Kas mokės naująjį mokestį

Turkijos viešbučių ir turizmo agentūrų atstovų teigimu, niekas turizmo srityje nesitikėjo naujojo mokesčio, kuris jau imtas vadinti „apgyvendinimo mokesčiu“. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad nepaisant pavadinimo („apgyvendinimo mokestis“), šis mokestis nėra Europos šalyse taikomų „turistinio mokesčio“ arba „nakvynės mokesčio“ analogas, rašo atorus.ru.

Apgyvendinimo mokestį turės mokėti ne turistas, bet apgyvendinimo įstaigos, įskaitant viešbučius, motelius, apartamentus, svečių namus ir kempingus. Be to, svarbu tai, kad viešbučiai tokį mokestį mokės ir nuo svečio apgyvendinimo kainos, ir nuo kitų jam teikiamų paslaugų kainos (maitinimo, baseino ir SPA paslaugų, konferencijų, pramogų ir t. t.).

Naujasis mokestis bus taikomas nuo 2020 m. balandžio 1 dienos. Iki 2020 m. pabaigos jis sudarys 1 proc. nuo bendros svečiui suteiktų paslaugų kainos. O 2021 m. apgyvendinimo įstaigos į šalies biudžetą jau turės mokėti 2 proc. nuo sumos, gautos už suteiktas paslaugas. Bet ir tai dar kol kas nėra galutinai patvirtinti skaičiai: lemiamą žodį šio mokesčio klausimu turi tarti šalies prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, kuris turi teisę triskart sumažinti ar padidinti šį mokestį.

Viešbučių savininkai naująjį mokestį kritikuoja

Turkijos finansų ministerijos pateikta mokestinė staigmena iškart sulaukė aštrios vietos apgyvendinimo įstaigų savininkų kritikos. Kaip pažymi šalies Viešbučių savininkų federacijos (TUROFED) atstovai, sektorius jau ir taip priverstas mokėti Turizmo plėtros agentūrai. Be to, viešbučius veikia ir nuolat augančios maisto produktų ir energijos išteklių kainos, o tai taip pat mažina verslo pelningumą.

TUROFED pažymi, kad niekur kitur pasaulyje neapmokestinamos kitos viešbučio teikiamos paslaugos, neapimančios apgyvendinimo (SPA, konferencijos, baseino paslaugos ir kt.).

Turkija

Kaip mokestis atsilieps poilsio Turkijoje kainai

Turkijos viešbučių sektorių apsunkina dar ir tai, kad 2020 m. kainos jau nustatytos, ir dauguma kelionių organizatorių jau paskelbė ateinančių metų vasaros kelionių paketus. Tad tokie viešbučiai nebegali pridėti naujojo mokesčio prie jau patvirtintų sutarčių kainų. Kainas gali padidinti tik tie viešbučiai, kurie dar nepaskelbė savo kainų.

Vis dėlto, bent jau 2020 metais apgyvendinimo įstaigos šį mokestį daugiausiai padengs iš savo lėšų. O 2021 m. visi viešbučiai į numerio kainą neabejotinai įtrauks ir „apgyvendinimo mokestį“, todėl turistams kainos išaugs bent jau paskelbtais 2 proc.

Pažymėsime, kad net ir be naujojo mokesčio 2020 m. sezoną viešbučiai Turkijoje bet kokiu atveju padidins kainas 5-15 proc., o kai kurios įstaigos – dar daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)