Minios žmonių ir perpildyti paplūdimiai, kuriuose vietą po saule tenka užsiimti nuo ankstyvo ryto. Būtent toksai vaizdelis daugeliui iškyla prieš akis vien pagalvojus apie atostogas Turkijos pakrantės kurorte. Dalykas tas, kad retas kuris žino, jog visiškai čia pat yra tokių paplūdimių, kuriuose turstas – retenybė, ir kaip tik juos galima drąsiai rinktis norint pailsėti nuo visur šurmuliuojančių praeivių.

Apie nepažintąją Turkiją ir rečiau minimus jos paplūdimius – toliau pateiktoje apžvalgoje:

1. Kemeras: Adrasano įlanka

Apytuštį paplūdimį, pasirodo, galima rasti net ir populiaraus kurorto kaimynystėje: poilsiaujančiųjų Adrasano įlankoje – vos vienas kitas ir daugelis – vietiniai gyventojai. Žydrąjį užutėkį supa uolos, pakrantės smėlis – minkštut minkštutėlis, o vanduo toks skaidrus, kad dugnas matyti net 25 metrų gylyje.

Šią vietą yra pamėgę ne tiktai nardymo entuziastai, bet ir vaikus auginančios šeimos, mat paplūdimys – ypač švarus, o atabradas – tiesiog pavyzdingas.

Į įlanką atplaukia nedideli laiveliai, todėl čia galima ne tiktai mėgautis maudynėmis atviroje jūroje, bet ir susiorganizuoti atsakančią kelionė į nuostabiausias įlankas – Sazaką, Suluadą ir Ceneviz – arba Gelidonijos kyšulį.

Įlanka ir tokio pat pavadinimo kaimelis yra per 55 kilometrus nuo Kemero ir per 100 kilometrų nuo Antalijos oro uosto. Kelionė iki jo trunka nuo valandos iki pusantros.

2. Kašas: Kaputašo paplūdimys

Vienas įstabiausių Turkijos paplūdimių nuo pašalinių žvilgsnių slepiasi tarp Kašo ir Kalkano miestelių. Auksinės spalvos smėlio ruožas įsispraudęs tarp uolų, o nusileisti iki pakrantės tenka 200 pakopų turinčiais laiptais. Savaitgaliais žmonių čia gana daug, mat į Kaputašą suvažiuoja turkai iš visų šalies pakraščių, užtat šiokiadieniais galima malonioje tyloje mėgautis žydros jūros vaizdu.

Prie paplūdimio sustoja į Fetchiję važiuojantis autobusas, be to, tarp Kašo ir Kalkano kursuoja mikroautobusas (dolmušas). Beje, valgyti reikėtų turėti patiems, kadangi kioskelių, prekiaujančių greituoju maistu, čia nėra.

3. Fetchijė: Eliudenizo lagūna

Užsislėpusi žydroji lagūna ne veltui vadinama Fetchijės perlu: balta pakrantė, žalios kalvos ir visais mėlynos atspalviais raibuiuojantis vanduo susilieja į ypač nuostabų peizažą. Švari, šilta ir rami jūra puikiai tinka šeimoms su vaikais. Čia siūlomos tokios pramogos kaip nusileidimas nuo uolų su parasparniu ir mini kruizas po Egėjo jūros salas.

Kol trunka turizmo sezonas, iš Fetchijės iki Eliudenizo paplūdimio galima atvykti kas 20 minučių kursuojančiu dolmušu, tačiau dėl susidarančių spūsčių 15 kilometrų ilgio keliui įveikti prireikia net 45 minučių.

4. Češmė: Deimantų paplūdimys

Dar vienas užsislaptinęs gamtos kampelis – Deimantų (angl. – Diamond, turk. – Pirlanta) paplūdimys, esantis už 9 kilometrų nuo Češmės ir už 95 – nuo Izmyro. Egėjo jūros pakrantė čia nuklota smulkiu, it šilkas švelniu smėliu, atabradas – nuolaidus, tik dažnai pučia vėjas. Kaip tik todėl šią pakrantę pamėgo banglenčių su aitvarais sporto entuziastai. Paplūdimio teritorijoje veikia net jiems skirta mokykla. Viešbučiai ir kiti „civilizuoti“ patogumai įkurdinti pakankamai toli nuo saugomos gamtos zonos, o prie jūros veikia tik kelios kavinės, todėl net pačiame šiltojo sezono įkarštyje čia ganėtinai ramu.

Nuo Češmės centro iki Deimantų paplūdimio galima nusigauti dolmušu arba taksi sugaištant vos 10 minučių.

5. Daljanas: Iztuzu pakrantė

Aukso spalvos smėliu nuklotas Iztuzu pakrantės linkis tęsiasi 4 kilometrus. Jis skiria Viduržemio jūrą ir Daljano upės deltą. Viename švariausių Turkijos paplūdimių veisiasi mėlynieji krabai (Callinectes sapidus) ir reti jūriniai vėžliai logerhedai (Caretta caretta). Pakrantę galima laisvai pavadinti visiškai laukiniu kampeliu: čia neteks išvysti jokių skėčių arba gultų, o ištisos mylios spinduliu draudžiamas greitaeigių laivų judėjimas. Nuo gegužės iki spalio ši teritorija apskritai uždaroma, kad besilankantys žmonės netrikdytų vėžlių ramybės. Žinoma, vietos erdviame paplūdimyje užtenka ir gyvūnams, ir mėgėjams ilsėtis vienumoje.

Į paplūdimį iš Daljano centro kursuoja dolmušas, o upe iki jo galima atplaukti kateriu.

6. Cirali: Olimpo paplūdimys

Tarp vietų, kurios speičiasi turistai, – Antalijos ir Kašo – slypi ramus Olimpo paplūdimys. Cirali kaimelyje veikia tik privatūs viešbutukai – triukšmingų dideliems tinklams priklausančių viešbučių, siūlančių siautulingas pramogas, čia nėra, taigi, kraštovaizdis savaime nuteikia ramiam poilsiui. Prie plataus akmenėliais nukloto pakrantės ruožo glaudžiasi miškais apaugę kalnai, netoliese iš lėto teka upė, o visiškai čia pat – Janartašo kalnas ir antikinio Olimpo griuvėsiai.

Infrastruktūra pusiau laukiniame paplūdimyje beveik neišvystyta: čia nėra nei skėčių, nei gultų, nei dušo ar persirengimo kabinų.

Norint nukakti į Cirali, pirmiausia reikia važiuoti autobusu iš Antalijos arba Kemero, o vėliau persėsti į iki paplūdimio vežantį dolmušą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)