Burduras (turk. Burdur) yra įsikūręs įdomioje ir keliavimui patogioje vietoje – Turkijos pietuose, Viduržemio jūros regione ir tik maždaug 2 valandų atstumu nuo turistų pamėgtos ir gausiai lankomos Antalijos. Miestas Turkijos mastu nėra didelis, gyventojų skaičiumi primena Panevėžį. Burduras išsidėstęs taip, kad jį iš vienos pusės riboja didžiulis Burduro ežeras, iš kitos – neaukšti Tauro kalnai. Per šiuos kalnus nutiesti keliai sukuria labai vaizdingus maršrutus vykstant į Burdurą tiek iš šiaurės (Turkijos gilumos), tiek iš pietų (Antalijos kryptis).

Kokie orai vyrauja Burdure šiltuoju sezonu?

Lietuvių turistams puikiai žinoma Antalija dėl savo unikalios padėties (šalia miesto iškilę statūs uolėti kalnai sulaiko nuo jūros einančio oro mases) pasižymi ne tik karštu, bet ir labai drėgnu oru. Burduras po Antalijos yra tikra atgaiva – miestas įsikūręs kalnuose ir nors Viduržemio saulė čia tokia pat kaitri, oras daug sausesnis, pučia gaivus vėjas ir išbūti lauke prie didelio karščio nepratusiems yra lengviau bei smagiau.

Ką pamatyti Burdure?

Pirmiausia norėčiau paminėti, kad Turkijoje Burduras nėra laikomas turistiniu miestu ir vietiniai gyventojai (ypač kaimiškose vietovėse aplink miestą) į turistus reaguoja su nuostaba. Tai ir gerai, ir nelabai: šiltu temperamentu pasižymintys turkai dažniausiai neatsisakys pagelbėti nepriklausomai nuo to, į kokią problemą keliautojas pakliuvo, tačiau išties nedaug žmonių gali bent minimaliu lygiu komunikuoti bet kokia užsienio kalba. Dėl šios priežasties bet kokios turkų kalbos žinios ar, blogesniu atveju, telefone esanti Google Translate programėlė (nepamirškite parsisiųsti turkų kalbos, kad veiktų net ir neprisijungus prie interneto!) gali būti netgi labai naudingi.

Pirmiausia atvykus yra įdomu ir vertinga aplankyti mieste esančius muziejus: Burduro (Archeologijos) muziejų bei Gamtos Istorijos muziejų. Burduro muziejus (turk. Burdur Müzesi) įsikūręs pačiame miesto centre, istorinėje vietoje, kur seniau stovėjo madrasa – istorinė musulmonų mokymo įstaiga. Šiandien iš jos yra išlikusi tik biblioteka, kuri stovi muziejaus centre. Aplink ją jau šiais laikais pastatyti muziejaus pastatai imituoja senąją islamo architektūrą ir formuoja vidinius kiemelius, kur laikoma dalis istorinių monumentų. Burduro muziejaus kolekcija daugiausia susideda iš antikinių skulptūrų bei kitokių senovinių radinių ir labai primena Antalijos muziejų. Kitas – Gamtos Istorijos muziejus (turk. Burdur Doğa Tarihi Müzesi), nors ir kiek mažesnis, vis tiek vertas turistų dėmesio. Įsikūręs jis taip pat istoriniame pastate – buvusioje XIX a. graikų bažnyčioje, rekonstruotoje, tačiau išlaikiusioje tradicinę architektūrą. Eksponatų čia nėra labai gausu, tačiau pagrindinis objektas net labai patraukia akį. Tai – puikiai išsilaikęs mamuto skeletas, stovintis salės centre taip, kad jį apžiūrėti galima iš visų pusių, o palipus laiptukais – ir iš viršaus. Aplankius muziejus, galima eiti pasivaikščioti po miestą.

Burduro centrinė arterija – Veteranų gatvė (turk. Gazi caddesi). Čia išsidėstę ryškiausi miesto pastatai: provincijos gubernatoriaus rūmai, paštas, juvelyrikos bei firminių drabužių parduotuvės, mečetės (kurių Burdure net 109), kai kurios kavinės ir restoranai. Senamiestis iškyla visai šalia, į jį patekti galima lipant sutvarkytais laiptukais. Senamiesčio gatvės išsidėsčiusios terasomis, čia ypač jaučiama Artimųjų Rytų dvasia, o senuose Osmanų imperijos laikais statytuose namuose įsikūrusios įvairios parduotuvėlės. Pačiame kalno viršuje iškyla Didžioji mečetė (turk. Ulu cami), pasižyminti tradicine architektūra su mediniu interjeru, panašiu į kaimiškų bažnyčių Lietuvoje. Šalia mečetės 1945 m. pastatytas didelis Laikrodžio bokštas (turk. Saat Kulesi) dabar lankytojams uždarytas. Paėjus aplink galima rasti tradicines turkų pirtis – hamamus, o tarp namų atsiveria graži miesto ir už jo dunksančių kalnų panorama. Dar geresnė panorama su vaizdu į Burduro ežerą matoma nuo netoli Gamtos Istorijos muziejaus esančio Kankinių paminklo (turk. Şehitler Abidesi), pastatyto atminti kovose su teroristais žuvusiems Turkijos saugumo tarnybų darbuotojams. Šis paminklas stovi ant kito gan aukšto ir stataus kalno, ten šalia monumento įkurtas romantiškas parkelis.

Miesto turistiniuose planuose dažnai išskiriami dar du įdomūs pastatai: Egiptiečių namas (turk. Mısırlılar Evi) ir Bakibey dvaras (turk. Bakibey Konağı). Tai gražūs turtingiems XIX a. turkų pirkliams priklausę pastatai, išlaikę medinę islamo architektūrą.

Kur pavalgyti Burdure?

Turkija garsėja savo tradiciniais valgiais, todėl apsilankyti restoranuose čia – tiesiog būtina kultūrinė patirtis, juolab, kad kainos daug mažesnės negu Lietuvoje. Burduras turi ir savo vietinį valgį – Burduro šiš kebabą (turk. Burdur şiş), kuriuo vietiniai labai didžiuojasi. Tai ant iešmo kepta malta jautiena, paruošta pagal specialų receptą – tikrai skanus valgis! Šį ir kitus vietinius patiekalus galima rasti bet kuriame geresniame miesto restorane. Iš jų man geriausią įspūdį paliko šie vietinių gyventojų rekomenduoti: „Toros Lokantası“, esantis šalia gubernatoriaus rūmų, „Altay Pide“ (einant nuo gubernatoriaus rūmų link senamiesčio; šis restoranas nuo gatvės pusės neatrodo įspūdingai, tačiau viduje turi erdvų ir žalią kiemelį) bei „Konya Sofrası“, esantis pačiame senamiestyje. Visuose restoranuose laikomasi labai tradicinės tvarkos: padavėjai tik vyrai, dirbantys šiame versle jau ne vienerius metus; klientui vos atsisėdus prie stalo atnešami užkandžiai, turkiška duona, bulguras, aštri paprikų ir pipirų pasta (turk. acılı ezme), salotos ar dar kažkas, priklausomai nuo vietos. Dažniausiai vietiniai gyventojai bet kokį valgį užsigeria airanu (sūroku iš vandens ir jogurto pagamintu gėrimu) arba fermentuotomis ropių sultimis (turk. Şalgam Suyu), kurios yra gan aštroko skonio ir patiks ne visiems. Turkija yra daugiausia arbatos suvartojanti šalis (vienam gyventojui) pasaulyje, todėl kiekvienas save gerbiantis restoranas po valgio klientams pasiūlys nemokamos juodosios turkiškos arbatos iš tradicinių stiklinių.

Ką dar pamatyti Burduro provincijoje?

Be Burduro miesto visoje provincijoje yra daug daugiau įdomių ir vertų aplankyti objektų. Čia paminėsiu tik žymiausius. Visgi iki jų nusigauti gali būti sudėtinga: visuomeninis transportas iki daugumos jų neveža, lieka galimybė išsinuomoti automobilį, tačiau reikia atminti, kad regione keliai nutiesti per kalnus ir vairavimo kultūra Turkijoje labiau primena kitas Artimųjų Rytų šalis, negu Europą, todėl vairuojant reikia būti ypač atsargiais.

Burduro ežeras (turk. Burdur Gölü) išsidėstęs miesto vakaruose. Tai didelis (didesnis už Kauno miestą) sūrusis ežeras. Dėl didelės ištirpusių mineralų koncentracijos, jis žiemą neužšąla ir tai daro jį svarbia vieta migruojantiems ir žiemojantiems paukščiams. Truputį už miesto ant šio ežero kranto yra įrengtas ir viešasis paplūdimys. Šią vietą pasiekti galima miesto viešuoju transportu – autobusu.

Insuyu urvai (turk. İnsuyu Mağarası). Tai stalaktitų-stalagmitų turintys ir turizmui pritaikyti urvai Tauro kalnuose, esantys netoli kelio į Antaliją, apie 13 km nuo Burduro. Urvai jungiasi galerijomis, viduje yra natūraliai susiformavusių ežerėlių.

Salda ežeras (turk. Salda Gölü) žinomas visoje šalyje dėl savo grožio, švarių balto smėlio paplūdimių, ryškiai žydros spalvos ir dar vadinamas „Turkijos Maldyvais“. Visgi, siekiant išsaugoti ekosistemą, nuo 2020 m. ežere draudžiama maudytis. Įdomus faktas: šiemet NASA mokslininkai pareiškė, kad Salda ežere esantys mineralų ir uolų depozitai labiausiai iš visų Žemės objektų savo struktūra primena Marse tyrinėtą Jezero kraterį.

Antikinio Sagalassos miesto griuvėsiai yra apie 30 km nutolę nuo Burduro. Griuvėsiai mena visas senąsias regioną valdžiusias senovės imperijas, ypač Romą, ir atspindi jų architektūrą. Vietovę tyrinėjo Belgijos mokslininkai, dalis radinių yra eksponuojama Burduro ir Antalijos muziejuose.

Kaip esant Turkijoje pasiekti Burdurą?

Priklausomai nuo vietos, iš kur keliaujama. Burdurą galima pasiekti traukiniu iš Izmiro, vykstant „Göller“ ekspresu. Autobusais atvykti galima iš visų aplinkinių miestų (įskaitant Antaliją), reisai yra dažni, reguliarūs ir nebrangūs.

Turkija yra labai didelė, per du žemynus nusidriekusi šalis, pilna nuostabios gamtos ir visus istorijos laikmečius apimančio paveldo. Tai ne vien pajūrio kurortai ir Stambulas. Net ir truputį pavažiavus nuo tradicinių turistinių vietų galima rasti labai daug įdomaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)