Anot jos, didžioji dalis Turkijos turizmo pramonės sukasi aplink Stambulą, Egėjo ir Viduržemio jūros pakrantes, todėl dauguma dar netyrinėtų vietų yra kituose regionuose, rašoma pranešime žiniasklaidai. Turkija yra 37-oji pagal dydį šalis pasaulyje ir apima daugybę žemių, tad rekomenduojame atrasti kitą Turkiją – Šiaurės Rytų regione.

„Vietos kelionių organizatoriai retai siūlo keliones į Šiaurės Rytus, kadangi juose nėra paplūdimių. Tačiau šios vietovės turi itin gražius Kačkaro kalnus, daug mažų tradicinių kaimų ir visiškai kitokį gyvenimo būdą, laužantį bet kokius stereotipus apie Turkiją“, – pasakoja kelionių vadovė.

Pasak jos, nors Turkija ir sugriežtino karantino sąlygas, vietos turizmas nėra uždarytas, o europiečiams įprastos kelionės nuomotais automobiliais atveria unikalias galimybes pažinti šalį kitaip.

1. Karsas ir Ani arba tūkstančio bažnyčių miestas

Apsilankyti Karse ir apžiūrėti Ani, kitaip vadinamą tūkstančio bažnyčių miestu – privalu visiems, norintiems suprasti Turkiją kur kas giliau nei ilsintis viešbučiuose. Ani senamiestį, esantį už 60 minučių kelio nuo Karso, sunku pasiekti viešuoju transportu, tačiau išsinuomoję automobilį, galite mėgautis įspūdinga kelione. Šis senovės miestas buvo Bagratidų Armėnijos dinastijos sostinė, kurioje senovės bažnyčių liekanos, išsibarsčiusios aplink, atvaizduoja nuostabią kritusio miesto architektūrą.

Tuo tarpu Karso miestą kadaise valdė rusai, apie kurių buvimą byloja ir senojo kvartalo pastatuose bei paminkluose matomi ženklai. Tačiau norėdami pamatyti dar įspūdingesnį vaizdą, rekomenduojame nuvykti į Karso pilį. Būtent šiame mieste pamatyti būtina ir Kildir ežerą, kuris žiemą pavirsta pasakų stebuklu.

2. Žaliasis Camlihemsinas: viename su gamta

Tuo tarpu jei trokštate gamtos apsupties, keliaukite į Kamlihemsiną – vieną gražiausių Turkijos vietų, įsikūrusią Firtinos slėnyje. Netoliese jo – Kakaro kalnai ir Ayder plokščiakalnis, garsėjantis senais mediniais namais. Gamtos peizažai ir panorama – ne vienintelė priežastis aplankyti įspūdingąjį Kamilhemsiną. Tarp jų – unikalią regiono kultūrą bylojantys Tulum dūdmaišiai ar plynaukštės migracija, karštais vasaros mėnesiais, kada gilyn į Kakaro kalnus, traukiasi vietos gyventojai ar senoviniai Osmanų akmeniniai tiltai. Maisto gurmanams patiks skanusis „Muhlama“, sūrio tipo fondiu.



3. Neatrastas Savsato nacionalinis parkas arba Turkijos Alpės

Atvykus į Savsat nacionalinį parką, jums bus atleista jei paklausite, ar vis dar esate Turkijoje. Šis kalnų kaimas primena Prancūzijos Alpių miestą, kuris rudenį ir vasarą yra žalias, o žiemą ruošiasi snygiui, tad nuomotas automobilis arba speciali ekskursija po regioną – būtent tai, kas padės pažvelgti į Turkiją kitomis akimis.

Penkių žvaigždučių viskas įskaičiuota viešbučių ir SPA centrų čia nėra – nacionalinis apsaugos statusas ir išlaiko tikrąjį šio regiono grožį. Vietiniai gyventojai vis dar paiso senovinio gyvenimo būdo, tad bičių laikymas ar gyvulių ganymas – neturėtų stebinti.

Savsat yra netoli Karagolio Milli parko ir Artvino provincijos, kurios tampa vis populiaresnės Turkijos vidaus turizme. Nors dėl paplūdimių stygiaus ir neperprantamos kultūros užsienio pagrindinės kelionių bendrovės čia turistų srauto nukreipti nesistengia, tačiau Turkijos žiniasklaida vis dažniau kalba apie esamą vietinio turizmo augimą dėl turistų noro pažinti vietinį šalies paveldą.

4. Istorinis „Mardin“

Būdami čia verčiau pamirškite naująjį Mardiną ir nuvykite į senąją miesto dalį, dengiančią didelį kalvos šlaitą Mesopotamijos lygumų pakraštyje. Senasis Mardinas išsiskiria akmenine namų architektūra, senomis mečetėmis, vienuolynais ir balandžiais, kurie atlieka reveransus danguje bei unikalia virtuve. Dibeko kava, stiprus ir žemiškas vietos gėrimas, kimšti ėrienos šonkauliai – pagrindiniai šio regiono virtuvės simboliai.

Norintiems daugiau – būtina apsilankyti Daros, Deyrulzafaran vienuolyno griuvėsiuose bei senajame Midyate, atspindinčiame nuostabią gyventojų kultūrą ir gyvenimo būdą.



5. Gaziantepės perlai arba geriausios baklavos motina

Miesto pilis ir panorama – pačios papasakos apie kadaise vykusį Turkijos Nepriklausomybės karą. Čia tikrai nerasite „Coffee inn“, bet vietiniai kavos namai aktyviai prekiauja kava, kuri – viena geriausių. Mieste gausu senąsias istorijas pasakojančių muziejų, vienas jų – Mevlevi, kuriame galima išvysti besisukančių dervišų šokius ar sužinoti apie regioninius patiekalus ir gėrimus kulinarijos muziejuje.

Gaziantepas garsėja ir dėl vario darbų, tad jis – puiki vieta pamatyti amatininkų darbus, seniausiame vario turguje.

6. Konservatoriška Sanliurfa

Tai – vienas religingiausių Turkijos miestų, tad šurmuliuojančio naktinio gyvenimo čia tikėtis neverta.
Bet verta aplankyti Balikligolį. Juk čia – Nimrudas įmetė Abraomą į ugnį. Tad netoliese rasite ir Mevlido Halio mečetę ir urvą, kuriame anot musulmonų ir gimė Abraomas.

Tačiau būtina atskirti naująją Sanliurfą nuo senosios jos dalies, nes pastarojoje yra pagrindiniai lankytini objektai, tarp jų ir pilis su nepaprastu vaizdu į miestą. Už valandos kelio – įspūdingieji Harrano avilių namai. Verta vykti ir tam, kad savo akimis išvysti seniausią pasaulyje šventyklą ir UNESCO pasaulio paveldo objektą, Gobeklitepe.

7. „Haci Bektas Veli“ kompleksas

Valanda kelio automobiliu nuo Goreme esančio Haci Bektas Veli komplekso, galėsite pasisemti puikių įžvalgų apie Turkijos Alevi bendruomenę. Šiame XIII a. kultūros paminkle yra Haji Bektas Veli, gerbiamo islamo Alevi sektos pamokslininko, mauzoliejus. Tad atvykę rudenį – galėsite stebėti ir kasmetinį festivalį.

8. Acik Saray: atviri rūmai

Kol kas dar labai mažai žinoma apie šį apleistą urvų kaimą, apgaubtą paslapties, pradedant apie tuos, kas jame gyveno ar kodėl jis buvo pastatytas. Vietiniai pravardžiuoja jį atvirais rūmais, kadangi čia galima rasti keistų grybų formos uolų darinių, įmantrių fasadų, vedančių į daugelį kambarių. Kai kurie jų – buvo senosios bažnyčios. Istorija byloja, kad šie rūmai gali būti pastatyti X ar XI amžiuje, todėl galima tik spėlioti, kiek juose dar slypi paslapčių. Dėl prastų kelių – turistai čia vyksta ganėtinai retai, tad ir eilių prie bilietų kasų beveik nebūna.

9. Eski Gumuslar vienuolynas

Netoliese nuo Nigdo provincijos yra Eski Gumuslar vienuolynas, kuris kadaise buvo išskaptuotas iš didžiulio akmens, o jame esančios bažnyčios ir freskos yra VII–XI a. Nors kai kurios freskos buvo bandytos renovuoti, didelio pasisekimo nesusilaukė. Koridorių ir kambarių labirintai suteikia jaudinančios patirties.

Anot N. Kurtinaitienės, automobilio nuomos kaina šioje šalyje dienai siekia vos 45 Eur. Nuomojantis ilgesniam laikui, pigiau – apie 30 Eur: „Prieinamos automobilių nuomos kainos keliautojams suteikia išskirtinę galimybę nevaržomai keliauti po dar neatrastas, tačiau nepaprastą istoriją menančias, senąsias Turkijos vietoves“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)