu laivu, jis iš karto pažadėjo grįžti su daugiau svečių.

Kitąmet sueis vos 50 metų, kai čia atvyko pirmosios grupės. Pirmieji Maldyvų turistai, daugiausia žurnalistai ir fotografai, apsistojo trijuose kukliuose nakvynės namuose Malėje, ir Maldyvai juos užbūrė. Italas pažadėjo atvežti daugiau turistų, jei vietiniai ras, kur jiems apsistoti. Taip radosi Kurumba, arba Kokosas, vietine dhivehi kalba. Aišku, kokį kitą jie galėjo sugalvoti pavadinimą? Juk neturėjo ryšio su pasauliu. Pirmojo viešbučio valdytojas prisipažino net nežinojęs, kuo maitinti iš už užjūrio atkeliavusius turistus, todėl iš anglų kalbos išsivertė receptų knygą. Pradėję nuo 60 svečių per mėnesį, Kurumba dabar priima 14 tūkstančių Maldyvų grožio trokštančių turistų.

Ši nedidelė istorija atspindi ir pačios šalies turizmo plėtrą – dabar veikia pusantro šimto viešbučių, vadinamųjų resorts, į šalį atskrenda 1,5 milijono turistų, o po poros metų, rekonstravus oro uostą, jis galės aptarnauti per 7 milijonus turistų. Tačiau čia nesijaučia turistų minių, kiekviena sala – tai atskiras viešbutis, o salų valstybė turi net 1 190. Beje, pirmasis Maldyvų viešbutis „Kurumba Maldives“ vis dar priima svečius.

Pamažu Maldyvai tapo ne tik laukinių paplūdimių ištroškusių italų, bet ir pasaulio turtingųjų ir įžymybių poilsio meka. Modelis Kate Moss Maldyvus vadina savo mėgstamiausia vieta Žemėje, o ji mačiusi, patikėkite, tikrai daug pasaulio. „Aš myliu Maldyvus – jų grožį, ramybę, laukinę gamtą, privatumą, bet labiausiai vandenį, jis čia yra kaip niekur kitur pasaulyje. Gal ir per dažnai vartojamas žodis, bet čia iš tikrųjų yra rojus, pati idiliškiausia ir labiausiai atpalaiduojanti vieta žemėje, – sako viena garsiausių pasaulio modelių apie vietinę Amilla Fushi salą. – Žmonės nerimauja, kad Maldyvuose nėra ką veikti, tačiau čia man niekada nebūna nuobodu: nardymas su vėžliais ir rykliais, žvejyba, kelionė laivu palydėti saulės, vandens sportas. Po tuo stulbinančiu vandeniu ir ant jo tiek daug visko vyksta.“ Be K. Moss, Maldyvus atostogoms renkasi Madonna, Alessandra Ambrosio, Paris Hilton, Penelope Cruz, Justinas Bieberis ar Gwyneth Paltrow.

Ant vandens

Planuojant atostogas Maldyvuose reikia nepamiršti, kad atokumas nėra savaime garantuotas dalykas. Iš kurortų, esančių per arti sostinės Malės, gali atsiverti vaizdas į daugiaaukščių panoramą, o kiti viešbučiai gali turėti triukšmingų kaimynų.

„Privačioje Kudadoo saloje neseniai atostogavo mano klientai. Jiems ruošiantis išvykti, salą apsupo dideli laivai. Žmonės ir klausia, gal nutiko karas, maža kas, Maldyvuose būdamas gali pamiršti apie likusio pasaulio egzistavimą. Ne ne, sako personalas, viskas gerai, dabar visi svečiai išsikrausto, nes nuo rytdienos čia apsigyvens labai saugomas aukšto lygio politikas, jam atostogos“, – tikrą istoriją prisimena Aja.

Lavijanio atole esanti sala labai garsi: čia yra atostogavusi modelis Naomi Campbell, „Vogue“ mados redaktorė Anna Dello Russo, mados pasaulio ikona Chiara Ferragni, o į kurorto atidarymą buvo atvykęs ir pats Maldyvų prezidentas. Šešių žvaigždučių sala dirba pagal naują ir niekur negirdėtą AAA sistemą – „Anything Anytime Anywhere“, kas reiškia bet kas, bet kuriuo laiku ir bet kur. Čia nereikia turėti piniginės, kad ir ko užsigeistumėte. Neriboti SPA ir masažai, neribotos vandens sporto pramogos, ekskursijos, jogos pamokos, privataus trenerio paslaugos, neriboti aukščiausios klasės vynai, rūšiniai šampanai, stiprieji gėrimai bei kokteiliai, net padelio kortai. Trečią valandą nakties užsimanėte ikrų? Prašom. Vakarieniausite dviese prie stalelio tiesiog vandenyje? Prašom.

„Šią salą poilsiui pasiūliau ir žurnalo „L’Officiel Lithuania“ redaktorei Agnei Jagalevičiūtei. Tiesa, kad dešimt dienų atostogų neprailgtų, jas suplanavome net trijuose skirtinguose viešbučiuose. Iš pradžių naujajame, vos per šį sezoną atsidariusiame „Kagi Maldives SPA Island“ viešbutyje, kuris specializuojasi sveikatinimosi programomis sielai, kūnui ir mintims. Vėliau Agnės atostogos tęsėsi tik suaugusiems skirtoje Hurawalhi salos viešbutyje, kol galiausiai finalines atostogų dienas rezervavau praleisti „Kudadoo“ – neabejotinai viename įspūdingiausių ir prabangiausių visų Maldyvų kurortų su vandens vilomis“, – pasakoja Aja.

Beje, vandens vilos nėra senas išradimas. Pirmąją Maldyvuose vilą ant vandens pastatė Shivdasani šeima – indų kilmės britas Sonu ir jo gražuolė žmona Eva, buvęs mados žurnalų modelis iš Švedijos. Pora pardavė „Six Senses“ viešbučių tinklą, bet pasiliko sau „Soneva Fushi“, įsikūrusį vienoje didžiausių Maldyvų salyno salų – Kunfunadu. Jis tiesiog užburia savo gamta: atogrąžų mišku, baltais paplūdimiais ir turkio spalvos vandenynu. Gyvenimas kurorte vyksta pagal filosofiją no shoes, no news (be batų ir jokių naujienų). Tik atsipalaidavimas ir malonumas. Tiesa, sunkumų šiek tiek kils: svečiams tenka sunki pareiga pasirinkti iš 11 rūšių pagalvių, 60 skonių naminių ledų, 500 skirtingų vyno rūšių.

Tiesa, teks pasirinkti ir salos pusę – saulėlydžio arba saulėtekio. Mat saulėlydžio pusėje vandenyne 650 metrų atstumu matosi kita sala, todėl, vadovaujantis Maldyvų standartais, jums gali būti per maža privatumo... Viešbutyje dar yra kino teatras po atviru dangumi, privati observatorija ir privatus vandens kalnelis kiekvienoje viloje. Beje, praėjusiais metais viešbutis atidarė dvi didžiausias pasaulyje vilas ant vandens – didesnė siekia beveik 1000 kv. m.

Aidint kalboms apie britų karališkosios šeimos paslaptis, verta atsiminti kitą pavadinimą – „Cheval Blanc“, arba lietuviškai Baltasis žirgas, – prabangi prancūzų viešbučių grandinė turi savo viešbutį „Randheli“, kuris sulaukė ir tikro princo ant balto žirgo. Dėl privatumo princas, tiksliau sakant, Kembridžo kunigaikštis Williamas su žmona Catherine rinkosi atskirą mažytę kurortui priklausančią nedidelę salelę su keturių miegamųjų vila. Be interjero, maisto, apgyvendinimo, meno, čia jus lydės ir išskirtinis kvapas, kurį viešbučiui sukūrė Dior nosis François Demachy. Tai – kardamonų, rožių ir dreifuojančio medžio kvapas, kuris sukelia saldžią gyvenimo salose svajonę. Viešbutis labi arti tobulumo – nenuostabu, kad jis priklauso prancūzų prabangos prekių koncernui LVHM kartu su prekės ženklais Louis Vuitton, Hennessy ir Moët.

Už savo vardą „Velaa“ viešbutis turi būti dėkingas jūrų vėžliams, kurie šioje saloje gyvena daugybę metų. Iš paukščio skrydžio išskirtinės viešbučio vilos ant vandens primena vėžlio galvą, o pati sala tarsi suformuoja jos kūną. Unikaliame viešbučio dizaine dominuoja vėžlio šarvo spalvos, raštai ir simboliai. Be pirmojo Maldyvuose atidaryto ledo kambario ir „Clarins“ kosmetikos SPA, viešbutis garsus savo penkiais restoranais, į kuriuos dirbti atvažiuoja garsiausi pasaulio šefai.

„Four Seasons“ grandinė Maldyvuose turi du viešbučius – „Landaa Giraavaru“ ir „Kuda Hura“, taip pat tinklui priklauso mažytė privati sala Voavah, pirmasis pasaulyje išskirtinis kurortas, įsikūręs UNESCO saugomame biosferos rezervate Baa atole. Privačios salos gyventojams priklauso 2 hektarai nepaliestos gamtos, kuria mėgausi tik jie.

Aštuntajame dešimtyje Kokosų salą atrado vokiečių fotografas Ericas Klemmas ir vadino ją Robinzono Kruzo sala. „Como Coco island“ specializuojasi klientų sveikatinime įspūdingame „Shambala Retreat“ centre. Salą supa ilgi paplūdimiai, o vilos – išties išskirtinio dizaino, jos tarsi vietinės doni valtelės, o interjere derinamas modernus dizainas ir Maldyvų tradicijos. Čia pat – rifas, kurį galima tyrinėti ir dieną, ir naktį, pamatyti nuostabų vandens pasaulį su rajomis ir rifiniais rykliais.

Jei baldai – tada „Cassina“, jei patalai – tai „Frette“, jei kava – tai „Lavazza“. Personalas – iš Italijos. Tokiu principu dirba „Baglioni“, pirmasis itališkas „luxury“ klasės viešbutis Maldyvuose. Koncepcija – itališka prabanga ir tropinis Maldyvų grožis. Viešbutis užima vieną nedidukę salą. Niekas ir taip nesiskundžia Maldyvų smėliu, bet čia pliažas išsijojamas du sykius per dieną – išrenkami didesni akmenukai. Beje, vandens ir pliažo vilos kainuoja vienodai, todėl tai puiki galimybė per savo viešnagę išbandyti abiejų rūšių apartamentus.

Po vandeniu

Nenuostabu, kad didžiausias pasaulyje stiklinis povandeninis restoranas yra Maldyvuose, o jo pavadinimas „5.8“ reiškia, kad jis yra beveik 6 metrai po vandeniu. Didžiausiame stikliniame pasaulio restorane po vandeniu telpa vos dešimt dviviečių staliukų. Jei pritrūktų erdvės romantiškai vakarienei, jį galima ir išsinuomoti. Įsikūręs tik suaugusiesiems skirtame naujame Hurawalhi viešbutyje. „Beje, kai viešbutyje Hurawalhi atostogavo Agnė Jagelavičiūtė, jai taip pat buvo rezervuotas stalelis šiame pasaulio rekordus gerinančiame restorane“, – intriguoja kelionių organizatoriaus „Boutique Travel“ įkūrėja Aja.

Pirmasis povandeninis restoranas pasaulyje taip pat yra Maldyvuose – „Ithaa“ buvo atidarytas dar 2005-aisiais viešbutyje „Conrad“. Jį suprojektavo architektas Ahmedas Saleemas. Tačiau tik restorano šiam išradėjui buvo maža: prieš dvejus metus atidarė ir pirmąjį pasaulyje povandeninį viešbutį.
Jo suprojektuota visiškai stiklinė vila „The Muraka“, kas vietinių kalboje reiškia koralą, atvėrė duris – perkeltine prasme – penki metrai po vandeniu Rangali saloje, jame žmonės gali užmigti po vandeniu ir atsibusti po bangomis. Viešbutis pastatytas iš plieno, betono ir akrilo, suprojektuotas atsižvelgiant į vietos ekosistemą. Čia dirba jūrų biologai, kurie prižiūri, kad paskandinto viešbučio poveikis aplinkai ir koralams būtų minimalus. Viršutinėje vilos dalyje, esančioje virš vandens, gyventojai gali grožėtis Indijos vandenyno bangomis, plaukioti baseine, kaitintis saulėje. O paskui liftu, tarsi urvu pasakoje „Alisa stebuklų šalyje“, nusileisti į stebuklingąjį povandeninį pasaulį. Po vandeniu įrengtas erdvus miegamasis ir vonios kambarys.

Maldyvuose pristatyta ir neįtikėtina pramoga – privatus povandeninis laivas „DeepFlight’s Super Falcon 3S“. Laivas, kuris, be profesionalaus kapitono, dar gali plukdyti du keleivius, siūlo patyrinėti UNESCO saugomą biosferos rezervatą – povandenines Landaa Giraavaru salos apylinkes Baa atole, slidinėti per rifus, praskristi žuvų būrius, plaukioti su delfinais. Laivas gali panirti į 37 metrų gylį. „Super Falcon 3S“ mažųjų povandeninių laivų technologijos viršūnė: ekologiškas ir valdomas baterijomis netrukdo jūrų gyvūnams, kiekvienas jo keleivis turi asmeninę kabiną su reguliuojamu oro slėgiu, kondicionieriumi bei stikliniu kupolu aplinkai stebėti.

Ajos patarimai keliaujantiems

Atskridus į sostinę Malę savo viešbutį saloje pasieksite hidrolėktuvu arba kateriu, priklausomai nuo atstumo. Brangiausi viešbučiai turi nuostabias savo laundžo zonas vietinių skrydžių terminale, kuriame su malonumu lauksite savo skrydžio.

Dažnu atveju kuo sala bus labiau nutolusi nuo sostinės, tuo bus daugiau ramybės, nes netrikdys nuolatinis greitaeigių katerių garsas ar reguliariųjų tarptautinių reisų lėktuvų triukšmas, bet atkreipkite dėmesį, ar šalia nėra kitų, populiaresnių salų.

Vidiniai skrydžiai tarp salų Maldyvuose vykdomi tik šviesiu paros metu. Jeigu tarptautinis skrydis vėlyvas, patartina rinktis viešbutį, pasiekiamą laivu. Kitas variantas – atskridus arba prieš išskrendant pagyventi viešbutyje arčiau oro uosto.

Dažna sala-viešbutis turi rifą, tačiau koks jo dydis ir ar jis nebuvo pažeistas viešbučio statybų metu, siūlyčiau pasidomėti detaliau. Maldyvai saugomi UNESCO, todėl viešbučių savininkai įpareigojami nepažeisti rifų, bet taip būna ne visada.

Jeigu esate aistringas povandeninio pasaulio gerbėjas ir renkatės giluminį nardymą, imkite savaitės trukmės safarį po Maldyvus – apsigyvenkite tiesiog jachtoje.

Lietuviai labai smalsūs, keletas savaičių viename viešbutyje dažnai jiems pasirodo nuobodu, todėl visada siūlau viešnagės metu pakeisti du ar tris viešbučius ir taip aplankyti skirtingas salas.

Maldyvuose aukštos klasės viešbučiai dažnai į nakvynės kainą įtraukia pusryčius, o vakarienes siūlo rinktis gurmaniškuose viešbučio restoranuose, kuriuose dirba patyrę pasauliniai šefai. Kita vertus, taupant biudžetą siūlyčiau iš anksto įsigyti maitinimo ir gėrimų paketus viešbučiuose – taip galima daug sutaupyti.

Bent kartą gyvenime išbandykite povandeninį restoraną. Klientai dažnai klausia, rinktis jame pietus ar vakarienę (kaina – nuo 220 JAV dolerių). Aš siūlau pietus, nes tuomet, kai dar šviesu, pamatysite visą vandenyno žydrynę. Bet sutemus, kai įjungiamas povandeninis apšvietimas, vakarieniaujant galima išvysti didesnių žuvų ir gyvūnų, kuriuos privilioja prožektoriai.

Keistieji Maldyvai

Nacionalinis Maldyvų medis – kokoso palmė, o gyvūnas – geltonuodegis tunas. Tai nuteikia geram poilsiui ir nuostabiai virtuvei, tiesa?

Maldyvai yra žemiausia šalis pasaulyje, kurios vidutinis aukštis nuo jūros lygio yra 1,8 metro. Palyginimui antras Kataras yra jau 28 m virš jūros lygio. Ir tai nėra gera žinia, nes Maldyvai skęsta.

Maldyvų salos susispietusios į 26 atolus, valstybę sudaro smėlis ir koralų rifai, techniškai Maldyvai yra 99 proc. vandens.

Tapti Maldyvų piliečiu nepavyks – pagal konstituciją jais gali būti tik musulmonai.

Ne, tai ne fotošopas. Maldyvų paplūdimiai yra balto smėlio, koralų kilmės, kuris yra labai retas ir sudaro tik 5 proc. visų pasaulio paplūdimių.

Būdami labai arti pusiaujo, Maldyvai saulės šviesą gauna beveik 90 laipsnių kampu, todėl būtinai naudokite aukščiausią apsaugą nuo saulės.

Nedidukai Maldyvai yra didžiausios pasaulio žuvies – bangininio ryklio – namai.

Kadaise koralai buvo plačiai naudojami statant namus. Seniausia mečetė Malėje Hukuru Miskiy – iš koralų ir įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Kadangi koralų rifai jau yra saugomi, juos naudoti statyboms dabar draudžiama.