Užsukę į turgų nusiteikite derėtis ir savo kailiu išbandyti turkišką apsipirkimo kultūrą, pranešime žiniasklaidai sako kelionių organizatoriaus „Kidy Tour“ produkto vadovė Neringa Kurtinaitienė.

Ką verta pirkti?

Pirmiausia, Turkiją sunku įsivaizduoti be lukumo, t.y. spalvotos želės gabalėlių, pabarstytų cukraus pudra. Nusipirkti turkiško gardėsio galima beveik visur, taip pat ir oro uoste. Dėžutėse gražiai supakuotas lukumas yra puikios lauktuvės draugams ar bendradarbiams. Alternatyva saldumynams – prieskoniai ir arbata. Galite rinktis tradicinį prieskonių mišinį arba atskiras rūšis, pavyzdžiui, raudonėlį, mėtą, kuminą, Lietuvoje mažai žinomą žagrenį. Taip pat galite įsigyti arbatos, stiklinaičių arbatai ar visą servizą su tradiciniu arbatinuku. Paprašykite pardavėjo paaiškinti, kaip teisingai paruošti turkišką arbatą.

Turgus Turkijoje

Vienas iš gražiausių ir vertingiausių dirbinių, kurį galite parsivežti iš atostogų Turkijoje, yra rankų darbo kilimas. Jį galima kloti ant žemės ar naudoti kaip dekoraciją ant sienos. Nesijaudinkite dėl transportavimo – dauguma parduotuvių teikia siuntimo paslaugas, tad kilimą galėsite gauti tiesiai į namus. Jei didelis kilimas nėra tai, ko ieškote, galite rinktis mažus kilimėlius, pagalvių užvalkalus ir kitus tekstilės dirbinius. Dar vienas tradicinis daiktas, kurį galite įsigyti Turkijoje – nargilė. Nepamirškite įsitikinti, ar pardavėjas ją išties gerai supakavo.

Jei iš Turkijos norite parsivežti tik nedidelį suvenyrą prisiminimui, visuomet galite rinktis Fatimos arba turkišką akį: plokščią stiklinį suvenyrą, kurio mėlyname fone nupieštas baltas ratas, o jo viduryje – juodas taškas. Tai – vienas iš seniausių talismanų, saugančių nuo nelaimių, pritraukiančių sėkmę ir padedančių išsipildyti norams. Ir galiausiai, išsiruošus apsipirkti Turkijos kurortuose į akis krenta žymių prekių ženklų produktai – rankinės, diržai, drabužiai – ypač žemomis kainomis. Ir nors turkai išsijuosę tvirtins, kad tai – originalas, šios prekės yra tik nelegaliai gaminamos ir parduodamos kopijos.

Turgus Turkijoje

Derybų menas

Apsipirkinėjant Antalijos kurortų turguose nepamirškite derėtis, nes derybos (turk. pazarlık) yra svarbi turkų kultūros dalis. Derėtis čia priimta dėl visko: ne tik perkant brangų daiktą, bet ir mielą smulkmeną ar suvenyrą. Ką daryti, kad derybos vyktų sėkmingai ir jūsų naudai?

Pirmiausia, išsiaiškinkite, kiek kainuoja jūsų norima prekė pas kelis skirtingus pardavėjus (tai ypač aktualu, jei planuojate įsigyti kilimą). Prieš pradėdami derėtis nuspręskite, kokią sumą esate pasiruošę mokėti. Pardavėjas jūsų paprašys daugiau nei tikisi gauti, tad siūlykite perpus ar net dar žemesnę kainą. Taip pat, jei ketinate pirkti kelis daiktus, paprašykite papildomos nuolaidos.

Nesijauskite įpareigotas pirkti – jei nesugebėjote nusiderėti iki jums priimtinos kainos, mandagiai padėkokite pardavėjui ir išeikite. Beje, sakoma, kad kartais tokia taktika padeda derybose – pardavėjas gali pasivyti jus ir pasiūlyti mažesnę kainą, jei, žinoma, gali. Jei pardavėjas nesumažina kainos, o prekę įsigyti norite, grįžkite po valandos ar kitą dieną arba ieškokite kito pardavėjo, turinčio panašių gaminių už geresnę kainą.

Apsipirkimas turkams yra ne tik veiksmas, kuriuo parduodami ir įsigyjami daiktai, tai – galimybė bendrauti ir leisti laiką, todėl nenustebkite, jei pardavėjas jums pasiūlys arbatos, kavos, užkandžių ar cigaretę. Pardavėjas stengsis parodyti jums kuo daugiau prekių ir apie jas papasakoti. Net ir tokiu atveju, jei vaišinotės arbata ar apžiūrėjote krūvą kilimų, nesate įpareigotas nieko pirkti – nepasiduokite pardavėjo spaudimui.

Turgus Turkijoje

Kaip atsiskaityti?

Atsiskaityti Turkijoje galite Turkijos liromis, kurių kursas siekia apie 6–7 liras už vieną eurą ir yra kintantis, tad prieš vykdami pasitikslinkite. Kai kurie pardavėjai priima JAV dolerius ar eurus. Taip pat yra parduotuvių, kuriose kainas galite rasti užrašytas ne tik Turkijos liromis, bet ir eurais ar JAV doleriais. Jei planuojate lankytis kassavaitiniuose ūkininkų turguose ir pirkti alyvuogių, daržovių ar vaisių, juose atsiskaityti geriausia liromis. Taip pat lirų prireiks mažose kavinėse ir užeigose.

Derėdamiesi turėkite omenyje, kad kaina, apie kurią kalbate, galioja tuo atveju, jei mokėsite grynais pinigais. Mokant banko kortele (jei tokia galimybė yra), kaina gali keistis – pardavėjas gali pridėti papildomą mokestį už kortelės aptarnavimą.

Jei nusprendėte, kad atostogaudami atsiskaitinėsite tik Turkijos liromis, jų išsikeisti galite oficialiose keitimo vietose – jose kursas yra pats palankiausias. Nepatartina pinigų keisti oro uoste dėl blogesnio kurso. Pritrūkę grynųjų galite naudotis bankomatais. Dideliuose Antalijos kurortuose jų rasite nemažai, o štai mažuose miesteliuose bankomatų gali ir nebūti. Prieš išvykdami atostogauti pasitikrinkite, kiek kainuos pinigų išėmimas Antalijos regiono bankomatuose. Turėdami grynųjų būkite atsargūs, nelaikykite visų pinigų ir kortelių vienoje vietoje, o eidami į turgų būkite budrūs.

Turgus Turkijoje

Geriausi Antalijos regiono turgūs

Kiekvieną penktadienį Alanijoje veikia ūkininkų turgus, poilsiautojus ir vietinius viliojantis šviežiomis daržovėmis, vaisiais, prieskoniais ir čia pat gaminamais skanėstais. Jei norite apsipirkti parduotuvėse, galite traukti į prekybos ir pramogų centrą „Megamall“, kuriame rasite tarptautinių ir vietinių prekės ženklų.

Kemere turgus rengiamas pirmadieniais ir antradieniais. Pirmadieniais ūkininkai prekiauja šviežiais maisto produktais ir kvapniais prieskoniais, tad turguje galima sutikti apsipirkinėjančius vietinius turkus. Antradienio turgus skirtas drabužiams, batams, suvenyrams. Be to, Kemero centre galima pamatyti moterų, pardavinėjančių pačių gamintus nėrinius. Pirkdami ir per daug nesiderėdami jas paremsite.

Didžiuliame Antalijos turguje galima rasti visko, ko tik reikia ir norisi – maisto, drabužių, avalynės, suvenyrų ir kito. Be to, Antalijoje verta pasižvalgyti ir po Kaleiçi rajoną, kuriame gausu didelių šiuolaikiškų parduotuvių ir nedidelių parduotuvėlių. Pastarosiose galima įsigyti juvelyrikos, kilimų, odos ir tekstilės gaminių, vietinės keramikos. Nepamirškite derėtis.

Sidėje turgus rengiamas šeštadieniais, o didesnis ir įdomesnis – ketvirtadienį šalia esančiame Manavgate. Turgus Beleke vyksta taip pat šeštadieniais, jame galima rasti tiek maisto produktų, tiek drabužių ir kitų gaminių. O antradieniais verta nuvykti į šalia esantį Kadriye miestelį ir pasivaikščioti po spalvingą turgų, kuriame puikiai atsiskleidžia vietinė kultūra, o įsigyti galite prieskonių, rankomis dekoruotų keraminių indų, pašminos vilnos šalikų, juvelyrikos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)