Bet apie viską – nuo pradžių. Baigęs mokslus Vytenis nusprendė pakeisti gyvenamąją aplinką, užsidirbti daugiau pinigų, tad 2013 metų vasarą išvyko gyventi į Didžiąją Britaniją. Ten jis pragyveno 8 metus, dirbo samdomą darbą ir sukūrė šeimą, o ramiam lietuvio gyvenimui spalvų suteikdavo atostogos saulėtoje Turkijoje. Pirmą kartą Turkijoje Vytenis apsilankė prieš 6 metus. Rinkdamasis šalį atostogoms praleisti svarstė vykti į Ispanijos salas, Portugaliją arba Graikiją, bet galiausiai pasirinko poilsį Turkijoje, Kemero kurorte. Pasirinkimas ne tik nenuvylė, bet ir, galima sakyti, nulėmė tolimesnį vyro gyvenimą.

„Nesu daug keliavęs. Iš tikrųjų Turkija buvo pirmoji šalis, į kurią išvykau poilsinės kelionės. Vėliau teko ilsėtis Graikijoje, apkeliavau Olandiją, Prancūziją, bet kasmet 2–3 kartus vykdavome ir į Turkiją. Net pačiam įdomu, kas ten galėjo taip pavergti mano širdį. Matyt, Kemero gamta, kalnai, jūra, šiluma, kurios labai trūko Anglijoje. Patiko turkiškas maistas, dainos. Dar būdamas 15 metų nusipirkau turkų atlikėjo Tarkano (Tarkan) kompaktinį diską. Be to, turkų kalba man labai gražiai skamba, nors pradėjus gilintis pasirodė itin sunki“, – Delfi pasakoja Vytenis ir tikina vis tiek bandysiąs išmokti šią kalbą.

Pamėgęs poilsį Kemero kurorte, lietuvis ryžosi pakeliauti ir po kitus šalies regionus. Apsilankęs Oludenize, jis galutinai įsitikino, kad Turkija yra jo šalis. Paskui – viešnagės Fetchijoje bei lietuvių pamėgtoje Alanijoje, pastarojoje Vytenis ir nusprendė apsigyventi.

„Žinoma, ir Stambulas paliko neišdildomą įspūdį. Gali ir 100 kartų ten važiuoti, vis tiek ką nors naujo atrasi. Šis miestas magiškas – vieną kartą pabuvojus norisi sugrįžti dar ir dar. Senovinio miesto architektūra susipina su modernaus miesto kontrastais. Bosforo sąsiauris, Rumelio tvirtovė, Sultono Ahmedo ar „Hagia Sophia“ mečetės, Topkapio rūmai atrodo labai didingai ir įspūdingai. Ir tai – tik labai maža dalis lankytinų vietų, kurių yra tiek, kad neužtektų 3 dienų visoms apeiti“, – susižavėjimo neslepia pašnekovas.

Po trečio apsilankymo Turkijoje Vyteniui kilo mintis čia įsigyti nekilnojamojo turto ar tiesiog persikraustyti gyventi, bet vis dvejojo, ar pavyks susirasti darbą. Anot pašnekovo, Turkijoje tai padaryti nėra lengva, nes reikalingos darbo vizos, kurias suteikia tik darbdavys, taip pat reikalingas leidimas gyventi, jei planuojama apsistoti ilgiau nei 90 dienų, bei sveikatos draudimas. Praėjo keleri metai, kol lietuvio svajonės išsipildė ir atsirado proga persikraustyti į Turkiją.

Paklaustas, kaip į šį sprendimą reagavo draugai, artimieji, jis teigė sulaukęs daug palaikymo. „Daugelis reagavo teigiamai, gal šiek tiek su nuostaba: „Turkija?! Ką gi tu ten veiksi? Juk tai visiškai kitoks kraštas, kitokia religija, kultūra, papročiai.“ Žmonės įpratę, kad lietuviai persikelia gyventi į Ispaniją ir jos salas, tad Turkija pasirodydavo keistas pasirinkimas. Vis dėlto iš draugų, šeimos ir artimųjų sulaukiau didelio palaikymo, jie džiaugėsi šiuo mano sprendimu.“

Ir nors Vytenis apsigyveno populiariame šalies kurorte, atostogų režimu gyventi nesiruošia – jis čia įkūrė pramogų ir ekskursijų agentūrą. Žengti šį žingsnį paskatino kiekvienais metais vis didėjantis lietuvių turistų skaičius Turkijoje, be to, kaip pats sako, turint tokio dydžio grupę socialiniuose tinkluose nereikia sukti galvos dėl reklamos ir iš kur gauti klientų. Turkijos mėgėjams Lietuvoje Vytenis puikiai pažįstamas – jis prieš 4 metus „Facebooke“ įkūrė didelio populiarumo sulaukusią grupę „Atostogos Turkijoje“. Šiandien šioje grupėje – beveik 60 tūkstančių vartotojų, ji yra itin aktyvi.

„Grupę sugalvojau sukurti atostogaudamas Fetchijoje, tiesiog gulėdamas prie baseino. Pagalvojau, kad aš tikrai ne vienas toks, kuriam patinka atostogauti Turkijoje, o vienoje vietoje informacijos apie atostogas šioje šalyje nėra, žmonės neturi kur pasidalyti įspūdžiais, atsiliepimais ar paklausti tam tikrų klausimų, diskutuoti. Tad ir sukūriau grupę su labai paprastu, bet labai aiškiu ir akcentuotu pavadinimu – „Atostogos Turkijoje“, – įkūrimo pradžią prisiminė pašnekovas.

Iš pradžių Vytenis į grupę pakvietė tik savo draugus, bet per pusmetį grupė išaugo – čia jau buvo apie 1000 narių. Laikui bėgant prisijungdavo vis daugiau naujų žmonių, jie dalijosi patirtimis, klausimais apie viešbučius, apie juos palikdavo teigiamų arba neigiamų atsiliepimų, aptardavo orus, valiutą, kurortus, įkeldavo savo atostogų nuotraukų, vaizdo įrašų iš Turkijos. Grupėje nariai netruko rasti bendraminčių, draugų, keliavimo partnerių, iki šiol ten verda smagios diskusijos.

„Turkija – populiariausia atostogų kryptis iš Lietuvos, todėl žmonės nuolat ieško naujos informacijos. Šioje grupėje atsirado jau patyrusių keliautojų ir atostogautojų Turkijoje, kurie ne vienus metus keliavo po šalį, jie dalijasi patarimais su naujais nariais. Ir aš, ir kiti žmonės pradėjo kviesti savo draugus, pažįstamus į grupę. Vėliau atsirado ekskursijų agentūrų įrašų apie keliones, ekskursijų ir pramogų organizavimą, nariams tai patiko: žmonės rasdavo naujų lankytinų vietovių. Visa tai lėmė sėkmingą grupės augimą, kuris nesiliauja iki šiol. Šiuo metu kasdien prisijungia po 70–100 naujų narių“, – džiaugiasi Vytenis.

Populiarios grupės įkūrėjo neišgąsdino daugybė kitų kelionių agentūrų Alanijoje: jis įsitikinęs, kad klientų užteks visiems, ypač kai pasibaigs pandemija. Vis dėlto, pripažįsta, kad pandemija turizmo verslui sumaišė daug kortų, ne išimtis – ir jo įmonės veikla.

Į Turkiją vyras turėjo persikelti ir pradėti savo naują veiklą 2020 metų pavasarį, tačiau po pasaulį išplitus COVID-19 virusui turizmas sustojo, o skrydžiai buvo nutraukti. „Per vienas atostogas susipažinau su ilgą patirtį turizmo srityje turinčiu turku, pasidalijome mintimis, idėjomis, planais, aptarėme rizikas bei galimybes ir nusprendėme imtis verslo, tačiau buvau priverstas viską nukelti į 2021 metų sezoną, nors irgi buvo klausimų, ar šiemet sezonas Turkijoje tikrai prasidės. Nusprendžiau rizikuoti, mesti visus darbus ir atvykti į Alaniją ruoštis naujam sezonui, kitaip sakant, nebuvo kelio atgal. Darbai jau po truputį prasidėjo, tačiau dėl nežinomybės, pvz., ar organizatoriai nepradės atšaukti skrydžių iš Lietuvos, ar Lietuva ir Turkija neįves griežtesnio karantino, kiek ilgai dar Turkija reikalaus COVID testo atvykstant į šalį, ar Lietuvoje išliks reikalavimas izoliuotis grįžus iš Turkijos, nepavyksta dirbti visu tempu. Taigi turime daugiau laisvo laiko pasiruošti sezonui dar geriau, susidėlioti planus iki galo, paruošti būsimas ekskursijas, rasti naujų vietovių turistams“, – pasakoja verslą Turkijoje pradėjęs vyras.

Jis numano, kad šis sezonas nebus toks kaip prieš dvejus metus, nes daug žmonių nukėlė atostogas dar kitiems metams, o kiti išvis jas atšaukė. Tie, kurie nusprendė atostogauti šiemet, dažniausiai renkasi pasyvias atostogas – visą laiką praleidžia tik viešbučio teritorijoje, nes bijo užsikrėsti virusu. Ir nors dabar – dar tik pati sezono pradžia, jo įmonė jau siūlo visas pramogines ekskursijas ir atrakcijas: keturračių arba džipų safarį, skrydį parasparniu, daugelio pamėgtą plaukimą plaustais (raftingą) kalnų upe, turkiška pirtį hamam, plaukimą laivu jūroje, kelionę į Pamukalę, Kapadokiją, Žaliąjį arba Sapaderės kanjonus, Alanijos miesto ekskursiją, pervežimą iš oro uostų, VIP jachtas ir kitas pramogas. Pasak Vytenio, vėliau bus ir naujų ekskursijų ne tik anglų, bet ir lietuvių kalba.

„Kalbant apie kainas, atsižvelgiame į situaciją dėl pandemijos. Keliautojų srautai smarkiai sumažėję bent kol kas, tad ir mūsų kainos nėra didelės, konkurencingos. Be to, tai mūsų pirmas sezonas, todėl atidžiai atsirenkame partnerius, su kuriais bendradarbiausime, mums svarbiausia – gera aptarnavimo kokybė, saugumas, patikimumas ir kad klientas liktų patenkintas.“

Lietuvis tikino, kad pradedant verslą šioje šalyje labiausiai koją kiša vietinės kalbos nemokėjimas, nes anglų kalbos ne visada pakanka tvarkant dokumentus arba sprendžiant kitas problemas. Tačiau jis džiaugiasi, kad noriai padeda kolegos, verslo partneriai ir draugai turkai, – mielai gelbsti įvairiose situacijose. „Be pagalbos būtų labai sunku ką nors pradėti, nes tikrai skiriasi tiek verslo politika, tiek įstatymai, tiek kultūra. Planuoju ir pats išmokti turkų kalbą, juk dabar čia gyvenu“, – planais pasidalijo Vytenis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)