DELFI jau sudarė geriausių Turkijos viešbučių, tinkamų poilsiui su vaikais, sąrašą ir domėjosi ar verta vykti už viešbučio ribų. Tęsiame straipsnių apie poilsį Turkijoje ciklą ir šį kartą kalbėjomės su didžiausiais Lietuvos kelionių organizatoriais, kurie patarė kaip nepatyrusiems keliautojams išsirinkti viešbutį, kad netektų nusivilti. Taigi, kaip tokį išsirinkti?

Renkantis poilsines atostogas Turkijoje dažniausia ir daugiausiai nusivylimo galinti sukelti klaida yra neteisingas viešbučio pasirinkimas. Technologijoms žengiant į priekį, galimybės pasiekti ir susirasti informaciją yra beveik beribės. Tačiau mūsų atostogos – tai yra labai jautrus ir laukiamas dalykas. Paprastai keliautojai turi labai daug lūkesčių iš pačios kelionės, laiko, praleisto su šeima ar draugais. Todėl ir pasiruošimas, planavimas turėtų būti labai atsakingas.

Kelionių organizatoriaus „TUI Baltics“ pardavimų vadovas Renatas Umbrasas teigia, jog dažniausiai daroma klaida, ta, kad keliautojai nuodugniai nepasidomi, ką įsigijo ar neperskaito atmintinės turistui, kurioje dažniausiai aprašyta kelionės metu visa reikalinga informacija.

„Žmonės nepasidomi, kur įsikūręs viešbutis, kokia paslaugų pasiūla. Būna atvejų, kad, pavyzdžiui, jaunos poros, mėgstančios aktyvų poilsį, įsigyja viešbutį, kuris yra pritaikytas konkrečiai šeimyniniam poilsiui, arba šeimynos tikėdamos ramaus poilsio, įsigyja viešbutį, kuris įsikūręs šalia pagrindinės barų gatvės“, – dažniausiai pasitaikančias klaidas vardija R. Umbrasas.

„Tez Tour“ Ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė pastebi, jog žmonės pernelyg skuba įsigyti kelionę.

Vieštbutis Turkijoje

„Kiekvienas turime labai konkrečių atostogų lūkesčių, todėl tam, kad atostogos džiugintų, reikėtų išsirinkti kelionę būtent pagal savo prioritetus. Nes jei vienam šildomas baseinas nesvarbu, tai kitam tai – pirmo būtinumo dalykas“, – teigia bendrovės atstovė.

„Renkantis kelionę svarbu labai aiškiai įvardinti lūkesčius, galbūt ankstesnes patirtis. Tuomet žinant, kokio poilsio tikimasi, agentas galės parinkti ir parekomenduoti geriausius variantus, atkreips dėmesį į vieną ar kitą kriterijų. Reikia taip pat suprasti, kad pagrindinis pasisekusios kelionės receptas – geras nusiteikimas, supratimas, kad kiekvienos šalies ar netgi regiono kultūra, maistas, aptarnavimas ir netgi požiūris į turizmą yra skirtingas“, – kelionių organizatoriaus „Itaka“ pardavimų vadovė Daiva Strumskienė.

Į kelionių agentus kreiptis nebūtina, bet verta

Kiekvieno keliautojo lūkesčiai ir poreikiai atostogoms yra skirtingi, todėl ne visada galima pasikliauti kitų keliautojų atsiliepimais. Be to, tokiose šalyse kaip Turkija ir Egiptas egzistuoja viešbučių skirstymas žvaigždutėmis, tačiau jis neatitinka Europos standartų. Taigi, nederėtų kliautis vien žvaigždutėmis. Net jei kelionę organizuojate patys, verta pasikonsultuoti su kelionių agentais, nes daugelis jų asmeniškai lankosi įvairiuose viešbučiuose, kad turėtų kuo daugiau informacijos apie jį. Primename, kad konsultacija su agentu neįpareigoja pirkti paslaugų.

Daugelį viešbučių įmanoma rasti ir populiariose internetinėse platformose, pavyzdžiui, Booking.com, tačiau prieš rezervuojant kambarius verta palyginti kainas su tomis, kurias siūlo kelionių organizatoriai – kartais jos ženkliai skiriasi. Pasak „Kidy Tour“ produkto vadovės Neringos Kurtinaitienės tai lemia glaudus kelionių organizatorių bendradarbiavimas su viešbučiais: „Organizatoriai iš anksto planuoja ir tariasi dėl planuojamų vietų atostogų sezono metu, derasi dėl kainų. Taigi, ne visuose viešbučiuose įmanoma rasti vietų renkantis kelionę internetu, o konkrečiam atostogautojui rezervuojant vietas tiesiogiai, kainos gali būti ir didesnės.“

Turkija

Planuojant vykti tokiomis populiariomis atostogų kryptimis kaip Turkija ar Egiptas N. Kurtinaitienė pataria rinktis kelionių organizatorių, nes tai dažnu atveju yra ir patogiau, ir pigiau.

„Visų pirma, kelionių organizatorius sukomplektuoja visą kelionės paketą, į kurį įeina skrydis, pervežimas, gyvenimas viešbutyje ir pasirinktas maitinimo tipas. Taigi, kur kas lengviau planuoti savo išlaidas – jei atostogautojas neplanuoja įsigyti papildomų paslaugų ar svečioje šalyje pirkti suvenyrų, išvykdamas iš Lietuvos jis teoriškai gali piniginę palikti namie. Taip pat keliautojams svarbu, kad organizatorius pasirūpina tiesioginiu skrydžiu – tokiu būdu taupomas atostogoms skirtas laikas, be to, neretai skristi tiesiai yra pigiau nei įsigyti skrydžius su persėdimais. Be to, iš karto nusileidus oro uoste atostogautojų jau laukia transportas ir visus perveža į reikiamus viešbučius – taip ir patogu, ir nereikia papildomai mokėti už viešąjį transportą ar taksi paslaugas“, – sako N. Kurtinaitienė.

Jai antrina ir kelionių organizatoriaus „Novaturas“ atstovė Dovilė Zapkutė, kuri teigia, jog norint maksimaliai pamatyti ir pažinti šalį verta pasikonsultuoti su agentu.

„Profesionalią konsultaciją klientas iš agento gali gauti tiek bendraujant telefonu, tiek ir atvykus į kelionių agentūrą. Konkreti atostogų kryptis turi savo specifiką, pavyzdžiui, šalies dydis – atstumai iki norimų pamatyti objektų yra dideli – tokiu atveju taupant laiką reikia rasti geriausias nakvynių vietas bei pasirinkti optimaliausią keliavimo būdą. Arba, pavyzdžiui, aktyvaus poilsio klientai nori pažinti Balkanų regioną, kurį sudaro valstybės, turinčios labai skirtingą turizmo infrastruktūros lygį. Kad atostogos būtų sklandžios reikia išsiaiškinti begales aspektų – nuo valstybių sienų kirtimų tvarkų iki bendravimo su skirtingų kultūrų vietiniais gyventojais niuansų“, – pasakoja specialistė.

Atostogos Turkijoje

Kelionių organizatoriai išvardijo kriterijus, pagal kuriuos reikėtų rinktis viešbutį:

• Atostogoms skiriamas biudžetas.

• Viešbučio vieta kurorto bei paplūdimio atžvilgiu. Patariama atkreipti dėmesį į atstumą iki kurorto centro. Tai aktualu tiems keliautojams, kurie atostogų metu nori išbandyti vietinių restoranų virtuves, apsilankyti vietinėse parduotuvėse ir pan. Kiti klientai atostogų metu nori pasilepinti paplūdimio malonumais – tokiu atveju reikia, kad viešbutis būtų ant jūros kranto.

• Reiktų atkreipti dėmesį ir į viešbučio dydį – vieni klientai pageidauja mažesnių viešbučių, kitiems smagiau atostogas leisti dideles teritorijas turinčiuose viešbučiuose.

• Atsiliepimai. Savarankiškai renkantis viešbutį tikrai rekomenduojame paskaitinėti apsiliepimus apie dominančius viešbučius.

• Poilsinėms atostogoms tikrai nereikėtų taupyti komforto sąskaita – kokybiškam poilsiui rekomenduojama rinktis 4 ar 5 žvaigždučių variantus.

• Svarbu, kad viešbutis atitiktų atostogautojų tipą. Jei keliaujate su mažamečiais, geriausia rinktis į šeimas orientuotą viešbutį, tais atvejais, kai keliauja tik suaugusieji – pora, draugų kompanija, rekomenduojama įvertinti galimybę apsistoti suaugusiems skirtame viešbutyje.

• Pasirinktas maitinimo tipas. Jei klientai mėgsta aktyviai leisti laiką, tada jiems neverta mokėti už „viskas įskaičiuota“ maitinimo tipą, geriau rinktis tik pusryčius ar pusryčius ir vakarienė.

Atostogų metas. Įsivertinti, kokiu sezono metu vyksta atostogauti. Jei tai atostogų šalyje sezono pati pradžia ar pabaiga – kainos už atostogos bus žemesnės, bet reikia nepamiršti, kad nebūtinai visos parduotuvėlės bus atidarytos, ne visas paslaugas gali viešbučiai teikti ir t.t.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)